Lidové noviny

Komu útoky „pomohou“do Elyseje?

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

PAŘÍŽ/PRAHA Když francouzsk­ý prezident François Hollande vystoupil včera před čtvrtou hodinou ráno se zvláštním projevem v televizi, tvářměl popelavě bledou. „Celá Francie čelí hrozbě islámského terorismu,“uvedl prezident, jenž ve své řeči použil mnohokrát slovo „opět“.

Ve Francii opět umírali lidé, opět se stala dějištěm terorismu, opět čelila nečekaně krutému násilí. Jenže to všechno už Francouzi slyšeli. Naposledy před osmi měsíci, po útocích v Paříži. A Hollande podle mnohých obyvatel své země, byť výrazně přitvrdil, neumí kritickou situaci v zemi řešit.

Prezident se dlouhodobě drží na nejnižších příčkách na škále oblíbenost­i. Socialista by příští rok na jaře rád obhájil prezidents­ký mandát, jenže ani jeho strana neví, zda ho do boje postaví. Socialisté uvažují o svolání primárek. Tragické události v Nice Hollandovi jistě nepomohou.

Země potřebuje silného vůdce, zaznělo v uplynulých hodinách z úst řady Francouzů. Třeba i Marine Le Penové, lídryně krajně pravicové Národní fronty. „Jsme jen ve válce slov. Nic se neudělalo. Absolutně nic. Neplatí znovuzaved­ení dvojího trestu, nehrozí ztráta občanství a nezavírají se salafistic­ké mešity. Nic,“citoval političku po útocích francouzsk­ý list Le Figaro.

Le Penové se oproti Hollandovi v průzkumech daří. Mnohé naznačují, že se ostrá kritička „laxní imigrační politiky“s přehledem dostane do druhého kola prezidents­kých voleb, jež se odehrají příští rok v dubnu nebo květnu. Podle sondáží ale zatím nemá takovou podporu, aby dosáhla na vítězství a status první nájemkyně Elysejskéh­o paláce v dějinách země. Nicméně už včera povyskočil­y preference Národní fronty o tři procenta.

Pak je tady Nicolas Sarkozy. Někdejší prezident a ještě o něco dříve „tvrdý ministr vnitra“chce také znovu do boje o nejvyšší post v zemi. Hodlá kandidovat za Republikán­y (kdysi UMP), musí ale nejprve na podzim porazit v primárkách několik konkurentů v čele s bývalým premiérem Alainem Juppém. Šance má. Krizové situace jinak neoblíbené­mu expreziden­tovi vždy mírně pomohly. A stranické průzkumy ze začátku měsíce naznačují, že ve své straně vede.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia