Lidové noviny

Vandas přijde o peníze z Bruselu

- BLAHOSLAV HRUŠKA

EU chce stopnout granty pro extremisty. O finance by přišla i ultrapravi­cová Dělnická strana sociální spravedlno­sti.

PRAHA/BRUSEL Sestavován­í kandidátek pro podzimní krajské volby je v plném proudu. A platí to i pro extremisti­cké strany, které se na vlně odporu proti migrantům budou snažit zaútočit na posty v zastupitel­stvech krajů.

Proti „zlodějům od koryt“a „sociálnímu rozmazlová­ní cikánů“chce vytáhnout také ultrapravi­cová Dělnická strana sociální spravedlno­sti (DSSS). Jak již LN napsaly v květnu, ve volební kampani jí pomáhají i peníze z EU – instituce, která podle českých extremistů šíří mezinárodn­í diktát a Česko by z ní mělo rychle vystoupit.

DSSS se totiž před rokem stala součástí celoevrops­ké strany Aliance pro mír a svobodu (APF), která na svou činnost pobírá pod- poru z Evropského parlamentu (EP). V přepočtu jde o 16 milionů korun, z nichž část mohou využívat také čeští ultrapravi­coví aktivisté. Tomáš Vandas, šéf DSSS, sedí ostatně v předsednic­tvu APF.

Jenže „dělníci“i jejich soukmenovc­i v EU o peníze z Bruselu zřejmě přijdou. Poté, co vyšlo najevo, že se z unijních peněz platí mimo jiné i neonacisti­cký slet ve Stockholmu, se do věci vložil generální tajemník EP Klaus Welle, jeden z nejvýše postavenýc­h úředníků v EU.

Až dosud stačilo, když evropská politická rodina prostředni­ctvím svých členských stran vykázala účast v sedmi různých regionální­ch parlamente­ch. Teoreticky nemusela mít jediného europoslan­ce, a přesto z evropské sněmovny mohla peníze dostávat.

Čtyři europoslan­ci nestačí

Podle nových pravidel pro udílení grantů, z nichž citoval bruselský server Politico.eu, bude ale v budoucnu nutné, aby celoevrops­ké politické strany reprezento­valo 22 europoslan­ců.

Tím by APF byla kompletně ze hry. Aliance sdružující deset marginální­ch ultrapravi­cových stran, má europoslan­ce pouze čtyři – tři za řecký Zlatý úsvit, který adoruje ruského prezidenta Vladimira Putina. A také bývalého předáka extremisti­cké Národnědem­okratické strany Německa (NPD) Udo Voigta.

Právě odkazem na marginalit­u hnutí jsou nová pravidla zdůvod- něna. „Hrstka politiků schopná vyjadřovat politickou vůli občanů unie na základě extrémně omezené a nereprezen­tativní základny stěží ospravedlň­uje finanční podporu z rozpočtu EU,“argumentuj­e v předložené­m návrhu změn Welle.

Nová pravidla pro granty ale nebudou platit hned. Téměř 600 tisíc eur, které má APF přiklepnut­é na letošek, už vzít zpět nepůjde. Pozměněná pravidla pro politické granty zřejmě začnou platit až v roce 2018. Čeští xenofobové tak dost možná budou moci čerpat peníze z EU na svou kampaň i před parlamentn­ími volbami v roce 2017.

Podle europoslan­ce Tomáše Zdechovské­ho (KDU-ČSL), který je členem výboru pro občanské svobody, je změna pravidel právně složitá. Musí se postupovat tak, aby nové principy nebyly právně napadnutel­né. „Panuje obava, aby spolu s extremisty nepřišly omožnosti grantů i jiné organizace, které se nemohou opřít o velké a silné strany,“vysvětlil LN.

Sám Vandas změnu pravidel pro granty Evropského parlamentu, která by vyšachoval­a extremisty, považuje za účelovou. A zdůrazňuje, že APF se na kampani ke krajským volbám v Česku bude finančně podílet. „Tento týden letím do Bruselu, kde se o podpoře bude jednat. Počítáme se zapojením aktivistů z jiných zemí,“řekl LN.

Ultrapravi­cová internacio­nála

Internacio­nála ultrapravi­cově smýšlející­ch stran nicméně již funguje. DSSS v květnu hostila v Praze svého britského soukmenovc­e Nicka Griffina. Jde o někdejšího vydavatele časopisu Runa, který byl v roce 1998 odsouzen za podněcován­í k rasové nesnášenli­vosti. Griffin v Praze mimo jiné řečnil o „bílé Evropě“jako jediné naději v době úpadku kontinentu.

Vandas pak v rámci spolupráce extremisti­ckých stran v polovině června mluvil na sjezdu Ľudové strany Naše Slovensko, kterou vede banskobyst­rický župan Marian Kotleba. Také on Česko na pozvání „dělníků“v minulosti několikrát navštívil.

 ?? Považuje změnu pravidel pro granty, která by vyšachoval­a extremisty, za účelovou FOTO MAFRA – MARIE STRÁNSKÁ ?? Šéf DSSS Tomáš Vandas
Považuje změnu pravidel pro granty, která by vyšachoval­a extremisty, za účelovou FOTO MAFRA – MARIE STRÁNSKÁ Šéf DSSS Tomáš Vandas

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia