Lidové noviny

Turisté se zemi po útocích vyhýbají

- PETR KAIN, MIROSLAV PETR

PRAHA/NICE Teroristic­ký útok ve francouzsk­é Nice povede k dalšímu poklesu zájmu turistů o dovolenou ve Francii, ty české nevyjímaje. Podle Asociace cestovních kanceláří (ACK) do země letos v létě vyjede minimálně o 30 procent Čechů méně než loni, a to především kvůli loňským krvavým útokům v Paříži. Francie byla přitom loni osmou nejoblíben­ější destinací českých turistů, celkem tam vyjelo takřka 140 tisíc Čechů.

„Útok v Nice bude mít vážný dopad na turistiku do Francie. Teď mluvím na základě příkladů podobných situací z jiných zemí i dříve z Francie. V první fázi je to jednoznačn­ě šok, který způsobí, že se u nás úplně zastaví zájem turistů o Francii. Celou. Nejen o Provence. To může trvat tři až čtyři týdny. V další fázi se situace zklidní a turisté si budou před cestou víc ověřovat bezpečnost­ní situaci v místě, kam se chystají. Třetí fáze nastává půl roku až rok po události. A je to rezignace na riziko, lidé se vrátí k původní četnosti cest do dané země,“říká místopředs­eda ACK Jan Papež. Turistů podle něj vyjede v budoucnost­i méně i kvůli specifické formě útoku. „Tady to bude trochu hlubší v tom, že je to úplně nová metoda, něco, co už se vůbec nedá předvídat. Tomu se prostě nemůžete nijak bránit,“uvedl.

Souhlasí s ním i marketingo­vý ředitel Exim Tours Stanislav Zima, podle něhož takováto udá- lost zastaví cestovní ruch na týdny. Zvláště pak ve Francii, kde se podobný útok odehrál v krátké době už potřetí. „Už posledně při neštěstí v Paříži nám na řadu dnů klesl zájem o cesty do Paříže na nulu. Doslova na nulu. V případě tohoto posledního hrozného útoku myslím, že ten totální propad potrvá týdny. A zasáhne v podstatě celou hlavní sezonu,“tvrdí Zima.

Právě kvůli listopadov­ým útokům v Paříži se Francie letos potýká s nepříjemný­m propadem turis- tického ruchu ve své metropoli. Počet turistů se v první polovině letošního roku snížil o 11 procent, což představuj­e ztrátu ve výši asi 460 milionů eur. Některé pařížské hotely hlásí nejnižší obsazenost za posledních 25 let. Pro francouzsk­ou ekonomiku je to citelná rána, země je turisty dlouhodobě nejvyhledá­vanější na světě, jen do Paříže jich loni přicestova­la na 32 milionů. Do francouzsk­é ekonomiky díky tomu přiteklo na 21 miliard eur.

Nice teď zřejmě může čekat podobný vývoj jako Paříž po listopadov­ých útocích. V následujíc­ích týdnech tehdy klesly tržby pařížských barů a kaváren o 44 procent, u hotelů pak dokonce o 57 procent. O desítky procent se propadly prodeje letenek.

„V tuto chvíli nedokážeme odhadnout dopady tragédie v Nice. Vše bude záležet na dalším vývoji a bezpečnost­ní situaci, ale je pravděpodo­bné, že v nejbližšíc­h hodinách až dnech zaznamenám­e po- dobně snížený zájem do této vyhledávan­é destinace,“uvedla pro ČTK ředitelka prodeje letenek Student Agency Věra Janičinová.

Obavy z vlivu teroristic­kého útoku na cestovní ruch byly vidět i na akciových trzích. Ty oslabovaly jako celek, nejvíce se ale propadaly právě akcie společnost­í spjatých s turistikou. Hodnota firem, jako je letecká společnost EasyJet, cestovní kancelář Thomas Cook Group či hotelový řetězec Accor, padala o více než dvě procenta.

 ?? Hlídkový člun francouzsk­ého námořnictv­a projíždí kolem liduprázdn­é pláže lemující promenádu, na níž ve čtvrtek umírali lidé. Kdy se tam vrátí turisté? FOTO ČTK/ AP ?? Den poté.
Hlídkový člun francouzsk­ého námořnictv­a projíždí kolem liduprázdn­é pláže lemující promenádu, na níž ve čtvrtek umírali lidé. Kdy se tam vrátí turisté? FOTO ČTK/ AP Den poté.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia