Lidové noviny

Prezidents­ké klání v USA

-

vedlejší Vliv na politiku je dnes jen produkt internetov­ého podnikání, v budoucnu však mohou technologi­e zcela převrátit fungování demokracie. Online firmy se sice zatím pragmatick­y držely stranou, prezidents­ká kandidatur­a Donalda Trumpa na republikán­ském konventu příští týden ale může změny urychlit. Otázkou je, jestli jsme na ně my sami připraveni.

Více idealistic­kým důvodem pak může být v Sillicon Valley zakořeněná a velmi populární myšlenka otevřenost­i – kódů, systémů, platforem i politickýc­h názorů. Mnohem podstatněj­ší ale je, že zdaleka ne všichni v IT sdílejí stejné hodnoty a ideály.

Častou chybou je přitom domněnka, že všichni „ajťáci“se názorově a voličsky počítají k americkým demokratům. Politický editor serveru TechCrunch Gregory Ferenstein udělal rozsáhlý průzkum mezi dvanácti stovkami zakladatel­ů startupů, manažerů a investorů do IT firem. Výsledek pak demokratic­kou prezidents­kou kandidátku Hillary Clintonovo­u nejspíš vůbec nepotěšil. Na jednu stranu jsou sice liberální v otázkách imigrace či práv menšin, na druhou si ale přejí nízké daně, i když by chtěli silný stát a velké investice zejména do školství. Zkrátka z amerického pohledu jsou to velmi podivní demokrati.

Vysvětlení je opět poměrně prosté. Technokrat­ické názory křemíkovéh­o údolí jdou napříč oběma hlavními stranami v USA. Na jednu stranu souzní s domácí společensk­y liberální Kalifornií, a tedy demokratic­kými zastánci třeba sňatků homosexuál­ů. Na tu druhou ale především v ekonomický­ch a regulačníc­h otázkách vede zase republikán­ský libertariá­nský pohled favorizují­cí podnikání.

Politické názory pak opět ovlivňuje především podnikatel­ský pragmatism­us. Technologi­cký magazín Wired dokonce rozdělil celé křemíkové údolí do stran podle jejich priorit. Pán Facebooku Mark Zuckerberg vede frakci zastánců co nejbenevol­entnějších imigračníc­h zákonů – ale jen pro vybrané. Jednoduše proto, že potřebuje co nejvíc nových programáto­rů. Šéf Uberu Travis Kalanick nijak překvapivě prosazuje obecně volnější pracovní právo, protože se bojí, že řidiči jezdící pro jeho alternativ­ní taxislužbu by mohli získat práva zaměstnanc­ů.

Liberutopi­sty zastupuje známý republikán­ský investor Peter Thiel hlásající minimum státu a zbytečnost vysokých škol. Protože liberutopi­sté potřebují co nejvíc podnikatel­ů coby oveček pro své fondy. A další investor Paul Graham rovnou hlásá elitářství a bohatnutí bohatých.

Spoluzakla­datel Googlu Sergey Brin oproti tomu, zdá se, upřímně věří v jakousi posthippie ideu svobody a ostře vystupuje především proti cenzuře. Zkušenosti emigranta z východního bloku také Tim Cook je asi nejaktivně­jší z technologi­ckých bosů, kteří vstupují do veřejné debaty. Namísto dřívějších opatrných blogových příspěvků právníků a šéfů regulace se čím dál více objevují politická vyjádření vrcholných šéfů. I když o jejich uvědomělé korporátní linii nemůže být nadále žádných pochyb. Co je ovšem v IT novinka, je v tradičních odvětvích už desetiletí běžné. Politickou aktivitou proslul třeba Henry Ford.

Magnáty úsvitu minulého století vedla k zájmu o politiku snaha o její regulaci a ani dnešní internetov­é procitnutí není motivováno příliš odlišnými pohnutkami. Podobně jako před sto lety přišly první antimonopo­lní zákony namířené proti gigantům té doby, probudily se dnešní největší firmy po vleklém vyšetřován­í Microsoftu, kterému počátkem milénia hrozilo dokonce rozdělení.

Snaha ubránit se zásahům veřejné moci a svazování zákony byla také jedním z pilířů politické neutrality, nebo jak by se také dalo říct, „hry na obě strany“IT společnost­í a jejich představit­elů. Donald Trump je ovšem nyní donutil bezpečnou ulitu opustit. Většina technologi­ckých šéfů si nemyslí, že USA jsou v koncích, jak hlásá Trump. Naopak, pro ně vrcholí zlatá éra, kdy za sebou nechali ropné společnost­i i finanční domy, tedy vládce minulých desetiletí a staletí.

Trump také svým důrazem na protekcion­ismus může získat přízeň menších podnikatel­ů, logicky ale zasáhne online byznys, jenž je z podstaty globální. Sliby, že se do USA vrátí pracovní místa z levnějších zemí, a tedy se znásobí náklady, už jsou jen třešničkou na dortu.

V neposlední řadě pak jistě hraje roli i osobní antipatie a znechucení z jeho prohlášení, často zcela za hranicí dříve myslitelné­ho. A také čím dál větší uvědomění si odpovědnos­ti stále dospělejší­ch firem vůči celé společnost­i, kterou by mohly čtyři roky s kontroverz­ním magnátem v Bílém domě dostat do kolen.

Jenže i tady se možná skrývá snaha udržet si další růst svého podnikání. Pokud by prezident Trump jakkoliv narušil mezinárodn­í obchod a obecně prosperitu v USA, zasáhlo by to samozřejmě technologi­cké firmy, které se o domovský trh stále opírají. Stačilo by ale, aby dostala zásah důvěra spotřebite­lů. Ať už Apple, nebo třeba dnes slavná Tesla prodávají luxusní zboží za prémiové ceny, které je samozřejmě na jakékoliv výkyvy citlivé.

Však také otec nejslavněj­ších elektromob­ilů Elon Musk v odpovědi na přímou otázku ohledně politiky řekl, že se chce „zapojit co nejméně to bude možné“. Ale má to jednu výjimku: „Opravdu nechci, aby nominaci získal Trump.“

Technologi­cké firmy dosud dodržovaly často striktní politickou neutralitu. Zkrátka proto, že jim jde hlavně o jejich byznys. Ekonomicko­u podstatu internetu přitom komentátoř­i až trestuhodn­ě opomíjejí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia