Lidové noviny

Hlavolamy architekta Neumanna

- JUDITA MATYÁŠOVÁ

Jstavby jsou jako důmyslně promyšlené geometrick­é hlavolamy. Stojí uprostřed pouště, na břehu moře nebo v městské zástavbě. Alfred Neumann navrhoval stavby, které nelze přehlédnou­t. Nabízí mnoho možností, jak je vnímat – jako samostatný tvar-sochu nebo mnohostěnn­ou hmotu, která má své osobité kouzlo. V zahraničí jeho tvorbu zná odborná veřejnost, u nás si však na znovuobjev­ení musel počkat desítky let. Vloni vytvořil Tadeáš Goryczka z Kabinetu architektu­ry spolu s architekte­m Rafim Segalem z ateliéru MIT výstavu o Neumannovi, která se poprvé prezentova­la v ostravské Galerii výtvarného umění. Nyní jsou jeho modely a návrhy k vidění v Opavě, spolu s katalogem, kde jsou fotografie staveb i texty žáků či spolupraco­vníků Alfreda Neumanna.

(1900–1968) vyrůstal v Brně, od roku 1949 žil v Izraeli, kde vytvořil řadu pozoruhodn­ých staveb. Jeho práci oceňoval Le Corbusier i Walter Gropius. Výstava v opavském Domě umění představuj­e Neumannovy modely i návrhy.

 ?? Tým Alfreda Neumanna je autorem obytného komplexu pro Sama Dubinera v izraelském městě Ramat Gan. ARCHIV CVI HECKER ?? Bludiště z betonu.
Tým Alfreda Neumanna je autorem obytného komplexu pro Sama Dubinera v izraelském městě Ramat Gan. ARCHIV CVI HECKER Bludiště z betonu.
 ?? Neumann navrhl synagogu v negevské poušti. ARCHIV CVI HECKER ?? Synagoga v poušti.
Neumann navrhl synagogu v negevské poušti. ARCHIV CVI HECKER Synagoga v poušti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia