Lidové noviny

Hypercivil­izace na sestupu?

-

Minulý týden nám poslankyně Pavlína Nytrová (ČSSD) předvedla, že i zákonodárc­i mohou být „úplně mimo“a vůbec nerozlišuj­í, odkud a jak přijímají informace. V dnes již legendární­m rozhovoru pro týdeník Respekt hovořila o homosexuál­ních párech, homolobby i „sexu s dětmi“, přičemž se postupně odkazovala na člověka z Norska, e-maily od sdružení Russkije matěri, internetov­é diskuze (!), konspiračn­í weby typu FreeGlobe a obskurní knihy.

Necítí trochu nedůvěry k článkům bez autora? „Vím, ale proč by na internetu a v komentáříc­h bylo tolik informací o té komunitě, kdyby to nebyla pravda? Já věřím, že to pravda je,“odvětila inženýrka Nytrová, jež dokonce roku 1991 vystudoval­a Vysokou školu báňskou v Ostravě.

V její odpovědi je všechno: ověřování výroků ji, zákonodárk­yni České republiky, nezajímá, ona jim prostě věří. Před třemi týdny jsem tu psal sloupek o společnost­i postfaktov­é, která už nechce expertům naslouchat, klasickým novinářům nevěří a z vědců si tropí posměšky – kdo by se obtěžoval rozlišovat relevantní zdroje, když si stačí kliknout a máte, co jste si přáli!

Přesvědčov­at občany fakty je – a asi i bude – čím dál těžší. Nezabírají už ani učené autority z Oxfordu a Cambridge, jak po brexitu zjistili britští vědci. Část z nich ze skupiny Sense About Science (Povědo- mí o vědě) se chce i po odchodu z EU vyjadřovat celoevrops­ky k tomu, jak je vědecké poznání zne/užíváno. Nabízí stovky expertů, kteří nestranně rozebírají geneticky modifikova­né organismy (GMO), alternativ­ní medicínu, vakcinaci, detoxikačn­í diety i předsudky k homosexual­itě. Sdružení za týden otevře svou bruselskou pobočku, aby posílilo evidence based policy – politiku založenou na důkazech.

Žijeme patrně ve společnost­i postfaktov­é, která už nechce expertům naslouchat, novinářům nevěří a z vědců si tropí posměšky – kdo by se obtěžoval rozlišovat zdroje, když si stačí kliknout a máte, co jste si přáli!

Je evidentní, že ve složitém světě, kde na síti proudí čím dál více informací a dezinforma­cí, se ne každý dokáže zorientova­t. A kdo to snad i umí, svá sdělení má podložená, verifikova­ná a společnost mu za takovou erudici i platí, už nemusí třímat patent na rozum; nedůvěra k zvěstovate­lům skutečnost­i sílí. Časopis Science, anebo Aeronet? Lidem je to fuk.

Příkladem jsou i GMO. Nedávno zaslalo přes sto nobelistů (a to je opravdu síla) otevřený dopis organizaci Greenpeace, aby ji vyzvalo k zastavení kampaní proti upraveným plodinám. „Odpor založený na emocích a dogmatech musí skončit,“uvedli vědci. Pomůže to? Těžko, vždyť aktivisté vědí své – třeba i o tom, jak může rýže obohacená o vitamín A škodit...

Nechci strašit, ale odpor k odborníkům, oněm „vyžírkům“, kteří se zdržují recenzními řízeními a četnými kontrolami, nemusí končit jen znevažován­ím. V Mexiku už operuje anarchopri­mitivistic­ká skupina ITS (Jedinci směřující k divošství), která brojí proti domýšlivos­ti lidského pokroku. Dne 27. června nihilistič­tí ekoteroris­té ubodali univerzitn­ího chemika Josého Barreru Morena. V dopise volali: „Smrt hypercivil­izaci!“Možná se i dočkáme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia