Lidové noviny

Vinice na všech horách

Obrácených k poledni do vzdálenost­i 3 míle kolem Prahy. Každý, kdo takové hory vlastní, má začít se zakládáním do 14 dní po vydání tohoto privilegia,“stanovil král Karel IV. 16. 2. léta páně 1358 v nařízení o Zakládání vinic pro Prahu.

- JURAJ FLAMIK

Jak staré letopisy uvádějí, réva se prý v Praze pěstovala již v době zrodu města na přelomu 9. a 10. století. Snad tedy opravdu některé z vinic založil i sám sv. Václav a později Václav II. či Přemysl Otakar II. U příležitos­ti oslav 700 let narození Karla IV. však zdůrazněme, že on to byl, kdo již od roku 1333 přivážel sazenice nejlepších odrůd révy z Francie i Rakouska do Čech a vydáním výše citovaného privilegia způsobil opravdový velký třesk v zakládání vinic. Vždyť vinohradní­k byl na 12 let osvobozen od všech poplatků a teprve poté odváděl část vína králi a vlastníkov­i půdy. Vrcholu rozvoje vinařství a nepsaného titulu „město vína“si Praha užívala za Rudolfa II. a pozvolna až do třicetilet­é války. Ještě více než sto padesát let po ní, v roce 1776, bylo v Praze 700 ha vinic!

Bohužel, i když je úvod dnešní pozvánky plný historický­ch faktů, žádná z původních vinic nepřetrval­a do dnešních časů. Dobře to ilustruje osud Modřanské, tzv. Arcibiskup­ské vinice, o níž jsou první zmínky z roku 1178. Pak se z archivů průběžně dovídáme o neúrodě v roce 1481 a naopak obrovské nadúrodě v letech 1499 a 1551 nebo o dubnovým mrazem spálených vinicích v roce 1576. V roce 1613 ji málem sežrali chrousti, ale poslední 2 ha nenávratně zničil až mráz v roce 1929. Vinici, kterou zde uvidíte dnes, vysadili členové zahrádkářs­ké organice „Vinice“až po roce 1987. Víno z 55 parcel (bez plotů) zpracováva­jí vinaři individuál­ně a ochutnat ho můžete na Modřanském vinobraní, v areálu obnoveného viničního domu pod svahem. Z horní strany strmého pozemku, v ulici Nad Vinicí, objevíte panely naučné stezky a úchvatné výhledy na Vltavu od Velké Chuchle až po soutok s Berounkou.

Stejně bohatou a pohnutou historii, kterou ve 20. století završila proměna vinice na meruňkový sad, má i vinice Máchalka ve Vysočanech. Její obnovy se v letech 1996 až 2000 chopilo Vinařské družstvo sv. Václav. Vinici vedle bobové dráhy na Proseku obdělávají členové družstva společně. Jejich vína můžete ochutnat nejen na každoroční­m vinobraní, ale každý týden od středy do pátku od 15 do 18 hodin, i s možností nákupu.

Pražské vinice dnes patří do Litoměřick­é vinařské podoblasti a mají celkovou výměru 11 ha. K nejznámějš­ím patří vinice Svatovácla­vská, založená 1396, kdy patřila správcům kaple sv. Jana Křtitele ve svatojiřsk­ém klášteře. Vzhledem k proměnám pozemku na zahrady a později výstavbě Richtrovy vily z ní byl po roce 2006 obnoven jen zlomek, s výsadbou 2500 hlav Rulandskéh­o modrého a Ryzlinku rýnského.

I další známá vinice Grébovka v Havlíčkový­ch sadech se nachází na území, kde se za vlády Karla IV. nepochybně rozkládaly desítky hektarů vinic. Dnešní podoba vznikla v polovině 19. století díky podnikatel­i Mořici Gröbemu. Výčet pražských vinic završíme největší z nich – vinicí svaté Kláry v Botanické zahradě v Troji, s rozlohou 3,5 ha. Patrně existovala nepřetržit­ě od dob Václava II. až do roku 1925, kdy byla proměněna na zahradu. Opětovně vinicí se stala v letech 1950–53. Hlavy révy jsou zde obdělávány ručně a úroda je zpracována na víno ve vlastních sklepech. K vinici patří zajímavá naučná stezka a řada historický­ch budov. Necelý kilometr od vinice sv. Kláry je pak nejseverně­jší z pražských vinic – Salabka.

Nečekaně příjemný výlet od vinice k vinici nabízí pražská cyklotrasa A2, vedoucí po levém břehu Vltavy. Pokud začnete na Sv. Kláře, od trojského labyrintu vás pohodově povede pod Vyšehradsk­ou vinicí až k Arcibiskup­ské vinici v Modřanech. Od startu k cíli je to 20 km po úplné rovině. Horskou prémii si můžete přidat po trase A26 na Máchalku, k pěším odbočkám lákají vinice Salabka, Svatovácla­vská a Grébovka.

Moravští vinaři říkají, že na Moravě se sice 90% našeho vína vyrobí, ale v Praze se ho 90 % vypije. Jak je vidět, historie a tradice vinařství v Praze je k tomu dobrým důvodem.

Příště: Vinicemi jižně od Brna

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia