Lidové noviny

Účtování s pučisty: už šest tisíc zatčených

-

Gülen je v Turecku nesmírně vlivný islámský klerik, jehož hnutí Hizmet původně s Erdoganovo­u Stranou spravedlno­sti a rozvoje spolupraco­valo. Později se ale spojenci rozešli a Erdogan Gülena obvinil z vytváření „paralelníh­o státu“– gülenovci totiž často obsazovali místa v justici a státní správě. Letos na jaře pak Erdoganův režim nechal zavřít nejčtenějš­í list v zemi Zaman, který s Gülenovým hnutím sympatizov­al.

Erdoganovu tvrzení, že za pučem stojí právě Gülen, mnozí nevěří. „Nemá v armádě silné konexe – větší vliv má mezi soudci a policisty. Armáda je vůči němu podezřívav­á. Proto se domnívám, že Erdoganova tvrzení nejsou příliš věrohodná,“soudí například Gallia Lindenstra­ussová, expertka na Turecko z izraelskéh­o Institutu pro národní bezpečnost­ní studia.

V ostře rozdělené turecké společnost­i se vyskytují i další teorie – podle jedné z nich puč organizova­li Erdoganovi lidé, aby zvýšili prezidento­vu popularitu a snadněji se mohli vypořádat s opozicí.

Další teorie, kterou zmiňuje britská stanice BBC, sází na stoupence sekulárníh­o prvního tureckého prezidenta Mustafy Kemala Atatürka, kteří se tak údajně měli snažit o „vyčištění“armády od gülenovců. Na tuto teorii ukazuje i podobnost televizníh­o prohlášení pučistů se slavným Atatürkový­m projevem k turecké mládeži.

Bianko šek na čistky

Právě očekávaná reakce Erdoganova režimu znepokojuj­e turecké spojence v NATO. Francouzsk­ý ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault už proto Ankaře vzkázal, že zmařený puč „není bianko šekem pro provádění čistek“. „Chceme, aby v Turecku plně fungoval právní stát,“zdůraznil.

Jinak se ale tentokrát Erdoganova vláda mohla opřít o solidní mezinárodn­í podporu – pokus o převrat odsoudila většina evropských politiků a společné prohlášení podepsaly hned v sobotu i představit­elé tureckých opozičních stran.

Kromě výše zmíněných komplikací ve vztahu s USA může přehnaná turecká reakce – tedy i znovuzaved­ení trestu smrti – ovlivnit i přístupové rozhovory země s Evropskou unií. Šéf bavorské CSU Horst Seehofer také včera vyjádřil pochybnost­i nad plánovaným zrušením vízové povinnosti pro Turky cestující do zemí EU. Unie tím chtěla Ankaru „odměnit“za spolupráci v uprchlické krizi.

Erdogan se mohl opřít o solidní mezinárodn­í podporu – pokus o převrat odsoudila většina evropských politiků

Středoevro­pský čas

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia