Lidové noviny

Co jsme udělali politikům

-

Vdobě normalizac­e jsem se neúčastnil jediných voleb. Nešlo o žádný hrdinský čin. Jednak už nebyla teroristic­ká padesátá léta, jednak co by ještě mohli soudruzi udělat pomocnému dělníkovi, když už mu sebrali pas a telefon a místo toho mu nadělili časté a nesmyslné policejní výslechy.

Celý čas jsem se však těšil na dobu, kdy se budu moci účastnit voleb opravdovýc­h. A když ten čas nastal, nemohl jsem se svobodných voleb navolit. Ovládla mne dětinská představa, že se svou osmimilion­tinou podílím na správě země.

Toto mé nadšení začalo zvolna poskřípáva­t, až se skoro zadřelo. To když mi došlo, že politika je v Česku nejkratší cesta ke zbohatnutí. Stačí prolomit základní limit pro vstup do politickýc­h struktur a už to sviští. A ať člověk volí, jak

Pondělí Neff volí, větší než malá množina stejných figur tam nahoře rotuje jako apoštolové na orloji. Objeví-li se však cosi nového, je to ještě horší. Vzpomeňme na Věci veřejné.

Z počátku jsem si myslel, že se to časem usadí, ale usadilo se to jako vždy, naopak, jako by „to“šláplo do pedálů.

A aktuální kauza tzv. policejní reformy naznačuje další sestup na žebříčku. Nejde o reformu samu, třeba je nutná, třeba bude dobrá, nemohu soudit. Mám na mysli zásah ministra vnitra pana Chovance do problému. Podepsal její platnost, aniž by nějaká reforma byla na papíře, dokonce aniž by vůbec proběhla nějaká široká diskuse všech, kterých se to týká. Proč? Na truc! Na truc komu? Koaličnímu partnerovi, kterému se to nelíbilo. Možná si u toho i zpíval „teď jsem já u kormidla, já vám ukážu!“.

Úterý Putna

Středa Baldýnský

Ukázal, jenže holý zadek veřejnosti. Proč mne to nepřekvapu­je? Stačí sledovat kariéru tohoto velmi, velmi mocného muže. Původně obchodník nábytkem. Titul bakaláře získal několikamě­síčním rychlokurz­em na plzeňských právech. Funkcionář ČSSD. Za to, že jako jediný prohrál poslední krajské volby s už chřadnoucí ODS, byl odměněn funkcí statutární­ho místopředs­edy strany. Po volbách sněmovních zradil v Lánech předsedu Sobotku a poté, co zradil spoluzrádc­e, byl odměněn funkcí ministra vnitra. Do Bruselu na služební cesty může jen s tlumočníke­m, protože nevládne žádným jazykem. Nevím, co by na to vše řekl ministrův dědeček Chovanec, zasloužilý socan.

Copak o to, zadky na nás občany a voliče vystrkoval­i i jiní politici. Kalousek, Topolánek, parta neumětelů z Věcí veřejných, nepo-

Čtvrtek Rejžek trestateln­í korupční poslanci, handlující své hlasy za výnosné pašalíčky, konec dlouhé litanie. Ještě nikdy se to však nedělo s tak jásavou a arogantní brutalitou.

Neptejme se, co jsme udělali politikům, že nás tak častují. Zasloužili jsme si to. Nezájmem, ledabylost­í při výběru, pokud občas ještě je jaký, naivitou a chabou kontrolou. Cesta k nápravě nevede přes přízeň stranám nesystémov­ým, které nekradnú, ale makají, a už vůbec ne přes fašistoidn­í humus. Vede přes mladou, vzdělanou a světově rozhleděno­u generaci. Ale jak ji do politiky dostat? JIŘÍ HANÁK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia