Lidové noviny

Hledá se šéf státních maturit. Zn.: s koncepcí

-

PRAHA Dlouholeté spory a karamboly kolem pojetí státních maturit mají další důsledek. Post ředitele Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které provoz zajišťuje, musí po čtyřech letech obhajovat Jiří Zíka.

Jak v pátek upozornil deník Právo, ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) totiž včera vyhlásila výběrové řízení na jeho funkci, poněvadž dle listu není se Zíkovou prací a vizí spokojena.

Kromě Cermatu vypsala i „výběrko“pro další podřízenou organizaci: Dům zahraniční spolupráce (DZS), který pro ministerst­vo zajišťuje běh výměnných vysokoškol­ských pobytů Erasmus+, vztahy s krajany i podporu stáží. DZS léta vede ředitelka Iva Tatarková.

Valachová si od obou kroků slibuje zlepšenou práci. „Cílem je u více uchazečů ověřit různost pohledu na koncepční uchopení svěřených úkolů, které jsou pro školství klíčové. Cestu výběrového řízení a posouzení odbornou komi- sí pokládám za nejtranspa­rentnější. Cíle a úkoly obou institucí se za poslední roky významně posunuly,“tvrdí ministryně, jež nedávno odsloužila svůj první rok.

Plány na celých pět let

Uchazeči o obě zmíněné pozice musejí předložit záměr rozvoje instituce na dalších pět let. Výběrové řízení na ředitele Cermatu se uzavírá v polovině září, vítěz by se měl ujmout funkce na začátku listopadu. Současný ředitel chce pokračovat. „Jsem připraven předložit koncepci a zúčastnit se výběrového řízení,“řekl ČTK Zíka, který v červnu 2012 vystřídal odvolaného šéfa Pavla Zeleného.

O smyslu a podobě státníchma­turit se léta debatuje. Vysoké školy je nevyužívaj­í jako součást přijímacíc­h zkoušek, část expertů je z rozličných důvodů kritizuje.

Zájemci o vedení Domu zahraniční spolupráce se mohou hlásit do poloviny srpna. Vítěz by měl vedení převzít už v říjnu. rmt

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia