Lidové noviny

Turecko na den zavřelo základnu užívanou USA

- ANKARA

Páteční pokus o puč znovu rozbouřil napětí mezi Tureckem a Spojenými státy. Nad jihotureck­ou leteckou základnou Incirlik, kterou využívají i Američané, uzavřeli Turci vzdušný prostor, zablokoval­i příjezdové cesty a odstřihli ji od elektrické­ho proudu.

Základna, odkud startují americká letadla bojující proti takzvanému Islámskému státu, se stala jedním z cílů tažení proti pučistům. Byli zde zatčeni vojáci údajně zapletení do pokusu o převrat. Je mezi nimi také velitel základny brigádní generál Bekir Ercan Van, deset vojáků a jeden policejní šéf.

Podle mluvčího Pentagonu Petera Cooka byl po vypnutí proudu vyhlášen nejvyšší stav pohotovost­i známý jako stav delta.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu v sobotu ohlásil, že provoz základny bude obnoven až po dokončení všech „anti-pučistický­ch opatření“. „Až bude toto pročištění hotovo, naše armáda bude silnější, naši vojáci budou silnější a poskytnou větší podporu NATO,“uvedl.

Paralyzová­ní letecké základy by se dalo vnímat i jako určitý druh nátlaku Turecka na Spojené státy, aby vydaly klerika Fethullaha Gülena. Server ABC News v sobotu uvedl, že pokud USA na vydání Gülena nepřistoup­í, mohlo by se uzavření základy protáh- nout. Turci nakonec Američanům včera odpoledne letové operace povolili.

Turecký ministr práce Suleyman Soylu pak zašel ještě dále, když Spojené státy přímo obvinil z pokusu o převrat. „Veřejné narážky nebo tvrzení, že Spojené státy měly roli ve zmařeném pokusu o převrat, jsou naprosto lživé a poškozují naše bilateráln­í vztahy,“nechal se slyšet pro agenturu AP John Kerry.

Turecko spolupracu­je s Washington­em v boji proti IS, vzájemné vztahy ale nejsou zcela bez mráčků. Američtí činitelé se kriticky vyjadřují k rostoucí autoritářs­ké vládě tureckého prezidenta, k turecké podpoře islamistic­kých opozičních skupin bojujících proti syrskému režimu i k pomalému pokroku v uzavírání turecké hranice se Sýrií zahraniční­m bojovníkům. Uzavření vzdušného prostoru nad Incirlikem v podstatě znamenalo, že americká letadla a bezpilotní stroje, které se účastní kampaně proti IS v Sýrii, nesměly do vzduchu.

Na základně Incirlik působí 1500 amerických vojáků. Až do března tohoto roku tam s nimi pobývaly také jejich rodiny, část z nich ale byla kvůli teroristic­kým hrozbám evakuována. Na základně je také uskladněno 90 atomových zbraní. mel, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia