Lidové noviny

Zachráněná kůže. Doslova

- JOSEF TUČEK

Ozonová díra nad jižní polokoulí se opravdu zmenšuje, což je dobrá zpráva. Říká nám, že ochranného ozonu zase přibývá. Dokazuje to mezinárodn­í tým vědců v časopise Science a rozptyluje tak nedávné pochybnost­i.

Připomeňme si, že ozon ve stratosféř­e, deset až padesát kilometrů nad našimi hlavami, filtruje nebezpečné složky slunečního záření. Když ozonu ubylo, zaznamenal­i lékaři víc nádorů kůže a očních onemocnění. A ozonu ubylo proto, že se v polovině 20. století začaly používat freony, plyny, které výborně sloužily třeba jako chladicí médium v ledničkách, ale stoupaly do stratosfér­y, kde se z nich uvolnil chlor a devastoval ozon.

EKOPOHLED

Tento jev se projevuje na celém světě, ale kvůli pohybům vzduchu je nejznateln­ější nad Antarktido­u na jaře (tedy na jižní polokouli od září), jakmile přibývá slunečních paprsků, jež oživují chemické reakce.

Když už bylo jasné, že nad Antarktido­u vzniká dokonce ozonová díra (stav, kdy se množství ozonu sníží na míň než polovinu), přijal v roce 1987 svět nejúspěšně­jší ekologicko­u dohodu všech dob – Montrealsk­ý protokol, který freony postupně zakázal. Chemické koncerny namítaly, že to přinese nebývalé škody, pak ale pohotově freony nahradily bezpečnějš­ími plyny.

Ozonová vrstva se začala vzpamatová­vat. Jenže loni se zdálo, že šťastný konec nepřichází. V říjnu 2015 totiž ozonová díra nad Antarktido­u dosáhla rekordní velikosti 28,2 milionu čtverečníc­h kilometrů, což je, pro představu, téměř trojnásobe­k rozlohy Evropy. Vědci však zjistili, že to zavinila sopka Calbuco v Chile, jejíž erupce loni v dubnu vyvrhla do atmosféry částečky síry, které nastartova­ly reakce ničící molekuly ozonu. Tyto dopady zase odezní.

A nyní výzkumníci, které vedla Susan Solomonová z massachuse­ttské techniky, při analýze dat z minulých let prokázali, že ozonová díra měřená na jižní polokouli v září se od roku 2000 zmenšila o 4,5 milionu čtverečníc­h kilometrů a objevuje se o deset dní později. Neboli ozonová vrstva se přece jen uzdravuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia