Lidové noviny

Zbraně útočníků: auta i bagry

Automobile­m lze zabíjet i bez výcviku a složitého obstaráván­í, varovala FBI

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Teroristic­ký útok v Nice šokoval brutalitou a počtem obětí. Nikoliv ale způsobem zabíjení nevinných. Ve světě se odehrálo několik desítek útoků, kdy byl jako smrticí zbraň použit nákladní či osobní automobil. A dokonce i stavební technika.

Nejhorší zkušenosti s využitím nákladních vozů k teroristic­kým útokům má Irák. Před dvěma týdny tam na trhu v bagdádské čtvrti Karáda najel neznámý útočník do davu nakupující­ch a současně odpálil bombu v nákladovém prostoru. Mrtvých bylo téměř 300. Byl to jeden z nejhorších masakrů od pádu režimu Saddáma Husajna v roce 2003.

Časté jsou i útoky řidičů-teroristů v Izraeli. V letech 2008 a 2009 zažil Jeruzalém v krátkém sledu hned tři případy, kdy útočník najížděl do aut a chodců bagrem. Při prvních dvou zemřeli čtyři lidé. Při třetím útoku se bagrista pokusil nabrat na lžíci policejní auto a mrštit jím do školního autobusu. Útočník byl ale zastřelen dřív, než svůj čin stačil dokončit. Podobný případ se objevil i předloni v srpnu, o dva měsíce později útočník najel autem do zastávky tramvaje ve Východním Jeruzalémě a zabil dva cestující.

V únoru 2001 využil palestinsk­ý řidič jako smrticí zbraň pro změnu autobus. Ve městě Azor poblíž Tel Avivu najel do skupinky lidí čekajících na zastávce. Na místě zůstalo osm mrtvých.

Své zkušenosti s útoky za pomoci automobilu má i Amerika. V roce 2006 vrazil svým džípem do davu studentů v Chapel Hill v Severní Karolíně tehdy 22letý

Stejným způsobem jako francouzsk­ý útočník vraždila v roce 1973 v Praze Olga Hepnarová, která nákladním autem najela do skupiny lidí. Osm z nich zabila.

Experti tvrdí, že zabránit podobnému útoku je téměř nemožné a policisté na místě neměli prakticky šanci jízdu zastavit. „I kdyby byli kovbojové z Divokého západu, nebudou schopni reagovat. Zastřelit řidiče rychle jedoucího kamionu není snadné, a navíc se vše odehraje velmi rychle,“říká k tomu bezpečnost­ní expert Andor Šándor. Íránec Mohamed Rezá Táhirí Azar a zranil devět svých spolužáků. Chtěl prý pomstít smrt muslimů po celém světě.

Řidiči-teroristé cíleně zabíjeli také v Evropě. Krátce před Vánocemi v roce 2014 v Dijonu, o pouhý den později v Nantes. Oběť byla tehdy naštěstí „jen“jedna. Šílenou jízdu centrem města zažil loni Štýrský Hradec. Nepříčetný mladík tam svým terénním vozem zabil tři chodce, dalších 34 lidí bylo raněno.

Ani v jednom z případů se nepodařilo potvrdit, že by šlo o čin živený islamistic­kou ideologií.

Je ale fakt, že k použití auta k zabíjení muslimští extremisté nabádali v minulosti hned několikrát. V roce 2010 vydala al-Káida Arabského poloostrov­a (AQAP) propagandi­stický spisek, v němž radila, jak předělat auta k zabíjení „křižáků ze západu“. Mimo jiné pomocí dodatečné montáže ocelových desek a ostrých hran na přední masku aut. Útočit je prý třeba při velké rychlosti. „Pokud se vám podaří vjet do pěších zón, bude to skvělý výsledek,“napsal v návodu Jahjá Ibráhím, jeden z předáků AQAP.

V září 2014 zase abú Muhammad Adnaní, jeden z mluvčích Islámského státu, zařadil mezi metody likvidace nepřítele kromě kamenování, škrcení a podřezání také přejetí autem.

Taktika využití aut nezůstala bez povšimnutí. FBI před čtyřmi lety varovala, že se teror s využitím automobilů může stát oblíbenou metodou fanatiků, kteří nemají přístup ke zbraním. Vyžaduje totiž jen minimální dovednosti a samotná smrticí zbraň je dobře dostupná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia