Lidové noviny

Zběsilá jízda bude expolicist­u stát milion a půl

- HANA MAZANCOVÁ

PRAHA Ze tří desítek poškozenýc­h vozů, do kterých letos v dubnu naboural tehdejší policista Karel Kadlec, už se většina majitelů dočkala odškodnění. Kvůli chybějícím­u povinnému ručení však musí Kadlec vše zaplatit ze svého. Serveru Lidovky.cz to řekl Aleš Povr, mluvčí České kanceláře pojistitel­ů. Ta expolicist­ovi zatím vystavila účet na více než milion korun.

„Většinu oznámených případů jsme velmi rychle vyřídili a poškození byli odškodněni. Celkem 18 škod jsme zlikvidova­li, ve čtyřech případech likvidace probíhá a osm poškozenýc­h majitelů vozů nás zatím nekontakto­valo,“upřesnil aktuální čísla mluvčí Povr. Náhradu škody u kanceláře pojistitel­ů kromě několika majitelů nežádala ani společnost AVE, které policista Kadlec při své zběsilé jízdě poničil kontejner. „Je možné, že uplatní škodu z havarijníh­o pojištění u své pojišťovny, která ji zlikviduje a ná- sledně ji přihlásí u nás,“doplnil mluvčí. Za osmnáctku nabouranýc­h vozů tak kancelář vyplatila přesně 1 179 573 korun. K tomu zhruba půl milionu korun ještě činí rezerva ze zatím nevyplacen­é škody, tedy tam, kde likvidace probíhá či u majitelů, kteří se zatím neozvali. „Celková finanční újma tedy činí přibližně 1,65 milionu korun,“spočítal mluvčí Povr.

Omluvil se, zatím nezaplatil

Bývalý pedagog na Policejní akademii Karel Kadlec boural v polovině letošního dubna. Na pražských Vinohradec­h postupně najížděl do zaparkovan­ých aut, která stála podél ulice Šumavská. První informace hovořily dokonce o pěti desítkách zdemolovan­ých vozů, konečné číslo je nakonec o dvacet vozů nižší. Bývalý policista na místě odmítl dechovou zkoušku na alkohol, té se podrobil až později ve zdravotnic­kém zařízení. Tam mu naměřili 1,31 promile alkoholu.

Podle Městského státního za- stupitelst­ví v Praze Kadlec před jízdou kombinoval alkohol s léky. Za celý incident mu hrozí trest vězení na šest měsíců až tři roky, zákaz činnosti nebo peněžitý trest. V době nehody měl navíc u sebe legálně drženou zbraň. Celý svůj arzenál, který čítal třináct zbraní včetně pušek, nakonec odevzdal policii.

Kromě dohry u soudu bude celá záležitost pro Kadlece nepříjemná také finančně. V době dopravní nehody neměl povinné ručení, Česká kancelář pojistitel­ů po něm proto bude celou částku, kterou vyplatí, vymáhat.

„Do našeho garančního fondu je povinen zaplatit celou škodu, kterou za něho jako kancelář uhradíme. V současnost­i jsme vůči viníkovi již uplatnili nároky přesahujíc­ímilion korun. Další budou uplatněny v nejbližší době,“’’ doplnil mluvčí Povr. Karel Kadlec prý s Českou kanceláří pojistitel­ů komunikuje, nicméně doposud nic nezaplatil. Za svůj čin se také opakovaně omluvil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia