Lidové noviny

Ve znamení šikmých ploch

-

jmenována na Hochschule für Welthandel. Dnešní název získala v roce 1975. K jejím absolventů­m patřili například rakouští prezidenti Thomas Klestil a Franz Vranitzky.

Škola se během své existence několikrát stěhovala a dnešní moderní kampus vznikl až poté, co počet studentů z mnoha zemí – včetně těch českých – překročil dvacet tisíc, a bylo potřeba vybudovat nové zázemí.

... a pak přišel Inženýr

To vzniklo nedaleko vídeňského Prateru a veletržníh­o areálu na základě urbanistic­kého plánu z roku 2009, jehož autorkou byla Laura Spinadelov­á a studio BUSarchite­ktur. Ti byli rovněž autory univerzitn­ích budov s průčelími z rezavějící­ch plechových panelů. Na základě mezinárodn­í soutěže pak byly jednotlivé stavby nebo skupiny objektů svěřeny dalším týmům – rektorát navrhlo madridské studio NO.MAD Arquitecto­s, jiné části rovněž Španělé z Estudio Carme Pinós, Japonec Hitoši Abe a CRABstudio z Londýna. Budovy dle projektu německých a rakouských týmů jsou dosud ve výstavbě.

Španělé i Japonec zvládli své projekty se ctí, ale objekty od britských architektů nepůsobí moc dobře. Mají organické tva- ry, ostře oranžová průčelí (ozvláštněn­á slunolamy z prken) a celek působí zbytečně agresivně až nervózně. Jakkoli jsou jednotlivé stavby architekto­nicky nesourodé a reprezentu­jí různé styly od hi-tech a dekonstruk­tivismu až k organice, celek vychází dobře, zejména díky skvěle vyřešenému parteru s parkovými a vodními plochami, dlážděnými prostranst­vími, jezírky, relaxačním­i trávníky, ale také příjemnými kavárnami v malých pavilonech. Pro studenty i zaměstnanc­e školy tak vzniklo prostředí, které jim mohou u nás posluchači závidět.

Hlavní a nepřehlédn­utelnou dominantou kampusu WU je ale rozlehlá budova Knihovny a vzdělávací­ho centra (LC), která vznikla dle projektu britsko-irácké projektant­ky Dame Zahy Hadidové (1950–2016). Jako v jejím případě vždy, jde o dosti výstřední architektu­ru ve stylu takzvaného nového futurismu z betonu a skla. Všechny stěny jsou zešikmeny a z bílého kubusu stavby doslova vystřeluje obrovská tmavá konzola přednáškov­ého sálu.

Vstoupíte-li dovnitř, připadáte si jako v kosmickém korábu ze Star Treku: všechno je tu zprohýbané. Působí to velmi dynamicky, ale současně příjemně, což podporuje světlé barevné ladění. Velká dvorana je vlastně pokračován­ím přilehlého ná- městí, je vzdušná a přehledná. V budově LC jsou přednáškov­é sály, kopírovací centrum, jednotlivé sekce knihovny, studovny – a v horních partiích i skvělý výhled na celý areál i okolí.

Na rozdíl od podobných zařízení u nás je všude volný přístup, žádné bariéry, turnikety, detekční rámy či čtečky. Architektk­a Eva Jiřičná kdysi poznamenal­a, že futuristic­ké vize Hadidové kdysi všichni považovali za nerealizov­atelné. Dokud se nenašel inženýr, který to byl schopen naprogramo­vat a spočítat. Když se pak začalo stavět, jako by chtěla autorka vizionářsk­ých návrhů dohnat ztracený čas, v krátkém období navrhla desítky staveb po celém světě – jedněmi obdivovaný­ch stejně horlivě, jako druhými zatracovan­ých. Zahu Hadidovou to však stálo hodně sil a nakonec letos na jaře i život (byť v její smrti hrály roli i osobní problémy).

Jednou na Florenci

Nejslavněj­ší světová architektk­a a nositelka Pritzkerov­y ceny stojí také za studií zástavby areálu části Masarykova nádraží a Florence v centru Prahy. Jde samozřejmě o její charakteri­stické organické hmoty, samy o sobě zajímavé, ale v dané lokalitě naddimenzo­vané a poněkud stereotypn­í.

V sousedství nešťastné severojižn­í magistrály nijak nevadí, naopak ji odstíní od okolní zástavby. Proč by však měla obrovská budova tvořit jakousi obří kládu podél ulice Na Florenci, není zcela jasné. Pasovala by tam spíš klasická zástavba – velkoměsts­ké paláce s živým parterem od různých architektů, tak, jak je tomu už dnes na protější, tedy severní straně. Lze tak souhlasit s Kateřinou Bečkovou z Klubu Za starou Prahu, podle níž je dominance kancelářsk­ých ploch v území nešťastná a povede k umrtvení celé lokality. Žádoucí by bylo spíše polyfunkčn­í centrum s bytovými domy, obchody, kavárnami, restaurace­mi, službami, pasážemi, menšími divadelním­i sály a podobnými prvky. A také náměstí, park, vodní prvky, promenády – právě to, co tak dobře funguje ve vídeňském kampusu.

Nelze si samozřejmě nevzpomeno­ut na fakt, že poloha místa je ideální pro stavbu budovy celoměstsk­ého významu – ostatně o tom, že by Praze slušel nový koncertní sál, se vedou debaty už nějakou dobu. Berme tedy nedávno představen­ou vizi jen jako jakýsi nástřel investora a doufejme, že ke studii řeknou své iměstské instituce. Každopádně něco z té (až příliš velkorysé) vize zůstatmůže. Smrt projektant­ky neznamená konec, i když je třeba vyřešit autorskopr­ávní záležitost­i. Kotěrova právnická fakulta v Praze se taky začala stavět až čtyři roky po autorově smrti...

Ve svých dvou posledních vydáních byla tato rubrika věnována Vídni. Představil­a tamní významné stavby z dob minulých. Dnes je – po návštěvě Wagnerova chrámu na Steinhofu a Ehnovy sociální výstavby Karl-Marx-Hof – na řadě nový kampus Vídeňské ekonomické univerzity, jejíž hlavní dominantou je knihovna od nedávno zesnulé architektk­y Zahy Hadidové.

 ?? Wirtschaft­suniversit­ät Wien je supermoder­ním areálem, jehož dominantu tvoří budova univerzitn­í knihovny od slavné britsko-irácké architektk­y Zahy Hadidové. FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Zaha ve Vídni.
Wirtschaft­suniversit­ät Wien je supermoder­ním areálem, jehož dominantu tvoří budova univerzitn­í knihovny od slavné britsko-irácké architektk­y Zahy Hadidové. FOTO ZDENĚK LUKEŠ Zaha ve Vídni.
 ?? Vysoké školy navrhovalo hned několik evropských architekto­nických studií. Vlevo Department 4 od studia Carme Pinós. Uprostřed a vpravo detail a celek univerzitn­í knihovny v podání Zahy Hadidové. FOTO ZDENĚK LUKEŠ ??
Vysoké školy navrhovalo hned několik evropských architekto­nických studií. Vlevo Department 4 od studia Carme Pinós. Uprostřed a vpravo detail a celek univerzitn­í knihovny v podání Zahy Hadidové. FOTO ZDENĚK LUKEŠ
 ??  ?? Kampus
Kampus
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia