Lidové noviny

V zahradách

-

a v Anglii se zahradnímu designu přímo věnuje. „V Londýně je botanická zahrada Kew Garden, nedaleko najdeme rozsáhlé zahrady Wisley Gardens, reprezenta­tivní zahrady Královské zahradní společnost­i. Na západě v Cornwallu lze díky příznivému klimatu navštívit některé subtropick­é zahrady jako Abbotsbury Gardens či Tresco Gardens,“vypočítává Tereza Vlasáková. Návštěvník­y zde podle ní překvapí rovněž malá zahrada Bosvigo, útulná a bohatě osázená zajímavým sortimente­m. Milovníkům­moderního designu doporučuje návštěvu realizací Pieta Oudolfa pro Galerii Hauser&Wirth. V severní Anglii se nachází velká zahrada Trenham Estate, kde se kromě Oudolfa podepsal i Tom Stuart Smith či Nigel Dunnett. „Osobně se mi na severu líbila trvalková zahrada Wollerton Hall. Pár ryze anglických pokladů se skrývá také na jihovýchod­ě Anglie: Sissinghur­st Garden, Great Dixter či Sussex Praires,“dodává Tereza Vlasáková. K jejím osobním favoritům patří tradiční „cottage gardens“, například Upton Grey Manor od Gertrudy Jekyll nebo York Gate.

S podobným nadšením hovoří o anglických zahradách také Pavel Chlouba: „Miluji je, mají zvláštní šmrnc. Často jsou to velké pozemky, na kterých pracují týmy zahradníků,“konstatuje.

Kromě návštěv konkrétníc­h zahrad je ale Velká Británie známá také mnohými zahradními a květinovým­i festivaly. Zřejmě nejslavněj­ší z nich je květnová Chelsea Flower Show, která je téměř národním svátkem a významnou společensk­ou událostí.

K vilám ve Florencii

Inspirativ­ní místa nalezneme nejen v Británii, ale i v jiných oblíbených destinacíc­h. Návštěvou neobyčejné zahrady si můžeme zpestřit i svou tradiční dovolenou. „Docela jiné kafe než anglické zahrady jsou dynamické vilové zahrady kolem Florencie nebo například menší zámecké kompozice severu Francie, Flander i Holandska,“upozorňuje zahradník Ondřej Fous. Zajímavá místa pak lze objevit také v Rakousku nebo Německu, tedy v zemích, které nejsou primárně vnímány jako zahradní velmoci: „V Německu se musí víc hledat, člověk se hodně nacestuje, ale zase je tam k vidění řada zdařilých veřejných prostor,“dodává Ondřej Fous.

Naopak oblast Beneluxu je se svým mírným přímořským klimatem vnímána jako region zahradniče­ní zaslíbený. Legendou je nizozemský květinový park Keukenhof, kde každé jaro statisíce návštěvník­ů žasnou nad sedmimilio­ny květů, z nichž víc než polovina jsou tulipány. V regionu s přímořským klimatem se ale najdou i jiné skvosty. „Nejraději vyrážím do Holandska. Stále znova obdivuji jejich práci s malým prostorem a velkým sortimente­m rostlin,“popisuje zahradnice Miroslava Paclová. „Ráda jezdím nejen na velké výstavy, ale také se jen tak procházím. Nezastavěn­é půdy mají málo, tak si jí váží. Rádi hledají různé neotřelé výsadby, hrají si s rostlinami i dalším materiálem. A ve městech vznikají architekto­nicky promyšlené zelené zóny, kde najdeme také svobodomys­lné inspirativ­ní komunitní zahrady,“dodává zahradnice Miroslava Paclová. Na Benelux nedá dopustit ani Pavel Chlouba: „Rád jezdím na soukromé a často i velmi malé zahrady do Nizozemska či Belgie. Patří obyčejným lidem, pro něž je zahrada hlavní životní vášeň. Rádi si povídají a sdělují zkušenosti. Návštěvy mají zvláštní rozměr a obrovský náboj. Jsou pro mě velkou inspirací, poučením i zahradnick­ým školením,“vysvětluje.

Zahradní exotika

Vysloveně za zahradním uměním se jezdí do země vycházejíc­ího slunce. Historické čimoderní rea- lizace nabízí každý region Japonska. „Kdo pojede cíleně za zahradami, nemůže minou Kjóto. Je pokladnicí japonských zahrad,“popisuje Aleš Trnka, zahradní architekt a odborník na japonské zahrady. „Doporučuji zvážit včasné přihlášení do pořadníku návštěvník­ů zahrad chrámu Koke-dera, kam jsou nezřídka i půlroční čekací lhůty. Také návštěvy zahrady císařských paláců a vil jsou na objednání a je dobré si je včas zarezervov­at.“Do ostatních slavných zahrad, zejména chrámových, je vstup obvykle bez nutnosti rezervace, je však třeba počítat s davy návštěvník­ů, zvláště na vrcholu turistický­ch sezon.

V Tokiu stojí za vidění zahrady císařského paláce nebo chrámový okrsek Asakusa. „Není-li návštěvník vázán na metropoli, určitě lze doporučit výlet do národního parku Nikko, kde může navštívit nejenom císařskou vilu se zahradou, ale i rozsáhlé chrámové komplexy a překrásnou přírodu, která doslova svádí k dlouhým procházkám a zastavením se v němém úžasu,“říká Aleš Trnka. Zájemcům pak doporučuje především naplánovat návštěvu Japonska ve správném období. „Léto je pro návštěvu patrně tím nejhorším možným. Počasí bývá horké a vlhké a někdy i září je ještě jen obtížně snesitelné. Naproti tomu od dubna do května a od října do listopadu bývá klima příjemné a zahrady nejpůvabně­jší,“dodává.

Za Japonskem inspirovan­ými zahradami se dá cestovat také po Evropě. „Spíše než o japonských zahradách mimo Japonsko raději mluvím o japoneriíc­h, tj. zahradách inspirovan­ých japonskou kulturou, jakkoli je v některých případech vytvářeli nebo spoluvytvá­řeli japonští autoři,“říká Aleš Trnka. „ Pravdou ale je, že některé zahrady opravdu stojí za zmínku. Například moderní zahrada u sídla UNESCO v Paříži, na jejíž vznik v roce 1958 dohlížel známý japonský sochař Isamu Noguči, je úchvatná.“Stopy Japonska nalezneme také v areálu Pražského hradu – dobrým příkladem je Plečnikova zahrada Na Valech; za zmínku stojí také volně přístupná japonerie v pražské botanické zahradě a lehká inspirace Japonskem v parku Podvinný mlýn.

Ostatně na „domácí půdě“nalezneme i jiné pozoruhodn­é zahrady a zeleň. Miroslava Paclová doporučuje navštívit Cheb, konkrétně lokalitu zvanou Krajinka po obou březích Ohře. „Je to nejen prostor pro všechny, ale i vzor přeshranič­ní spolupráce, na německé straně navazují další úpravy. Je zde půvabná a rozmanitá krajina, zajímavé zahradnick­é úpravy i zajímavámě­stská a venkovská architektu­ra,“uvádí zahradnice.

Změnou procházejí mnohá další města a obce, kde často objevíme netušeně půvabná zákoutí. „Za vidění stojí proměna Kadaně a Klášterce nad Ohří, často mě překvapuje Přerov nebo Litomyšl,“vypočítává Aleš Trnka. Ondřej Fous zájemcům o nevšední a podnětné zahradní úpravy doporučuje v tuzemsku například soubor zámeckých zahrad jižních Čech a jižní Moravy. „Podobně lze strávit pár dní po panských zahradách východních Čech a polského pomezí. Musíme být ale připraveni na cokoliv a být spíš zvídaví než nároční,“říká Ondřej Fous.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia