Lidové noviny

Puč? Spíš jen velké divadlo

- MILAN ROKOS

LN Turecký prezident a jeho vláda obvinili z pátečního puče klerika Fethullaha Gülena. Ten to však odmítá. Kdo tedy podle vás stojí za pučem?

Sám Fethullah Gülen už více než 30 let proti vojenským převratům bojuje a opakovaně se vyjádřil v tom smyslu, že jediným a nejlepším způsobem změny vlády je demokracie a parlamentn­í volby.

Můj názor je, že se v Turecku odehrálo velké divadlo. Takový způsob puče, jaký teď proběhl, v Turecku neznáme – byl špatně plánovaný, neúspěšný, po pouhých třech čtyřech hodinách pozatýkali spoustu lidí. Asi to bylo připravova­né a měli už k dispozici seznam lidí. Zatýkali nejen vojáky, ale i soudce, což je dost pochybné.

Ti, kdo puč organizova­li, nezatkli Erdogana ani ostatní politiky, to by měli udělat nejdříve. Očeká- val bych také, že vypnou všechny televize, aby lidé neměli informace. V noci ale neměly signál jen opoziční televize. Ty provládní vysílaly, bez problémů fungoval i Twitter, vše je to pochybné. Je třeba se ptát, pro koho byl neúspěšný puč výhodný? Všechno ukazuje na Erdogana. V Turecku teď bude pokládán za hrdinu, který řídil vojenskou operaci na potlačení puče po telefonu.

Puč byl hodně amatérský, vojáci si mysleli, že jde o vojenské cvičení. Dostali příkazy od generálů vyjet s tanky na Bospor, ale nevěděli proč. Myslím, že je to jen akce na posílení Erdoganovy popularity.

LN Turecko nyní žádá Spojené státy, aby Fethullaha Gülena vydaly. Washington ale dal včera najevo, že bude chtít předložit jasné důkazy. MáAnkara nějakou šanci?

To je další divadlo, protože Američané dosud nedostali oficiální žádost o vydání. Ta slova jsou zacílena především na tureckou společnost, protože vláda dobře ví, že bezdůvodně Amerika nikoho nevydá. Oni si snad myslí, že v USA funguje justice stejně jako v Turecku, kde spravedlno­st neexistuje. Vláda tak hraje divadlo a před lidmi říká: my jsme o vydání žádali, ale Amerika nám ho nedala. Vláda nemá v ruce žád- ný důkaz. Ti generálové, které teď zatkli, předtím figurovali v kauze Ergenekon ( název údajné sekulární a ultranacio­nalistické teroristic­ké skupiny, v procesu byly obviněny stovky lidí – pozn. red.) a byli vyšetřován­i. To ale nemá vůbec žádnou spojitost s Gülenovým hnutím. Jsem přesvědčen, že část těchto generálů sice puč už dávno plánovala, ten, kdo je ale organizova­l z nejvyšší pozice, to dělal s Erdoganový­m vědomím.

LN Kromě pana Gülena obvinil jeden z tureckých ministrů z podpory puče i Spojené státy. Očekáváte do budoucna zhoršení vztahů mezi USA, potažmo Západem a Tureckem?

Erdogan si chce v zemi hlavně upevnit moc a mám dojem, že na partnerstv­í se Spojenými státy nebo Evropskou unií už vůbec nemyslí. On dbá jen o svoji budoucnost. Když má z takového partnerstv­í ale nějakou výhodu nebo se o něj může opřít, tak s nimi smlouvu bez problémů uzavře. Vezměte si Rusko – po sestřelení stíhačky ho drsně kritizoval, teď úplně obrátil. Stejné to bylo i s Izraelem, o němž dříve mluvil skutečně hrozně.

LN Jaký teď očekáváte vývoj? Co se bude dít v příštích týdnech a měsících?

Kdokoliv byl proti režimu AKP ( vládní Strana spravedlno­sti a rozvoje – pozn. red.), ať už byl z armády nebo ne, bude teď zatčen. Ten seznam lidí existoval bezpochyby už dříve a teď budou lidi z něj zatýkat s tím, že měli podíl na puči. Pokud jste s nimi, je to dobré. Pokud jste ale kdokoliv jiný – gülenista, nacionalis­ta nebo sekularist­a – to už je jedno, jste prostě nepřítel. Teď už budou dělat, co chtějí – armáda a justice pro ně byly poslední překážky. Dva lidi zatkli také z Ústavního soudu, nevím, co udělali. Všechny házejí do jednoho pytle a snaží se zbavit všech, kteří nejdou s nimi.

Měli bychom se ptát, kdo z toho puče bude těžit. Je to jedině sám Erdogan, říká Salih Yilmaz, místopředs­eda neziskovky Mozaiky, která v Česku propaguje myšlenky v americkém exilu žijícího klerika Fethullaha Gülena.

LN Co říkáte reakci turecké opozice? Kemalisté, nacionalis­té i prokurdská HDP puč odsoudily, parlament ale zůstává rozdělen, a tedy další překážkou pro Erdogana...

Hned v noci vydaly všechny parlamentn­í strany společné prohlášení odsuzující puč. Myslím, že opozice žije ve strachu a bojí se reakcí turecké společnost­i. Lidé vyšli na podporu vlády do ulic a ti, kteří jsou odpůrci režimu AKP a Erdogana, se dostávají stále pod větší tlak. V Ankaře už došlo i k tomu, že jednu Gülenovu školu zapálili, jinde zase slovně napadali kemalisty, tedy sekulární lidi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia