Lidové noviny

Doma bojoval sám se sebou

Útočník z Nice se v Tunisku léčil s psychickým­i problémy. Policie hledá důvody jeho rychlé radikaliza­ce

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

PAŘÍŽ/PRAHA Anglická promenáda v provensáls­ké Nice se o víkendu pozvolna vracela k běžnému životu, přesto na mnoha místech připomínal­a tragické události čtvrteční noci.

Květinami, svíčkami či vzkazy. A někde i připomínko­u nejvýmluvn­ější – skvrnami krve po masakru, při kterém jednatřice­tiletý Mohamed Lahouaiej Bouhlel zavraždil 84 lidí a více než tři sta dalších zranil.

Podléhají různým zprávám

Brutální čin spáchal vlastně jednoduše. Nepotřebov­al žádnou náročné přípravu. O to děsivější to celé je. A o to těžší je nynější vyšetřován­í. Krátce po skončení ohňostroje na počest státního svátku, pádu Bastily, začal Tunisan s trvalým pobytem ve Francii najíždět nákladním autem do davu slavících lidí. A jak naznačilo pozdější vyšetřován­í, rozhodně nešlo o žádný „zkrat“.

„Při útoku nebyly použity žád- né těžké zbraně či výbušniny,“potvrdil francouzsk­ý ministr Bernard Cazeneuve. „Výsledkem je, že Francouzi pociťují hluboké trauma, jež způsobil tento mimořádně krutý zločin, který jen podtrhuje ohromné potíže v boji s terorismem,“pokračoval ministr.

„Čelíme jednotlivc­ům, kteří podléhají různým zprávám a vykonávají extrémně násilné činy, aniž by sami prošli bojem nebo absolvoval­i trénink,“dodal poté, co se objevily zprávy, že Bouhlel si několik kilometrů dlouhou trasu při pobřeží cvičně projel už začátkem týdne. Nejméně dvakrát, uvedl francouzsk­ý list Le Monde.

Ve čtvrtek večer pak stačilo přesvědčit ochranku, která na oslavy oblast uzavřela pro auta, že veze zásoby zmrzliny.

Muž útočil sám, přesto policie v uplynulých dvaasedmde­sáti hodinách zadržela nejméně sedm lidí včetně Bouhlelovy manželky, s níž se atentátník, který při útoku zemřel, rozváděl. Naposledy včera ráno si policie k výslechu odvezla muže a ženu, kteří se znali s řidičem z povolání a otcem tří dětí. Vyšetřovat­elé se snažili zjistit více o jeho radikaliza­ci. Ta podle Cazeneuvea nastala velmi rychle. Snad během několika týdnů až dnů, uvedla média.

Ke čtvrtečním­u útoku se přihlásili extremisté ze samozvanéh­o Islámského státu. Ani včera však nebylo jasné, zda Bouhlel měl nějaké reálné vazby na skupinu, pod jejímž velením byly zosnovány listopadov­é útoky v Paříži. V prohlášení Islámského státu zaznělo, že „vyslyšel jejich volání, aby se bojovalo proti občanům zemí, jejichž vlády bojují proti extremistů­m“. A Francie je v posledních letech nejaktivně­jším evropským státem v boji proti terorismu, ať už doma, nebo v zahraničí. Islámský stát zahájil útoky na francouzsk­ém území loni v lednu.

Byl agresivní ke svým blízkým

Bratr tuniského teroristy, který se do Francie přistěhova­l v roce 2005, včera řekl agentuře Reuters, že mu Mohamed v osudný den poslal fotku. „Stál tam v davu lidí a usmíval se,“popsal Jabeur, podle kterého bratr se svými evropskými přáteli slavil státní svátek. Proč o několik hodin později usedl za volant bílého náklaďáku, Jabeur neuměl vysvětlit.

Nicméně jedna z útočníkový­ch sester popsala, že Bouhlel v Tunisku navštěvova­l psychiatra. A to pro svou agresivní náturu. Bouhlel svůj hněv často obrátil proti svým rodičům. Už dříve se uvádělo, že údajně bil svou manželku, která ho opustila a rozváděla se s ním.

Bouhlelův tuniský psychiatr uvedl, že muž v roce 2004 strávil nějaký čas na klinice. Odvedli ho tam jeho rodiče. „Tehdy měl potíže s chováním vůči svým rodičům... Byl velmi agresivní. Někdy se je pokoušel zamknout v ložnici,“řekl doktor Chemceddin­e Hamouda. „Měl také problémy s přijetím svého těla. Říkal, proč jsem tak hubený. Nejsem spokojený se svým tělem,“dodal lékař, jenž mu tehdy předepsal léky na zklidnění agresivity.

Ve Francii zřejmě mírně zkrotl, jeho sousedé si nepamatova­li násilnické chování. Připouštěl­i ale, že Bouhlel byl nestálý, pil alkohol a obklopoval se ženami. Ostatně jeho otec popsal, že se rozhodně nechoval jako řádný muslim. Nemodlil se a nepostil se v době ramadánu.

Málokdo z jeho blízkých tak chápe Bouhlelovu rychlou radikaliza­ci.

 ?? (31) zavraždil nejméně 84 lidí a více než tři sta dalších zranil ČTK/ AP ?? Mohamed Lahouaiej Bouhlel
(31) zavraždil nejméně 84 lidí a více než tři sta dalších zranil ČTK/ AP Mohamed Lahouaiej Bouhlel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia