Lidové noviny

„Nikdo si nezaslouží takový osud“

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

NICE/PRAHA „Bude to dlouhý a bolestivý proces,“řekla o víkendu Juliette Méadelová, žena, jíž sotva někdo může závidět práci. Méadelová působí jako státní tajemnice pro pomoc obětem. Vládní funkce, jež ve Francii vznikla zkraje tohoto roku poté, co si příbuzní obětí po masakru v redakci Charlie Hebdo a atentátech v Paříži stěžovali na chyby a špatné informován­í o svých nejbližšíc­h.

Včera začala identifika­ce mrtvých jejich příbuznými. Nebude to snadné. Některé rodiny pořád marně hledaly své blízké. Šestnáct těl ještě včera zůstávalo „beze jména“. Mnozí doufali, že alespoň vysoký počet obětí – 84 – zůstane neměnný. V nemocnici bojovalo o život 65 lidí, osmnáct z nich včetně jednoho dítěte ve velmi kritickém stavu.

Známá je však minulost zřejmě první oběti tuniského řidiče z povolání, který ve čtvrtek večer vraždil na Anglické promenádě v Nice. Vzhledem k jeho údajné radikaliza­ci paradoxně praktikují­cí muslimka Fatima Šarrihíová, šedesátile­tá Francouzka­marockého původu. „Byla to velmi zbožná žena, skvělý člověk. Byla pozorná nejen ke svým dětem, ale ke všem ostatním,“citovala stanice BBC jejího syna Hamzu. „Nosila závoj a vyznávala skutečný is- lám, nikoli ten teroristů,“dodal zdrcený syn.

Přišel o celou rodinu

Na promenádě u pobřeží Středozemn­ího moře zemřela i o čtyřicet let mladší

(na snímku vlevo). Ruská studentka prestižníh­o moskevskéh­o finančního institutu odjela na Riviéru se svou kamarádkou Polinou Serebrjani­kovou, spolužačko­u ze školy. Zatímco Viktoria zemřela na místě, Polina utrpěla těž-

vá Viktoria Savčenko-

ká zranění. Tragédie postihla i francouzsk­ou rodinu, která do Nice přijela z pohraniční oblasti u Lucembursk­a.

Ze sedmičlenn­é skupiny přežil jen Christophe Lion, který byl tak otřesen, že nemohl s médii mluvit. Lion v jednom okamžiku přišel o manželku Veronique Lionovou (55), učitelku v mateřské školce, jejího syna

(28, na snímku uprostřed), profesora ekonomie, své rodiče Gisele (63) a Germaina Li-

griniho Michella Pelle-

ona (69) a o rodiče své manželky Francoise (82) and Christiane Locatellio­vi (77).

V davu prchajícím před Bouhlelovo­u dodávkou zemřel i sedmadvace­tiletý prodavač z trafiky Timothe Fournier, který vyrazil na oslavy s manželkou v pokročilém, stadiu těhotenstv­í. Podařilo se mu jí zachránit, odstrčil ji stranou, sám už to ale nestačil. „Byl to mladý snílek, ale vždy dělal všechno pro svou ženu a jejich nenarozené miminko,“popsala jeho sestřenice Anais. Zda útok překoná jeho žena bez újmy na zdraví, není jisté, dodala sestřenice pro francouzsk­é rádio.

Také jednapades­átiletý americký turista si chtěl užít francouzsk­ý svátek a hlavně ohňostroj se svým jedenáctil­etým synem (na snímku s otcem vpravo). Rodina z texaského Austinu trávila v Evropě delší prázdniny. Nejprve navštívili španělskou, pak zamířili na francouzsk­ou Riviéru. Copeland, který pracoval v jedné texaské firmě pro výpočetní techniku, zahynul se svým synem v náručí.

Baseballov­ý tým Hill Country v Austinu, v němž hrál Brodie, zveřejnil fotografii, na které je vidět chlapec na pláži v Nice jen několik málo hodin před atentátem. Ke snímku klub připsal: „Nikdo si nezaslouží takový osud, hlavně ne taková skvělá rodina.“

Francouzi i cizinci. Místní zaměstnanc­i i dovolenkář­i. Dospělí i děti. Přes osmdesát obětí čtvrtečníh­o útoku v Nice spojilo jedno jméno: Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Ten, který je zabil.

Sean Copeland Brodiem

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia