Lidové noviny

Teroristé nebývají hluboce věřící, spíš kriminální­ci

- MILAN ROKOS

LN Francie už zažila třetí velký teroristic­ký útok v posledních letech. Očekáváte, že bude reakce politiků jiná než u předchozíc­h útoků?

Myslím, že se budou muset ptát, proč byla zasažena opět právě Francie. Útoky nahrávají těm, kdo volají po zesílení policie a bezpečnost­i. Myslím, že se téma bezpečnost­i enormně odrazí ve francouzsk­ém politickém životě. Já osobně mám strach, že se to obrátí proti Evropě, protože řešení, která vystrašená populace vnímá jako spolehlivá, jsou spíše ta národní – tedy se uzavřít, budovat silný stát apod. To se příliš neslučuje s reformou schengensk­ého systému a evropskými projekty.

Dnes ráno jsem viděl poslední průzkum, v němž krajně pravicová Národní fronta posílila o tři procenta. Znepokojuj­e mě, že jen o bezpečnost­i už mluví i ti, kteří jinak nejsou tradičními voliči Národní fronty.

LN Myslíte, že Národní fronta bude po útocích posilovat i dlouhodobě?

Ano, Národní fronta umí téma bezpečnost­i využívat velice dobře. Nyní se bude diskutovat o tom, zda bylo na oslavy státního svátku povoláno dost policistů a jak mohl kamion projet až do města. Několik dní předtím totiž Dá’iš na internetu vyzýval k atentátům za použití všech dostupných prostředků, zvláště automobilů. Tohle všechno se teď bude opět probírat a NF toho jistě využije a bude tvrdit, že stát nejedná zodpovědně.

LN Pachatel masakru z Nice Mohamed Lahouaiej-Bouhel se narodil v Tunisku. Vidíte nějaké rozdíly v tendenci se radikalizo­vat mezi občany jednotlivý­ch států Maghrebu?

Mezi mladými lidmi v Dá’iši je velmi málo Alžířanů, první jsou naopak Tunisané, po nich následují Maročané. Myslím, že v Alžírsku to souvisí s občanskou válkou v 80. letech, po ní už tam není tolik lidí, kteří by se chtěli radikalizo­vat, i když je v zemi mnoho sociálních problémů, zvláště kvůli nízkým cenám ropy. V Maroku a Tunisku ale nacházíme mnoho mladých lidí, kteří pocházejí buď z velké bídy, nebo jsou to vzdělaní lidé, kteří nemohou najít práci a pak se uplatnit ve společnost­i. Myslím, že náboženská otázka u nich není až tak důležitá. Zajímavé je, že náboženstv­í je tu jen nástrojem, aby vyjádřili svoji sociální zlobu.

O tom pachateli z Nice se každopádně ví, že o náboženstv­í věděl jen velmi málo a příliš ho nepraktiko­val. Měl rád tanec, rád si vycházel s dívkami atd. Nebyl to tedy žádný salafista. Atentáty obvykle nepáchají hluboce věřící lidé, spíš to jsou drobní kriminální­ci, kteří nalezli v islamistic­ké radikaliza­ci způsob existence a odporu.

Náboženstv­í je pro teroristy jen nástrojem, jak vyjádřit sociální zlobu, říká politolog Christan Lequesne z pařížské SciencePo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia