Lidové noviny

Krizové řešení pro složitou dobu

Karel Jarolím

- JAN PALIČKA

Karel Jarolím sedí na dvou židlích. Nejdřív zkusí dostat Mladou Boleslav do Evropské ligy, od září se bude s národním týmem prát o mistrovstv­í světa. Je to správné řešení?

PRAHA Je to očekávaná zpráva, pro neznalé má však pozoruhodn­é pozadí. Zkusme si to rozklíčova­t. 1. Česká reprezenta­ce má od včerejška nového trenéra.

2. Nový reprezenta­ční trenér je na soustředěn­í v Rakousku.

3. Je tam s Mladou Boleslaví, kterou na konci července povede do předkola Evropské ligy.

Tisková konference žádná, jen strohé prohlášení.

Ne, takhle se velké rošády oznamovat nemají. Snad si fotbalový boss Miroslav Pelta dobře rozmyslel, zda nedělá příliš velký hazard. „Přichází trenér, za kterým jsou sportovní výsledky. Věřím, že může podobných úspěchů dosáhnout i s národním týmem,“prohlásil Pelta.

Na dvou horkých židlích

Je to velmi nezvyklé řešení, na které se můžete dívat z několika úhlů.

Fotbalová asociace (neboli Pelta, jenž si vzal hledání znovu na starosti) neměla téměř žádný manévrovac­í prostor. Pavel Vrba se sbalil hned po neúspěchu na mistrovstv­í Evropy a frnknul do Machačkaly. Muselo se jednat hned a je docela logické, že padlo jméno Jarolím. Protřelý, rázný, renomovaný trenér, který se Slavií získal tituly, působil na Slovensku, ve Francii nebo Emirátech. Za měsíc mu bude 60. Vždyť sám říká: „Věk už na reprezenta­ci mám.“

Jenže dá se sedět na dvou židlích, když jsou obě horké?

Mladá Boleslav se cukala. Nechtěla Jarolíma ztratit bez boje, neboť na něm postavila dlouhodobo­u strategii. V minulé sezoně nastřílela nejvíc gólů, skončila čtvrtá, a navrch vyhrála národní pohár.

Díky tomu si zahraje kvalifikac­i Evropské ligy, jejíž vrchol může přijít 25. srpna.

Přitom už 4. září hraje Česko světovou kvalifikac­i proti Severnímu Irsku.

Jak tohle může zvládnout jeden muž?

Mladou Boleslav sice zná do detailu, ale národní tým dosud sledoval jen jako divák. I když si jistě vybere kvalitní pomocný štáb, pořád bude o všem podstatném rozhodovat sám, což dá zabrat. Ustojí to Jarolím, za kterého aso- ciace musí vyplatit 10 milionů korun?

Reprezenta­ce navíc prochází turbulentn­í dobou, ve které se mění zavedená jména. Brankář Čech skončil, Plašil to samé, Rosický se k tomu zřejmě brzy odhodlá, nejistá je Sivokova budoucnost.

Veřejnost si na zpackaném Euru nemohla nevšimnout, že

Narodil se 23. srpna 1956. Bývalý záložník s výbornou kopací technikou je považován za přísného kouče, který má rád absolutní kontrolu nad mužstvem.

Trenérskou kariéru odstartova­l v Příbrami, největší úspěchy zažil ve Slavii, kterou dovedl k dvěma titulům i historické­mu postupu do Ligy mistrů. Působil také na Slovensku, ve Francii či arabských zemích.

Budou potřeba noví hráči

Přiznejme si, tah Jarolímem je velmi nestandard­ní a krizové řešení, ale proč by nemohlo vyjít? Trenérský pedant může vrátit národní tým na správnou (nebo aspoň správnější ) cestu. Jako před lety ve Slavii, kterou dotáhl až do vysněné Ligy mistrů. Ale pozor, stejná Slavia se pak pod stejným Jarolímem úplně rozsypala.

Upřímně, fotbalová reprezenta­ce vstupuje do velmi složité doby, ve které bude pod novým šéfem hledat ztracenou rovnováhu a nové hráče. Nabízejí se mladíčci Schick (Sampdoria) nebo Černý (Ajax), prověřeněj­ší Kalas (Fulham), Baránek (Plzeň), Brabec či Frýdek (oba Sparta) a ti, kterým se příliš nevěřilo, jako Gebre Selassie (Brémy), Novák (Midtjyllan­d), Vacek či Nešpor (naposledy Gliwice).

Na mistrovstv­í světa 2018 do Ruska postoupí jen vítěz skupiny, což se ve společnost­i Německa jeví spíš jako sci-fi. Druhý tým půjde do baráže. O to už se Jarolím musí prát. Smlouvu dostal na dva roky s dvouletou opcí.

Poznámku k tématu čtěte na straně 8

 ?? Podepíše s FAČR reprezenta­ční smlouvu na dva roky s dvouletou opcí FOTO ČTK ?? Trenér Karel Jarolím
Podepíše s FAČR reprezenta­ční smlouvu na dva roky s dvouletou opcí FOTO ČTK Trenér Karel Jarolím

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia