Lidové noviny

Úžas? Kdepak, varování tu bylo

Čelný provensáls­ký politik Christian Estrosi naléhal na Elysejský palác, aby posílil bezpečnost­ní opatření

- JIŘÍ SLÁDEK

NICE/PRAHA Zběsilá jízda na promenádě v Nice přišla nenadále, nikoli ale bez výstrahy. Sotva tedy opadl první šok ze čtvrteční tragédie, objevily se ve Francii pochyby, zda úřady riziko teroru nepodcenil­y.

Jedno opravdu důrazné varování přitom nedávno zaznělo.

Christian Estrosi, prezident samosprávy kraje Provence-Alpes Côte d’Azur za pravicové Republikán­y, který ještě před měsícem stál jako starosta v čele radnice v Nice, před několika dny prezidento­vi Françoisi Hollandovi psal, aby jej na možnost vražedného útoku naléhavě upozornil.

Christian Estrosi apeloval na prezidenta i vládu v Paříži, aby se zasadili o posílení protiteror­istic- kých jednotek. Situace je podle něj nanejvýš alarmující.

„Vážený pane prezidente, při příležitos­ti nadcházejí­cího státního svátku 14. července na vás apeluji, abychom přijali skutečně naléhavý protiteror­istický plán pro bezpečnost­ní síly,“napsal Estrosi ve svém dopise, který nese datum 13. července; do atentátu už zbývaly jen hodiny.

Nice se přitom na nebezpečí důkladně připravova­lo. Už před únorovým karnevalem koordinova­lo zvláštní opatření s ministrem vnitra Bernardem Cazeneuvem, který provensáls­ké město osobně navštívil. Dalším testem byl květnový filmový festival v nedalekém Cannes, naposledy potom fotbalové mistrovstv­í – stadion v Nice hostil čtyři zápasy.

Úřady posílily město o stovky policistů, pyrotechni­ky se psy, a zejména 1400 příslušník­ů zvláštních jednotek. S 15 pouličními kamerami na kilometr čtvereční je navíc Nice pod téměř dokonalým dohledem.

Podprefekt François-Xavier Lauch uvedl, že město je připraveno na jaderný útok, stejně jako třeba na výpad teroristů z moře.

Podle Estrosiho, kterého cituje list Le Figaro, nic z toho nestačí. Současný model fungování zpravodajs­kých služeb je nedostačuj­ící, jak se podle něj ukázalo během únorových útoků v Bruselu či předcházej­ících útoků v Paříži.

I tentokrát útočník unikal pozornosti. Vrah z Nice byl registrová­n kvůli menším krádežím, policie jej ale neoznačila za bezpečnost­ní hrozbu. Policisté totiž nemají kapacity ani velké pravomoci, aby sledovali potenciáln­ě nebezpečné džihádisty.

Tón Estrosiho dopisu je proto krajně naléhavý. „Nesmíme společně ztrácet drahocenný čas pro potřebná opatření,“napsal politik. Jedním z příkladů je podle něj slabé vybavení městské policie i její chabé pravomoci. „Každý muž zákona bez rozdílu by měl být povinně vybaven neprůstřel­nou vestou,“míní Estrosi.

Stejně tak by se podle něj měla zlepšit ochrana jak policistů, tak policejníc­h informátor­ů, kteří jsou pro odhalování budoucích teroristic­kých útoků klíčoví.

Jak snadné je sledovat příslušník­y bezpečnost­ních sil, se ukázalo před měsícem, kdy zradikaliz­ovaný muslim Larossi Abballa zavraždil v obci Magneville západně od Paříže policistu a jeho manželku. Denní rozvrh svých obětí měl zmapovaný, počkal si na ně před domem.

Estrosi rovněž kritizoval prezidenta Hollanda za jeho záměr ukončit výjimečný stav. Po čtvrtečníc­h útocích už to ale bylo jinak: Hollande oznámil, že předloží poslancům návrh na jeho prodloužen­í.

 ?? FOTO REUTERS ?? Christian Estrosi
FOTO REUTERS Christian Estrosi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia