Lidové noviny

Vraždil rozvedený Tunisan

-

NICE/PRAHA V pátek v podvečer francouzsk­é úřady za pachatele teroristic­kého činu v Nice označily jednatřice­tiletého Mohameda Lahouaieje Bouhlela, jehož doklady našla policie v dodávce.

Podle tuniských bezpečnost­ních zdrojů, jež citoval britský deník The Telegraph, se Bouhlel narodil v tuniském městě Msaken nedaleko od Súsy a ve Francii měl trvalý pobyt. Nebyl na seznamu extremistů a tajné služby o něm nevěděly.

Měl však záznamy v trestním rejstříku. Podle některých zdrojů se mezi jeho prohřešky řadilo domácí násilí, výtržnictv­í a nedovolené ozbrojován­í, podle jiných i loupeže. Naposled se prý Bouhlel ocitl před soudem letos.

Zadlužený a v podmínce

Že se Bouhlel v tichosti zradikaliz­oval, naznačují informace lokálních novin Nice-Matin, podle kterých řidič krátce předtím, než byl zastřelen policií, provolával „Allahu Akbar“ (Bůh je veliký) – tedy heslo, jež si přivlastni­li radikální islamisté.

Podle francouzsk­é televizní stanice BFM TV byl otcem tří dětí, ale po rozvodu před dvěma lety, který ho uvrhl do deprese, žil sám v bytě v nicejské čtvrti Abattoirs. Měl finanční problémy a živil se jako řidič dodávky, což ho zřejmě inspiroval­o k tomu, využít půjčené vozidlo jako zbraň.

Ani jeho profesní život však nebyl bezproblém­ový – v době útoku byl Bouhlel údajně v podmínce, neboť usnul za volantem, a naboural proto na dálnici čtyři auta.

Nezdvořilý a divný

„Zajímal se víc o ženy než o náboženstv­í,“sdělil jeden z jeho sousedů francouzsk­ým novinářům.

Podle jeho sousedky Jasmine byl „nezdvořilý a divný“a její děti se ho bály. Místo, kde Bouhlel žil, podle místních médií už v pátek ráno prohledala policie.

Jak uvedl bratranec Bouhlelovy exmanželky britskému serveru MailOnline, útočník nechodil do mešity, pil alkohol a kouřil marihuanu.

Bouhlelův životní styl se tak výrazně nelišil například od profilu útočníků, kteří v listopadu vraždili v Paříži – společným jmenovatel­em jsou problémy se zákonem, užívání rekreačníc­h drog i zprvu nevalný zájem o náboženstv­í. pze

 ??  ??
 ?? Se po divoké přestřelce podařilo útočníka zneškodnit přímo v kabině nákladního vozu FOTO REUTERS ?? Policistům
Se po divoké přestřelce podařilo útočníka zneškodnit přímo v kabině nákladního vozu FOTO REUTERS Policistům

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia