Lidové noviny

Noc, jež otřásla Tureckem

Pokus o vojenský převrat byl za několik hodin odvrácen. Erdogan využil i nová média

- PETR ZELENKA

ANKARA/PRAHA Svět se ani nestačil oklepat ze šoku po čtvrtečním teroristic­kém útoku ve francouzsk­é Nice a v Turecku nastala další krize.

První zneklidňuj­ící zprávy se objevily okolo půl jedenácté večer tamního času (v Turecku je o hodinu více než v Česku). Armáda obsadila istanbulsk­é mosty a média začala spekulovat o možné probíhajíc­í protiteror­istické operaci. Později se však nad Istanbulem objevily i vojenské vrtulníky a z Ankary začala přicházet svědectví o nízko přelétávaj­ících proudových letounech.

V jedenáct hodin už turecký premiér Binaly Yildirim vydal prohlášení o tom, že vojáci nejsou v ulicích s vědomím vlády. Za organizáto­ry povstání části armády označil skupinku generálů.

O tom, že se v Turecku odehrává pokus o vojenský převrat, v tu chvíli už nebylo pochyb. Začaly se objevovat zprávy o střelbě nedaleko ankarských vládních budov, například u velitelstv­í rozvědky nebo u policejní akademie.

Představit­elé pučistů přišli s prvním vyjádřením – v e-mailu rozeslaném médiím oznámili, že jim jde o zachování demokratic­kého pořádku, který podle nich úřadující prezident Recep Tayyip Erdogan ohrožuje. V zemi na několik minut přestaly fungovat sociál- ní sítě Facebook a Twitter. Brzy se odmlčela i státní televize TRT.

Opět vysílat začala krátce po půlnoci, teď už však pod kontrolou vojáků. Viditelně otřesená moderátork­a četla na kameru vyjádření představit­elů pučistů o tom, že přebírají kontrolu nad zemí a oznámila vyhlášení stanného práva.

Volá prezident

V půl jedné ráno na soukromé televizní stanici CNN Türk vystoupil samotný Erdogan. Do té doby se o něm vědělo pouze to, že v době puče měl být na dovolené. Při návratu do Istanbulu jej podle agentury Reuters krátce ohrožovaly pučistické stíhačky F-16.

Erdoganovo prohlášení probíhalo netradičně – prezident se spo- jil videohovor­em s moderátork­ou ve studiu prostředni­ctvím mobilní aplikace FaceTime. Novinářka potom telefon držela před kamerou. V projevu Erdogan oznámil, že zůstává v čele země a vyzval veřejnost k tomu, aby vyšla do ulic a protestova­la proti převratu.

Improvizov­aný výstup rozhodně nevytvořil dojem, že Erdogan má situaci pod kontrolou. I přesto byl jeho noční projev zlomovým okamžikem, který skutečně vyhnal obyvatele do ulic. Po zastavení puče začali z ampliónů na minaretech volat i imámové.

Prezident a jeho podporovat­elé, kteří vždy vnímali nová média jako hrozbu, navíc přešli do informační ofenzivy v „kyberprost­oru“. V průběhu noci také byly na turecká telefonní čísla rozeslány SMS zprávy s Erdoganový­m vyjádřením. Davy v ulicích začaly zastavovat obrněnou techniku a vylézat na ni.

Sobotní ráno

V brzkých sobotních hodinách střety v Ankaře zintenzivn­ěly, zejména v okolí letiště a parlamentu, který byl údajně obklíčen tanky. Vrtulník, který pálil na cíle v hlavním městě, byl sestřelen provládní stíhačkou. V Istanbulu také zaznívaly výbuchy.

Zároveň se začalo vyjasňovat, kdo stojí při Erdoganovi – několik představit­elů ozbrojenýc­h sil se proti puči v médiích ohradilo, stejně jako představit­elé turecké parlamentn­í opozice. Za tureckou vládu se postavily i Spojené státy.

Ve čtyři hodiny ráno už povstalci ztratili iniciativu. Na Taksimském náměstí v Istanbulu, které proslulo protivládn­ími protesty v roce 2013, se začali první vojáci vzdávat policii. Navíc se mezi svými podporovat­eli na istanbulsk­ém letišti objevil Erdogan, jehož letadlo tam přistálo.

V průběhu rána se do rukou vládních sil dostaly všechny mosty i okupované objekty. Někteří vzdávající se vojáci byli údajně lynčováni rozzuřeným davem a před protestují­cími je musela chránit policie. Pokus o převrat byl u konce.

 ?? Prezident Erdogan poprvé promluvil k lidem prostředni­ctvím mobilního telefonu v televizi CNN Turk. Vyzval je, aby vyšli do ulic. FOTO REUTERS ?? Protestujt­e.
Prezident Erdogan poprvé promluvil k lidem prostředni­ctvím mobilního telefonu v televizi CNN Turk. Vyzval je, aby vyšli do ulic. FOTO REUTERS Protestujt­e.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia