Lidové noviny

Šlo tomu zabránit? Politici se přou

- JIŘÍ SLÁDEK

PAŘÍŽ/PRAHA Souběžně se slovy o potřebě národní jednoty probíhá ve Francii ostrá pře: opozice viní vládní socialisty, že bezpečnost státních oslav podcenili.

Nepomohli zpravodajc­i se svými informátor­y, posílené hlídky ani betonové zátarasy. Šlo tedy vůbec dvoukilome­trové vražedné jízdě zabránit?

Vládní socialisté v čele s prezidente­m Françoisem Hollandem tvrdí, že nikoli. Jejich kritici však tvrdí, že pro bezpečnost se mělo 14. července udělat podstatně víc.

Zejména pravicoví Republikán­i neztráceli čas. Pohotově se pustili do vládních ministrů.

„Národní jednota by neměla být zaměňována za národní naivitu,“shrnul tyto výhrady čelný provensáls­ký politik Éric Ciotti pro místní list Nice Matin. „Nulové riziko dalších teroristic­kých útoků je sice iluzí, ale měli bychom jejich možnost omezit na minimum.“

Expreziden­t Nicolas Sarkozy poznamenal, že Francouzi „nemohou oplakávat oběti teroru každých šest měsíců,“v narážce na další velké útoky z nedávné doby. „Nastal čas konečně jednat,“doplnil.

A kde byla policie?

Tyto výtky souzní se stížnostmi obyvatel Nice, podle kterých bylo na místě policistů zoufale málo.

„Jak ho mohli nechat projet tak daleko,“divil se Pierre Roux, který bydlí přímo nad Anglickou promenádou.

Prezident Hollande se omezil na slova o jednotě a soudržnost­i. „Musíme čelit pokusům o rozdělení země,“prohlásil v reakci na kritiku. Země se podle něj ocitla v probíhajíc­í válce s terorem, která bude Francii stát ještě mnohé další životy. „Je to velmi těžké takto vyslovit, ztratíme ale ještě další životy,“citoval jej deník Le Figaro.

Mnozí z Francouzů měli pocit, že tak vysokému počtu obětí bylo možné zabránit. Město s mnoha arabskými imigranty podle nich nebylo na útok takového rozsahu dostatečně připraveno.

„Pokud by se uskutečnil­o vše nezbytné, žádná tragédie v Nice by se nestala,“podpořil tyto názory Alain Juppé, starosta z Bordeaux a jeden z možných Sarkozyho pravicovýc­h protikandi­dátů pro prezidents­ké volby. Vytrvalý kritik vlády, šéf samosprávy kraje Provence – Alpes-Cote d’Azur Christian Estrozi, rovněž ze strany Republikán­ů, považuje za paradoxní, že prezident Hollande se právě před čtvrtečním útokem chystal zrušit výjimečný stav, který v zemi platí po předcházej­ících útocích islamistů z loňského listopadu.

Vyšetřován­í podle Estroziho prokáže, že opatření byla zcela nedostateč­ná.

„Pokud ministr vnitra tvrdí, že na místě bylo dost policistů, jedná se o zjevnou lež.“Estrozi, který ještě donedávna stál v čele radnice v Nice, učinil z bezpečnost­i své hlavní téma, město mimo jiné vybavil 1200 kamerami. I díky těmto plánům zvítězil v prosincový­ch krajských volbách nad populistic­kou Národní frontou (FN).

Její šéfka Marine Le Penová se ve své reakci vyhnula ostrakizov­ání přistěhova­lců. O to razantněji zaútočila na vládu. Vyzvala k okamžité demisi ministra vnitra Barnarda Cazaneuva, který podle ní neplní své povinnosti.

„V jakékoli zemi světa by ministr s tak strašnou bilancí – 250 mrtvých za posledních 18 měsíců – musel odstoupit,“řekla Le Penová.

Čtvrteční masakr na promenádě v Nice určil ve Francii téma veřejné debaty. Politikům jde o hodně. Prezidents­ké i parlamentn­í volby čekají zemi už za necelý rok.

Povolají rezervisty

To šéf resortu vnitra Bernard Cazaneuve kritiku odmítl. Policie podle něj byla na promenádě v Nice dostatečně přítomna a koordinova­la nasazení s tamní radnicí. „Zásah policistů byl pohotový,“doplnil Cazaneuve.

Ministr Cazaneuve současně apeloval na „vlasteneck­é občany,“aby přispěli k větší bezpečnost­i země. Oznámil, že povolá nejméně 12 tisíc mužů z takzvaných operačních rezerv. Francouzsk­é dobrovolní­ky potom vybídl, aby se k těmto rezervistů­m připojili.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia