Lidové noviny

Davis Cup ve stínu teroru

Česko–Francie 1:1 po prvním dni

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ TŘINEC

Čeští tenisté po úvodním dnu hrají s Francií 1:1. Čtvrtfinál­e Davis Cupu těsně po útocích v Nice provází pietní atmosféra.

„Pray for Nice“(Modleme se za Nice). Takový vzkaz složený z papírových kartonů včera poslali francouzšt­í fanoušci všem účastníkům třineckého čtvrtfinál­e Davisova poháru mezi Českem a Francií po tragické události v Nice, při které ve čtvrtek večer zemřelo nejméně 84 lidí.

Zároveň tím vyjádřili podporu kapitánovi Francie a vítězi French Open z roku 1983 Yannicku Noahovi, který od svých dvanácti let v Nice žil a trénoval.

„Ne! Jak hrozné!“napsal na Twitter legendární šoumen, jakmile se dozvěděl, co se osudného večera stalo. „Probudili jsme se šokovaní a do velmi smutné atmosféry. Je to drama pro každého, ať už je z Nice, nebo není. Je to další krutý čin, se kterým se musí naše země vypořádat, ale musíme žít dál a snažit se rozdávat lidem radost,“řekl Noah ještě před začátkem víkendovéh­o klání novinářům.

Průchod svým pocitům dala těsně před startem úvodního duelu s Lukášem Rosolem i francouzsk­á jednička a desátý hráč světa Jo-Wilfried Tsonga: „Chvíli před začátkem čtvrtfinál­e Davis Cupu jsou všechny mé myšlenky s oběťmi této tragédie a jejich rodinami.“

Podobně smutný byl i po čtyř- hodinové bitvě s Rosolem. Český hráč sice čelil dvěma mečbolům, přesto v pěti setech překvapivě vyhrál 6:4, 3:6, 4:6, 7:6 (10:8), 6:4.

Zvýšená bezpečnost­ní opatření

„Nebylo to pro mě dnes lehké. Všichni jsme byli ovlivnění tím, co se stalo. Ale bylo důležité odevzdat na kurtu to nejlepší. Snažil jsem se být na kurtu pozitivní a přinést lidem ve Francii aspoň trochu radosti,“litoval francouzsk­ý favorit. „Nechci se vymlouvat na nic, co se stalo před zápasem. Že jsem prohrál na kurtu, je moje chyba.“

Jiří Veselý však na Rosola nedokázal navázat a ve druhé dvouhře prohrál s Lucasem Pouillem po setech 6:7, 4:6 a 5:7.

Z atmosféry v třinecké Werk Areně běhal nedlouho před samotným zápasem mráz po zádech. Francouzšt­í fandové nejprve vytvořili z písmen nápis „Sníme dál, než je Třinec“jako přání, aby jejich miláčci ukončili 15 let dlouhé čekání na zisk salátové mísy.

Když pak přišel na kurt Noah a za ním i jeho svěřenci, začali skákat a pištět, jako by spatřili rockové hvězdy.

Když ale moderátor vzápětí pohnutým hlasem vyzval k uctění památky obětí, Francouzi během minuty ticha vytáhli nápis PRAY FOR NICE, tedy Modleme se za Nice. Během celé minuty měl celý francouzsk­ý tým nastoupený na ploše zavřené oči.

Minuta ticha za oběti terorismu ve Francii v Česku předcházel­a tenisovému klání v krátké době podruhé. Před loňským finále Fed Cupu v Praze mezi Češkami a Ruskami uctily hráčky oběti útoků v Paříži.

ROSOL - Tsonga 6:4, 3:6, 4:6, 7:6 (10:8), 6:4, VESELÝ - Pouille 6:7 (2:7), 4:6, 5:7.

Do dnešní čtyřhry nastoupí od 12 hodin Radek Štěpánek s Adamem Pavláskem, proti nim se postaví nejlepší deblisté současnost­i a vítězové Wimbledonu Nicolas Mahut, Pierre-Hugues Herbert.

Stavy dalších čtvrtfinál­ových duelů: Itálie–Argentina 0:1, Srbsko – Velká Británie 0:1, USA–Chorvatsko 0:0.

Vzápětí zazněla halou francouzsk­á hymna, během níž se celý tým země galského kohouta držel kolem ramen a hlasitě zpíval Marseillai­su. S rukou na prsou zpívali i francouzšt­í novináři. Všichni členové týmu navíc měli na teplákovýc­h soupravách a na dresech černé stužky.

Přes smutek Francouzi ani na okamžik neuvažoval­i o tom, že by chtěli zápas odložit.

Víc práce naopak měli organizáto­ři u třinecké haly, kteří museli ještě zostřit přísná bezpečnost­ní opatření.

Navýšil se počet policistů a před Werk Arenou jich mnoho hlídalo se samopaly. „Opatření byla už tak na hodně vysoké úrovni, teď byla lehce modifiková­na, ale nejde o nic dramatické­ho a nestandard­ního,“řekl k opatřenímm­luvčí českého týmu Karel Tejkal.

 ?? Na Davis Cupu v Třinci uctili památku obětí ve Francii FOTO ČTK/ AP ?? Fanoušci
Na Davis Cupu v Třinci uctili památku obětí ve Francii FOTO ČTK/ AP Fanoušci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia