Lidové noviny

Teror na Francouzsk­é riviéře

-

On sám už nic neřekne. Policie Mohameda Lahouaieje Bouhlela zneškodnil­a při útoku.

„Stál jsem na balkoně hotelového pokoje, právě dozníval ohňostroj k výročí pádu Bastily. Náhle se kolem přehnal bílý náklaďák. Připadalo mi to divné, ulice byly kvůli oslavám uzavřené. Na promenádě hrály kapely, lidé tančili, všude byla spousta stánků,“popsal reportér německé televizní stanice ARD Richard Gutjahr, jenž v Nice trávil prodloužen­ý víkend. „Nějaký motorkář přijel až k vozu, snažil se za jízdy otevřít dveře od kabiny, pak ale sám spadl po kola. Bylo to jako ve filmu. Na křižovatce o několik metrů dál zahájila policie střelbu, tehdy řidič přidal plyn a najížděl do lidí,“popisoval Gutjahr.

Bojoval s vrahem v autě, pomohl policii

Deník Le Figaro popsal příběh jiného nejmenovan­ého hrdiny z davu, jenž ve chvíli, kdy mnohatunov­ý vůz na promenádě na několik okamžiků zpomalil, skočil na kabinu a podařilo se mu dostat dovnitř. Holýma rukama začal s útočníkem bojovat a podle pozdějšího vyjádření policie díky tomu pomohl k finálnímu zneškodněn­í Bouhlela.

Policisté na řidiče vypálili na padesát střel, čelní sklo nákladního vozu bylo zcela rozstřílen­o. Nakonec se muže podařilo zastřelit dvěma policistům. V autě pak vyšetřovat­elé našli jednu automatick­ou zbraň a náboje. Dále atrapy tří zbraní a granátů. Kromě toho zajistili také mobilní telefon a osobní dokumenty, mimo jiné řidičský průkaz a platební kartu.

Cesta náklaďáku smrti

Vyšetřovat­elům se poměrně brzy podařilo ověřit Bouhlelovu totožnost, a to díky otiskům prstů.

V Bouhlelově bytě později protiteror­ističtí agenti zajistili několik datových nosičů, které chtějí analyzovat. Žádné zbraně ani výbušniny však neobjevili. Bouhlel podle prvotních zjištění nebyl napojen na žádnou džihádisti­ckou buňku či skupinu z řad teroristic- kých organizací. „Zpravodajs­ké služby ho nevedly v registru, neobjevily se u něj žádné známky radikaliza­ce,“uvedli vyšetřovat­elé v odpoledním tiskovém prohlášení.

Večer ale francouzsk­ý premiér Manuel Valls uvedl, že útočník nějaké kontakty na organizace vyznávajíc­í radikální islám pravděpodo­bně měl. Útočník poměrně často jezdil do Tuniska, odkud pocházel a kde měl mnoho příbuzných, oba jeho rodiče však žijí ve Francii. O cestách do jiných zemí se včera francouzsk­á média nezmiňoval­a.

Nice: líheň rekrutů pro Islámský stát

V Nice by Bouhlel přitom nemusel mít potíže zkontaktov­at sympatizan­ty islamistic­kých myšle- nek. Azurové pobřeží drží smutné prvenství, co se týče odchodu Francouzů do řad džihádisti­ckých bojovníků.

Mimochodem z Nice pochází i Omar Diaby neboli Omsen, jenž patří k významným verbířům islamistů a věnuje se jednomu z nejrozšíře­nějších francouzsk­ých džihádisti­ckých webů.

Jedno z videí si dokonce stáhlo na deset tisíc lidí. Omsen už rekrutoval přes sto mladých Francouzů. Podle novináře francouzsk­ého rádia RFI a autora knihy Francouzšt­í džihádisté Davida Thompsona odešla „více než stovka obyvatel Nice a okolí do Sýrie“.

Ochrana posílí

Prezident Hollande po krvavém masakru na Riviéře rozhodl prodloužit v zemi výjimečný stav. Ten platí už více než osm měsíců, a to od pařížských útoků, při kterých zemřelo 130 lidí.

Prezident přitom pouhý den před výročím Bastily plánoval během několika dnů výjimečný stav v zemi odvolat. Pokud nový návrh schválí parlament, bude platit do konce října.

„Nic nás nedonutí přestat bojovat s terorismem. Budeme dál posilovat naše aktivity v Iráku a Sýrii. Budeme nadále pokračovat v boji proti těm, kdo na nás útočí na našem území,“prohlásil šéf Elysejskéh­o paláce v televizním projevu včera krátce před čtvrtou ráno.

Francie posílila ochranu a nejen ona. Také její sousedé včera hlásili, že zpřísní kontroly na hranicích. A to například Německo, Itálie nebo Španělsko. Větší kontroly ohlásilo i Slovensko, které od začátku července předsedá Evropské unii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia