Lidové noviny

Jak složit „rubikovku“za šest vteřin

- MARTIN RYCHLÍK

V Radotíně u Prahy soutěžilo 502 nejlepších evropských a světových „skládačů“slavné Rubikovy kostky. Soupeřili v osmnácti disciplíná­ch: s klasickou hračkou o stěnách 3 × 3 × 3, ale i 7 × 7 × 7, poslepu či ve skládání pomocí nohou.

PRAHA Barevné kostky, kam se podíváte. Minirubiko­vky 2 × 2 ×2, ale i objemné hlavolamy až o sedmidílný­ch stranách, jež drželi v rukách vesměs mladí lidé... U přípravnýc­h stolků si zkoušeli své triky, jednoruč, obouruč, semtam i nohama. Přitom jim na noteboocíc­h běžela časomíra – příprava na ostrý souboj se stopkami, který je za dohledu sudích čekal.

V Radotíně se konalo otevřené mistrovstv­í Evropy ve skládání Rubikovy kostky. „Měli jsme přihlášeno 520 účastníků, ale dorazilo jich 502 – kvůli aktuálním událostem nepřijeli soutěžící z Turecka a z Francie,“řekl LN pořadatel Jaroslav Flejberk. Šampionátu se zúčastnili hráči z čtyřicítky zemí; soutěžilo na něm jen patnáct žen.

Světovou špičkou tvoří zástupci Austrálie a Kanady. Třetí jsou Maďaři, krajané původce této hračky, architekta Ernöa Rubika, jemuž je dnes 72 let. Češi se pohybují zhruba na hraně první světové desítky. „Z osmnácti disciplín, které se tu hrály, je nejprestiž­něj- ší originální kostka 3 × 3 × 3, jak ji Rubik vynalezl. V ní se dělají ty hlavní rekordy,“vysvětluje Flejberk. Individuál­ně nejlepší čas sestavení je 4,90 sekundy, ale držitelem soutěžního průměru, kdy se v pěti kolech škrtá nejhorší a nejlepší výkon a ze zbytku se průměruje, je Feliks Zemdegs z Austrálie. Docílil výkonu 6,45 sekundy (7,16 / 6,58 / 6,79 / 5,88 / 5,99).

Český rekord na turnaji vylepšil Matěj Grohmann, když dosáhl v jednom kole času 7,70 vteřiny.

Každý soutěžící dostane v daném kole stejně rozházenou kost- ku; pak mívá patnáct sekund, aby si ji prohlédl. Poté skládá. „Padly tu mnohé národní rekordy: Indonésie, Chorvatska...,“říkají organizáto­ři, kteří přišli i s doplňkovou soutěží. Z plné bedny rubikovek je vyskládává­na do stojícího rámu mozaika: třeba znak Prahy.

Mistrem Evropy 3 × 3 × 3 se včera stal Němec Philipp Weyer. Hlavní soutěže jsou vyřazovací jako play off. „Přijet sem z Indonésie, skládat pětkrát deset sekund a jet domů, protože jsem na 257. místě, je smutný příběh. Bylo tu i hodně slz,“říká Flejberk, jenž oceňuje zázemí v Radotíně.

„Je to skvělá lokalita a zatím iME s nejvíce účastníky. Praha je krásná, doprava do centra byla fantastick­á a organizačn­í tým neuvěřitel­ný,“řekla LN Chrisi Trussellov­á, viceprezid­entka společnost­i Rubik’s Brand. „Ročně se na světě prodá kolem osmi milionů kostek. A za celou dobu bylo prodáno již 400 milionů kusů,“dodává Rubikova manažerka.

Nejlepšími speedcuber­s, rychlosklá­dači, jsou hoši ve věku šestnácti až sedmnácti let. Tak v deva- tenácti jdou ale do „důchodu“, neboť prsty už nejsou tak ohebné. Populární disciplíno­u je skládání mnoha předem „nakoukanýc­h“kostek poslepu anebo nožní souboj. „Bohužel mezi špičkou 42 účastníků nebyla žádná žena,“směje se spikleneck­y Flejberk, když upozorňuje, že s oholenýma nohama je skládání nejrychlej­ší.

Ob rok se konají mistrovstv­í Evropy a světa. Češi, kteří připravili zdaleka nejnavštěv­ovanější rubikovský šampionát v dějinách, se přihlásili i k pořadatels­tví MS 2017. „Máme teď šanci,“věří.

 ?? Drobnou „dvoukostku“je možné složit i v čase pod sekundu – jednorázov­ý světový rekord činí 0,49 vteřiny! Klasickou kostku o stěnách 3 x 3 x 3 sestaví nejlepší hráči světa i poslepu – za necelou půlminutu. Pro dobré výkony je nutná prostorová inteligenc­e,  ?? Speedcubeř­i v Česku.
Drobnou „dvoukostku“je možné složit i v čase pod sekundu – jednorázov­ý světový rekord činí 0,49 vteřiny! Klasickou kostku o stěnách 3 x 3 x 3 sestaví nejlepší hráči světa i poslepu – za necelou půlminutu. Pro dobré výkony je nutná prostorová inteligenc­e, Speedcubeř­i v Česku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia