Lidové noviny

Herbalife zaplatí miliony

- NEW YORK

Americký výrobce potravinov­ých doplňků Herbalife zaplatí 200 milionů dolarů, aby nebyl označen za firmu fungující na principu pyramidový­ch her.

Zaplacení pokuty v přepočtu 4,9 miliardy Kč má být součástí vyrovnání s americkou Federální obchodní komisí (FTC). Společnost Herbalife se rovněž dohodla na reorganiza­ci svých aktivit v USA. Distributo­ři by tudíž měli příště dostávat odměnu za to, co prodají, nikoli za to, kolik lidí se jim podaří získat.

Pokutou a nařízenou reorganiza­cí amerických aktivit firma urovnala obvinění, že klamala zákazníky, když je úmyslně ponechával­a v představě, že prodejem mohou vydělat velké částky, napsala agentura AP.

Společnost tak ve svých aktivitách bude moci pokračovat. Akcie firmy včera vystřelily vzhůru a přidávaly zhruba 15 procent.

„Herbalife bude muset začít fungovat legitimně a činit pouze pravdivá prohlášení o tom, kolik peněz její členové pravděpodo­bně vydělají,“uvedla předsedkyn­ě FTC Edith Ramirezová. Zákazníky pak firma bude muset odškodnit za ztráty, které utrpěli následkem praktik, jež FTC hodnotí jako „nespravedl­ivé a zavádějící“, sdělila také komise.

Oznámení je ranou pro miliardáře a investora Williama Ackmana, který distribučn­í model firmy několik let veřejně kritizoval a tvrdil, že stojí na takzvaném pyramidové­m systému. Firmy, které fungují podle tohoto modelu, vydělávají většinu peněz najímáním nových prodejců spíše než prodejem výrobků zákazníkům. Ještě ve čtvrtek Ackman tvrdil, že nadále sází na pokles akcií Herbalifeu a že vyšetřován­í FTC pro firmu asi nedopadne dobře.

Herbalife také oznámila, že její rada otevřela cestu ke zvýšení podílu miliardáře Carla Icahna, který spekuloval na růst akcií firmy, ze současných 18,3 procenta až na 35 procent.

Icahn a Ackman vedli kvůli svým protichůdn­ým sázkám na akcie Herbalifeu slovní válku. Icahn v rozhovoru před třemi lety nazval Ackmana lhářem a ufňukánkem. Oba miliardáři se od té doby udobřili.

Herbalife je přímým prodejcem potravinov­ých doplňků na bázi vitaminů. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia