Lidové noviny

Chtěl bych vést výpravu v Riu jako lev

Česko–Francie

- TŘINEC MICHAEL BEREŇ

Když měl během přípravy na daviscupov­é čtvrtfinál­e proti Francii volno, vydal se z Třince do blízké Karviné. „Podíval jsem se na místo, kde začala má tenisová pouť a kde jsem vyrostl. Kdybych jako lev v Riu vedl za sebou na stadion lvíčata, byl by to splněný dětský sen,“vyprávěl hrdě tenisový matador Štěpánek. „Vím, co všechno sportovci kvůli olympiádě absolvují. Kolik dřiny a odříkání za tím je. Byla by to pocta.“

Myslíte, že návrh Petra Koukala, šéfa komise sportovců Českého olympijské­ho výboru, má šanci projít?

Když to řekl, tak se o tom možná debata vedla, ale nevím, kdy se rozhodne. Každopádně mě Petrova slova moc těší. Byla by čest nést vlajku, za kterou jsem se za svůj život hodně pral. Nejkrásněj­ší emoce jsem zažil se lvíčkem na prsou.

Jak vlastně tenisté olympiádu berou? Je pro ně v konkurenci grandslamů vrcholem sezony?

Beru to jako vrchol nejen sezony, ale i kariéry. Olympiáda je nejsledova­nější sportovní událost na světě. Myslím, že tam nikdo nejede, aby se jenom zúčastnil. Sportovci na sobě pracují, aby vítězili. My sice máme svoji tenisovou tour, ale olympiáda je strašideln­ě moc vysoko. Tak by to mělo být.

Je pro vás ta letošní ještě důležitějš­í, protože...

... už další nemusí být?

No, bál jsem se zeptat. U vás člověk nikdy neví.

Vždycky jsem rád překonával chvíle, kdy se mi nevěřilo. Ale máte pravdu, do další olympiády je hodně daleko. Užívám si každý tenisový zápas, jako by byl poslední. Tenis miluju, obětoval jsem mu celý život a každé chvíle na kurtu si vážím.

Cítíte, že byste mohl medaili v Riu získat?

Fyzicky jsem na tom nejlépe za poslední roky. Po zranění jsem se Čtvrtfinál­e Davis Cupu rozehrají dnes od 14 hodin Lukáš Rosol se světovou desítkou Jo-Wilfriedem Tsongou, po nich nastoupí Jiří Veselý a Lucas Pouille. Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil má v Třinci k dispozici ještě Radka Štěpánka a Adama Pavláska, kteří by měli hrát sobotní čtyřhru. Francouzsk­é kvarteto doplňuje nejlepší debl současnost­i Nicolas Mahut a Pierre-Hugues Herbert.

Nezávidíte trochu kolegům z kolektivní­ch sportů, které vítají po velkých triumfech davy lidí?

Kdybychom po vítězství v Davis Cupu 2012 neodjížděl­i hned na dovolenou, zaplnili bychom Staroměsts­ké náměstí stejně jako hokejisté. Povedlo se nám, že z Davis Cupu byla stejně jako v dobách Lendla a spol. prestižní záležitost. Fanoušky jsme přitáhli tím, co jsme dělali. Lidé z nás cítili ty emoce. Vyprodané hlediště je to nejkrásněj­ší. Sport – ať už individuál­ní, nebo týmový – se dělá pro lidi. Chceme je bavit. A třeba ještě jednou ten Staromák zaplníme. Pořád platí, že chcete překonat Jimmyho Connorse coby nejstaršíh­o vítěze zápasu dvouhry na grandslamu v moderní éře? Nebo byste si troufl hrát, jako to plánuje hokejista Jaromír Jágr, až do padesáti?

Connors je reálnější cíl. A co se týče Jardy, když mi dáte dva útočníky, obránce a brankáře, věřím, že bych tady do padesáti taky byl.

Před Radkem Štěpánkem (37) je Davis Cup a vyhlíží olympiádu v Riu. Ponese při jejím zahájení českou vlajku?

V reprezenta­ci jste debutoval v roce 2003. Kdybychom nepočítali vaši pauzu, tak v sezoně 2018 byste byl v Davis Cupu stejně dlouho jako Jan Kodeš. To by vám bylo čtyřicet. Co vy na to?

O téhle metě jsem nevěděl, ale mohla by mě zajímat taky. Nejsem tady kvůli překonáván­í rekordů, ale miluju hrát za svoji zemi. Dokazoval jsem to tím, co jsem předváděl na kurtu, ne tím, jak moc jsem o tom mluvil. Vyrovnat takovou legendu, jakou je pan Kodeš, by bylo krásné.

A Kodeš se posléze stal nehrajícím kapitánem. Co vy?

Nejsem typ člověka, který by plánoval odchod z tenisu. Ta otázka se nabízí, ale teď nad ní nepřemýšlí­m. Soustředím se na to, abych co nejdéle rozdával lidem radost na kurtu. Vím, že den, kdy skončím s tenisem, přijde. Ale já ho rozhodně plánovat nebudu. Pak se rozmyslím. V žádné jiné profesi bych nebyl tak dobrý.

 ?? Radek Štěpánek má na kontě už dva daviscupov­é tituly FOTO ČTK ?? Veterán
Radek Štěpánek má na kontě už dva daviscupov­é tituly FOTO ČTK Veterán

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia