Lidové noviny

Boj o Evropu v Ázerbájdžá­nu i se Steauou

- PETR ŠEDIVÝ

NYON/PRAHA Cesta do Evropy vede přes Ázerbájdžá­n. Přesněji: vede přes něj cesta do evropských pohárů. Hned tři české fotbalové kluby mohou ve 3. předkole Ligy mistrů a Evropské ligy cestovat tři tisíce kilometrů ke Kaspickému moři.

Plzeň. Úřadující český šampion začne kvalifikac­i Ligy mistrů proti lepšímu z dvojice Karabach–Dudelange (první zápas 2:0). Takže na něj nejspíš čeká cesta do Baku, kde hraje své zápasy Karabach. Ten v posledních letech zaznamenal výrazné výsledky. Například porazil Anderlecht či Salcburk a remizoval s Interem Milán. „Mám smíšené pocity, určitě bych si vybral jiného soupeře,“řekl záložník Milan Petržela.

Sparta. Vicemistro­vi se postaví do cesty nejslavněj­ší rumunský klub Steaua Bukurešť. České týmy přitom poslední čtyři zápasy proti sokům z Rumunska prohrály. „Síla soupeře je obrovská. Ale postup do Ligy mistrů je naším snem, pro který uděláme maximum,“slíbil záložník Marek Matějovský.

Liberec. V boji o Evropskou ligu vyzve lepšího z dvojice Admira Mödling – Gandža (první zápas 1:0). „Ázerbájdžá­n je vždy velká neznámá, raději bychom do Rakouska,“přemítal kouč Jindřich Trpišovský.

Mladá Boleslav. Vítěz domácího poháru narazí buď na Neftči Baku, nebo Škendiju Tetovo (první zápas 0:0). „Ať poletíme do Ázerbájdžá­nu, nebo do Makedonie, tak věřím, že postoupíme do další fáze,“zmínil prezident klubu Josef Dufek.

Slavia. Aby se utkala s portugalsk­ým Riem Ave, nejdříve musí přejít přes Levadii (první zápas 1:3).

Plzeň i Sparta začnou boj o Ligu mistrů doma, a to buď 26., nebo 27. července. Naopak Liberec a Boleslav zahájí cestu do Evropské ligy 28. července na hřištích soupeře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia