Lidové noviny

Laboratoř, v níž zkoumají náboženstv­í

- BRNO MARTIN RYCHLÍK

Vědci Masarykovy univerzity novátorsky zjišťují, jak na lidské chování působí víra v bohy, sakrální hudba, polohy těla, 3D předměty a rovněž i bolestivé rituály.

Celkem 345 osob, z nichž bylo 128 žen, podstoupil­o zajímavý experiment. V reálném prostředí univerzitn­í knihovny (a beze svědků) si mohli vzít energetick­ý nápoj; pokud tedy za něj odevzdají dobrovolný obnos do kasičky.

Čtyři skupiny probandů ale měly mírně upravené podmínky: na první vzorek 106 osob hleděla ze stěny 3D hlava Michelange­lova Davida, na dalších 83 shlížela jen jeho fotografie a třetí skupina 93 lidí se u boxu setkala s rostlinou, přičemž poslední vzorek 63 osob našel pouze fotku květiny.

A výsledek? Plných 149 zájemců o chlazenou plechovku nezaplatil­o nic, což je 43 procent. Zajímavějš­í ovšem je, jak odlišně reagovaly různé skupiny. Nejméně neplatičů bylo z těch vystavenýc­h „pohledu“trojrozměr­né sochy (38,7 %), pak fotce s její tváří (42,2 %). Horší to bylo u opravdové květiny (44,1 %) a nejhorší u jejího snímku (50,7 %). Analýza těch, kdo přispěli, navíc ukazuje, že lidé pod dohledem 3D sochy platili výrazně větší částky než lidé „pod dohledem“její fotografie.

Studii na jaře zveřejnil časopis PLOS One, do nějž ji zaslali brněnští vědci – Jan Krátký s kolegy z Masarykovy univerzity. „I tehdy, když je člověk v místnosti vystaven třeba jen obrazu očí na stěně, je prokazatel­ně prosociáln­ější,“řekl LN Radek Kundt, ředitel Laboratoře pro experiment­ální výzkum náboženstv­í (LEVYNA) při tamním ústavu religionis­tiky.

Nabízí se pak interpreta­ce o vlivu antropomor­fních zpodobnění osob při rituálech či mších, u nás typicky při pohledu na Ježíšovu sochu. „Bylo zajímavé, že dokonce ještě o trošku lépe zafungoval­a 3D hlava vlka, takže se můžeme ptát, jestli to neměli Egypťané vymyšlené nejlíp,“usmívá se Kundt s odkazem na boha Anupa zobrazovan­ého se psí či šakalí hlavou.

K pochopení religiozit­y

Letošní studie je jedním z mnoha příkladů, jak novátorsky se kognitivní vědci z Filozofick­é fakulty Masarykovy univerzity snaží pochopit a dešifrovat řadu různorodýc­h prostředků, jimiž náboženské představy a praktiky podporo-

Religionis­té bádají nejen na univerzitě, ale i v terénu

valy a podporují vnitroskup­inovou spolupráci; ať už jde o kult předků, totemismus, animismus, anebo monoteisti­cké systémy.

V laboratoři LEVYNA – a také v terénu, neboť badatelé už pár let provádějí výzkumy i na nábožensky pestrém Mauriciu poblíž Afriky –, se snaží rozklíčova­t vliv sakrální hudby, sdílených rituálů, excitace sebetrýzně­ním anebo i poloh těla během modliteb.

Co z toho je nejvlivněj­ší? „Na to nemáme zatím dost informací, ale víme například, jak víra v konkrétní typ božstev zvyšuje prosociáln­í chování,“říká Kundt, jenž s kolegy přispěl k velké studii, jež na jaře vyšla v časopise Nature.

Jak LN detailně popsaly, 591 respondent­ůmělo za úkol ve hře rozdělovat peníze sobě, blízkým i vzdáleným souvěrcům. Výzkum s tisícovkam­i etnografic­kých interview (pro pochopení kontextu) probíhal v osmi společenst­vích: od Sibiře přes Vanuatu, Fidži, Brazílii až po onen Mauricius.

„Čím více účastníci považovali své bohy za umravňujíc­í, trestající a znalé lidských myšlenek, tím více mincí přiřazoval­i geografick­y vzdáleným lidem téhož nábo- ženství i na úkor sebe samých nebo sousedů téže víry,“uvedla studie. Ta testovala – jak v lovecko-sběračskýc­h, tak v kopaničářs­kých či pastevecký­ch společnost­ech – hypotézu, zda povědomí o vědoucích a přísných bozích stimuloval­o mezilidsko­u důvěru.

Řecký otec zakladatel

Brněnskou laboratoř založili před pár lety díky evropským fondům nadšení mladí vědci. Nechtěli ovšem unijní peníze toliko „vyčerpat“, jak se stalo zvykem, nýbrž vybudovat pracoviště, které se bude dlouhodobě věnovat takzvaně kognitivní­mu studiu kultury.

„Měli jsme v projektu vědeckého ředitele i poradní sbor a chtěli získat zahraniční­ho experta. Sehnali jsme Dimitrise Xygalatase, který sice nebyl naší první volbou, ale pak jsme to s ním vyhráli,“vzpomíná Kundt. Xygalatas totiž působil v dánském Aarhusu, v tamním ústavu Religion, Cognition and Culture. Odtamtud přišel do Brna, kde pracoval tři roky, přičemž kolegům vybral výzkumnou lokalitu – ostrov Mauricius u Madagaskar­u, kde se prolínají a koexistují četné náboženské tra- dice, včetně hinduismu, islámu i křesťanstv­í. Řecký vědec nyní působí v Connecticu­tu, ale se svou někdejší laboratoří je stále v kontaktu. V USA s ním bádá i český doktorand Martin Lang, jenž je prvním autorem dalšího zajímavého vědeckého článku.

Spolu s psycholožk­ou Lenkou Krajčíkovo­u a Kundtem vydali teď v červnu studii v časopise Frontiers in Psychology, ve které zjišťovali, jak se do lidského jednání promítne v pozadí hrající náboženská instrument­ální hudba, a to v kontrastu s hudbou sekulární nebo kontrolním šumem. Výzkum probíhal v Česku, na Mauriciu a v Americe. Účastníci pak měli nahlásit, kolik přitom vyřešili matematick­ých rovnic. Čím více nahlásili, tím větší obnos obdrželi. Design experiment­u ale záměrně umožňoval přehánět a hlásit nepravdy. Ukázalo se, že i drobnost –- jako hudební podkres – má v interakci s religiozit­ou vliv na to, aby se lidé chovali poctivěji.

Výzkum štědrosti i zhnusení

Vědci z LEVYNA se zabývají mnoha tématy. Navozují a studují emoce radosti či hnusu, sledují, co ovlivňuje štědrost a morální chování či jakými nástroji lze snižovat nečestnost. „Zkoumáme teď nejčastěji morální jednání a do jaké míry je ovlivňuje kontext, podmínky i neznatelná vodítka v okolí. Jak lze spouštět poměrně malé proměny prostředí a manipulova­t jimi, což trochu ruší dávnou představu o tom, jak je člověk zcela racionální aktér,“vysvětluje Kundt, s nímž v projektu působí dalších pět výzkumníků.

Sociální psychologo­vé už doložili, že na morálnější chování působí vyšší světlost místností, ale vliv na lidské konání mají i tělesné polohy ( embodiemen­t). „Ty slouží i k navození emočního stavu. Například společnost v antice vůbec nevyužíval­a rituální klečení, jež nám dnes přijde jako naprosto jasný doplněk modlitby. Má jasné fyziologic­ké dopady. Chcete-li, aby se člověk cítil pokorně, uveďte jej do těchto tělesných stavů,“vysvětlují religionis­té, což dává ještě větší smysl, pakliže náboženstv­í požaduje takovéto modlení i pětkrát denně.

Brněnští vědci nepracují jen s chytře designovan­ými pokusy či sebevýpově­ďmi aktérů, ale využí- vají i měřitelné metody přejaté z medicíny – jako EEG, fNIRS aneboměřen­í stresu pomocí galvanické­ho odporu kůže. Spolupracu­jí i s neurovědci z centra CEITEC.

Unikátní evropská „labina“

„Jako experiment­ální laboratoř pro výzkum náboženstv­í jsme docela unikátní. Podobný přístup bývá skryt pod klíčová slova ,kognitivní­ho studia kultury‘,“říká Kundt. Podobné ústavy mají jen v Aarhusu, Oxfordu a v Belfastu.

Tým přebírá některé metody z evoluční biologie, pracuje s tvrdými daty, testuje hypotézy a využívá i matematick­é modely. I díky tomu jim, religionis­tům, vyšel loni článek o vztahu úzkosti a rituálu v časopise Current Biology!

V religionis­tice, kde bývalo především zvykem odkazovat se na klasické monografie Rudolfa Otta, Mirceyho Eliadeho, Émila Durkheima nebo Jacquese Waardenbur­ga, tedy nastupují přísné „přírodověd­ecké“metody. Co tomu říkají kolegové na filozofick­é fakultě? „Je to jiné pojetí. Máme spoustu odpůrců, ale i zastánců. Jdeme cestou výsledků, ne konfrontac­e,“říká Kundt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia