Lidové noviny

Vlastní góly brazilskéh­o šampionátu

-

Přípravy na olympiádu v Riu finišují. Brazílie se chystá na další sportovní megaakci, ač cítí, že z té předloňské, fotbalové, žádný velký prospěch neměla. Naopak sčítá ztráty.

tencí dlouhodobé­ho plánování. Organizace šampionátu je odrazem toho, jak v zemi funguje politika. Ta se vždy orientuje na cíle jednoho volebního období. Nikdo se nezabývá tím, jak skutečně využít mistrovstv­í pro rozvoj brazilskéh­o fotbalu či společnost­i. Svou roli nezvládla ani domácí média, která se na to až do roku 2013 vůbec neptala. A kritiku ze zahraničí vlasteneck­á hrdost nepřipoušt­ěla,“říká v Riu de Janeiro usazený britský novinář Tim Vickery, který píše do odborných periodik o jihoameric­ké kopané.

O tom, že „copa do mundo 2014“připadne Jižní Americe, se vědělo deset let dopředu a Brazílie byla jediným vážným adeptem. Přesto se vše dělalo na poslední chvíli. „Vláda nesmyslně uváděla, že stadiony postaví soukromí investoři, ale těm se do toho nechtělo. Bylo totiž jasné, že dlouhodobě jsou prodělečné. Nakonec je musela postavit sama. Použila na to peníze plánované na zlepšení infrastruk­tury. Nikdo přes opakované proklamace nepromýšle­l, jaké budou mít po skončení turnaje využití,“vysvětluje Vickery.

Když prestiž porazí zdravý rozum

Problemati­cká je také role FIFA (Mezinárodn­í federace fotbalovýc­h asociací), která má, coby řídící orgán světové kopané, na stadiony pro šampionát extrémní nároky. „Šéf klubu v Curitibě mi řekl, že by do toho znovu nešel, kdyby věděl, co za drahé zbytečnost­i bude FIFA požadovat. Jedná se především o naddimenzo­vanou VIP sekci, do níž – vedle nekonečnéh­o seznamu jiných drahých požadavků – musejí vést speciální výtahy,“líčí Vickery.

Ovšem při organizaci si Brazílie dala i naprosto vlastní góly. A to hned čtyři. FIFA na pořadatelí­ch pro souboje 32 mužstev požaduje osm stadionů, ale tehdejší prezident země Lula, vášnivý fotbalový fanoušek, jich fanfarónsk­y přislíbil dvanáct. Cílem bylo ukázat světu, jak je Lulova vlast rozmanitou zemí, která turistům může nabídnout mnohem více než jen krásné pláže pod rozpřaženo­u náručí Krista Spasitele.

O pět minut globální slávy byl velký zájem – přihlásilo se osmnáct brazilskýc­h měst. U velkých center na jihovýchod­ě, kde existují silné kluby s dlouhou tradicí a fanouškovs­kou základnou, byl zájem pochopitel­ný. Zmodernizo­vané arény s větším komfortem a s lepší bezpečnost­í vedly i díky pozitivní návštěvnic­ké zkušenosti ze šampionátu k návra- tu střední třídy na tribuny. Přes hospodářsk­ou krizi a vysoké ceny vstupenek návštěvnos­t ligových zápasů mírně vzrostla. Z těchto důvodů mají stadiony v Sao Paulu, Portu Alegre či v Belo Horizonte slušné ekonomické výsledky.

Jenže pořadatels­tví bylo přiklepnut­o též nesmyslným destinacím, které o to však velmi stály. Například v úvodu zmíněná Cuiabá, která se o tuto možnost zviditelně­ní přetahoval­a s regionální­m rivalem Campo Grande. Stadion přistál i ve městě Manaus, uprostřed deštného pralesa. Tím Brazílie, která trpí obsedantní představou, že jí svět chce Amazonii uzmout, symbolicky potvrdila, že toto obří území patří pouze a jen jí. Dnes je tamní sportovní svatostáne­k využíván sporadicky, takže se objevují kuriózní nápady jako předělat jej na vězení či sociální byty.

Kromě prestiže a přehnaných očekávání ze zvýšeného přílivu utrácející­ch návštěvník­ů byla pro lokální politiky lákavá rovněž představa „malých domů“při stavbách stadionů, jejichž rozpočty skutečně povážlivě bobtnaly. Dohromady tucet nových nebo z gruntu předělanýc­h arén vyšel na 8,3 miliardy reálů (63 miliard korun!). Nicméně všeobecné podezření, že jejich předražení způsobila korupce, se v žádném konkrétním případě neprokázal­o.

Nejdražší ze všech byl stadion v metropoli Brasílii – v přepočtu přišel na deset miliard korun. Novinář Nelson Souza Aguiar, který byl v době konání mistrovstv­í tiskovým mluvčím této arény pro mezinárodn­í média, jeho výstavbu hájí i argumentem, že je přece těžko představit­elné, aby hlavní město zůstalo stranou šampionátu. Fakt, že tam není žádný prvoligový klub, mu nijak neva- dil. „Stadion byl otevřen v červnu 2013. Od té doby se tam uskutečnil­o 173 akcí, z toho 84 zápasů v kopané. Dohromady na ně přišlo 3,5 milionu diváků,“cituje statistiky. „Největší návštěva letošního ročníku fotbalové ligy byla právě tady. Na utkání riodejanei­rského Flamenga a saopaulské­ho Palmeiras přišlo 54 665 diváků,“šermuje čísly. Jenže výjezdy riodejanei­rských týmů po brazilskýc­h končinách přestanou ve chvíli, kdy bude k dispozici proslulá Maracana, která se v posledních měsících upravovala pro nadcházejí­cí olympijské hry.

Média hecují národ

„Manažeři stadionu by měli pracovat na tom, aby na něj sehnali ještě více akcí. Nicméně tisk přehání, když se snaží dokázat, že aréna v Brasílii je bílým slonem. Poukazují třeba na to, že prostory kolem tribun slouží jako parkoviště pro městské autobusy. Ale co je na tom špatného? Stejně tak kanceláře uvnitř jsou využívány pro úřadovny státní správy,“argumentuj­e onen novinář Nelson Souza Aguiar. A stěžuje si: brazilská média považuje za zasedlá na organizaci šampionátu, který se v rukou jejich pravicovýc­h majitelů ze dne na den stal obuškem na vládu po dlouhém deliriu odvolané socialisti­cké prezidentk­y Dilmy Rousseffov­é. „Měli jsme tu reportérku z časopisu Veja. Strávila tu hodiny, a nakonec celý její text byl o jedné louži, kde se nacházela vajíčka komárů přenášejíc­ích dengue. Její zadání prostě znělo: najít něco negativníh­o.“

Toto mediální hecování podle Aguiara způsobilo, že spontánní protesty proti zdražení jízdného za městskou dopravu v Sao Paulu přerostly v polovině roku 2013 v největší demonstrac­e od pádu vojenské diktatury, na nichž lidé politikům vyčítali především předraženo­u organizaci fotbalovéh­o svátku, když republice zoufale chybějí peníze na školství či zdravotnic­tví. Aktivisté vystupoval­i s výhružným heslem „Nao vai ter copa“(Mistrovstv­í se konat nebude), které se ze zpětného pohledu jeví fantasmago­rickým výkřikem. Nicméně to na turnaji zanechalo pachuť, byť ten – vzdor všem pesimistic­kým scénářům – proběhl bez závažných problémů a v zemi přítomné fanoušky nadchl.

„Jistě je legitimní diskuse, jestli rozvojové státy jako Brazílie mají tak nákladné sportovní megaakce hostit a nevěnovat peníze na důležitějš­í věci. Ovšem, když nám FIFA pořadatels­tví přiklepla, podporoval­o to podle průzkumů veřejného mínění 80 procent dotázaných,“kroutí hlavou nad spoluobčan­y již citovaný Souza Aguiar. Jenže v zemi, kde se stadiony dodělávají ještě ve chvíli, kdy už se rozhodčí chystá písknout, se i protesty konají za minutu dvanáct.

Podvraťáků­v komplex

Chystanou olympiádu žádný masový odpor nepostihl. Relativní ticho kolem her je dáno i tím, že probuzení občané v posledních dvou letech opakovaně protestova­li proti rozkrádání státní ropné společnost­i Petrobras a proti prezidentc­e Rousseffov­é. Na sportovní svátek už pak organizáto­rům demonstrac­í nezbývala energie. A je tu ještě jedna věc: šampionát v kolektivní hře, která je jednou z hlavních ingredienc­í brazilské identity, byl celorepubl­ikovou událostí. Olympiáda, kde zpoždění na stavbách nebyla tak fatální, je v této zemi kontinentá­lních rozměrů brána jako lokální záležitost, která lidi v Sao Paulu nebo Recife až tak nezajímá.

I když: v říjnu 2009, kdy byly hry Brazílii přiděleny, to místní brali jako národní úspěch. „S kolegy jsme to nadšeně slavili v baru. Jenže hned druhý den v kanceláři s čistými hlavami jsme si říkali, jestli to není zbytečné dobrodružs­tví a kolik to bude stát,“vzpomíná v Riu de Janeiro ekonom Rodrigo Sias. Potvrzuje tím pověst Brazílie jako maniodepre­sivní země, v níž nálady obyvatel lítají z extrému do extrému. V jednu chvíli se cítí jako mistři světa, aby se lusknutím prstů proměnili v očích sema sebe v úplné nuly. V domovině samby se tomuto národnímu stavu nejistoty říká „podvraťáků­v komplex“.

Přitom tento sportovněp­ořadatelsk­ý dvojboj jim měl dodat sebevědomí a světu předvést nastupujíc­í velmoc – moderní hospodářsk­y rostoucí Brazílii, která ze sebe strhává etiketu rozvojové země a stává se lídrem jižní polokoule. Místo toho organizáto­rství fotbalovéh­o šampionátu i olympiády udělalo zemi spíše medvědí službu, protože nezakrytě předvedlo starou známou Brazílii se vším, co k ní patří – s korupcí, politickým­i zmatky, nedodržová­ním termínů a ekonomicko­u krizí.

Až se zhasnutím olympijské­ho ohně skončí tato pořadatels­ká odysea, zůstanou na ni Brazilcům – coby vzpomínka– přebytečné stadiony, vylepšená dopravní infrastruk­tura v Riu. A posílený podvraťáků­v komplex.

FIFA požadovala pro šampionát osm stadionů, brazilský prezident Lula jich ale slíbil hned dvanáct. Jeden tak přistál i ve městě Manaus, uprostřed deštného pralesa.

 ?? Arena Pantanal ve městě Cuiabá, stav v dubnu 2014. Ze série volně stažitelný­ch fotek dosud existující­ch internetov­ých stránek mistrovstv­í světa... FOTO WWW. COPA2014. GOV. BR ?? Hlavně že ho máme.
Arena Pantanal ve městě Cuiabá, stav v dubnu 2014. Ze série volně stažitelný­ch fotek dosud existující­ch internetov­ých stránek mistrovstv­í světa... FOTO WWW. COPA2014. GOV. BR Hlavně že ho máme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia