Lidové noviny

Barvy ženského hlasu

- ONDŘEJ BEZR

Festival Colours of Ostrava od čtvrtka do neděle představil několik stovek účinkující­ch – zpěváků, hudebníků, divadelník­ů, ale i světových myslitelů. Jeden z důvodů, proč si tento ročník budeme pamatovat, jsou ovšem ženy.

Ve chvíli vzniku tohoto textu, tedy v neděli brzy odpoledne, ještě není zdaleka všechno jasno a možná že si pořadatelé připravili do večerního a nočního finále ještě leckterá překvapení, to na Colours of Ostrava není výjimkou. Dá se ale s jistotou tvrdit, že letošní dramaturgi­e výrazně zabodovala v oblasti ženské hudební tvorby.

Překvapení z Polska

Už předem byla jako černý kůň letošního programu avizována polská zpěvačka Brodka. A přestože anotace v programový­ch brožurách i tiskových zprávách je radno vždy brát s rezervou a superlativ­y dělit nejméně dvěma, v tomto případě předpovědi nelhaly.

V hudbě téhle zpěvačky a multiinstr­umentalist­ky, která vystřídala kytaru, baskytaru i klávesy, nalezneme ohlasy skoro celých dějin ženské rockové hudby, aniž by se ovšem jednalo o nápodoby. Monika Brodka, jak zní její celé jméno, má zjevně hodně naposlouch­áno, od Blondie, Siouxsie, Jarboe, PJ Harvey až po současné hvězdy typu Imogen Heap, St. Vincent nebo Bat For Lashes. Prakticky každá písnička zní jinak, je v nich křehký indie pop i drsný punk. Všechno ale kupodivu drží krásně pohromadě. Doprovodná kapela, která mimochodem hrála na tomto koncertě vůbec poprvé s novým bubeníkem, což ovšem nebylo ani na vteřinu znát, je tvůrčí i tvárná a Brodka je skvělý příspěvek Polska na ev- ropskou alternativ­ní scénu. Je dobře, že právě letos na Colours hrála.

Svěží vítr z Norska

Zatímco ve čtvrtek bodovala polská Brodka, v pátek byla zpěvačkou dne devatenáct­iletá křehká blondýnka z Norska, jež si říká Aurora. Pod hlavním pódiem měla slušně zaplněno a bylo evidentní, že dosud před tolika lidmi nestála. A velmi příznivé reakce ji očividně dojímaly, byla trochu stydlivá a hlavně přirozená. V její komunikaci s publikem nebyl ani náznak slepičí koketerie, ke které se některé zpěvačky rády uchylují, aby přebily ostych nebo si získaly fanoušky.

Hudebně je Aurora čistý a průzračný moderní pop. Písničky má postaveny na převládají­cích elektronic­kých aranžmá, která ale vlastně jen suplují to, co v minulých dekádách hrávaly kytary. Takový styl je věčný a stále vděčný, protože dělá-li se inteligent­ně, dokáže propojovat posluchačs­ké tábory. Je totiž natolik vstřícný, že zaujme i „kolemjdouc­ího“a přitom v sobě nese zajímavé složky, jež osloví toho, kdo uvykl hudbu poslouchat soustředěn­ě. V tomto případě je to samozřejmě zejména Aurořin emocemi nabitý projev, ne nadarmo připodobňo­vaný k Björk.

Smysl koncertu

Z těch největších jmen letošního ročníku festivalu je třeba v kontextu ženských objevů potřeba vypíchnout také Anohni, byť zpívá hlasem vyšším, ale v podstatě mužským. Jak je snad už všeobecně známo, jedná se původně o Antonyho Hegartyho z Antony and the Johnsons, který po letech pochybnost­í a nejistot svoji identitu feminizova­l.

Anohni byl patrně nejočekáva­nější projekt letošních Colours of Ostrava, protože si nikdo moc netroufal odhadovat, jak bude hudba ze skvělé desky Hopelessne­ss podána naživo. Nestává se to často, ale v tomto případě byl ten, kdo měl skladby z alba naposlouch­ány, vlastně v nevýhodě. Protože jejich provedení bylo v podstatě totožné s nahrávkou a koncert nic dalšího nepřinesl. Nesnižuje to vroucnost zpěvaččina projevu, sílu jejích textů ani magičnost hudebního a zvukového prostředí, v němž se pohybuje. Jen je prostě otázka, zda forma živého provedení v této podobě může nabídnout nějakou výraznější přidanou hodnotu, což by měla být alfa a omega koncertu.

Šlo o to, že Anohni byla oblečena v kápi, zahalena tmou, a navíc, jak bylo občas k zahlédnutí, stála zády k publiku, zatímco veškerou vizuální složku obstarával­a zadní projekce tváří žen všech barev pleti i věků, které otevíraly ústa podle toho, co Anohni zpívá. Koncept anonymity a snahy rozdělit onu tíži textového poselství, jež je v tomto projektu klíčové, na větší počet žen, s nimiž se Anohni identifiku­je, je celkem pochopitel­ný, ze začátku zaujme, ale hodinu a čtvrt pozornosti udrží jen u těch nejskalněj­ších fanoušků.

 ?? Norská zpěvačka Aurora u publika zabodovala. FOTO MAFRA – ADOLF HORSINKA ?? Dojetí na obou stranách.
Norská zpěvačka Aurora u publika zabodovala. FOTO MAFRA – ADOLF HORSINKA Dojetí na obou stranách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia