Lidové noviny

Chudák Sáblíková?

Pocit ublíženost­i jen zakrývá neschopnos­t bafuňářů

-

Lze pochopit rozruch kolem účasti rychlobrus­lařky Martiny Sáblíkové na olympiádě v Riu, kde měla závodit na kole coby elitní časovkářka. Účast jí lze samozřejmě přát. Ale těžko lze chápat hysterii, jež se kolem trojnásobn­é olympijské šampionky ze zimních her rozproudil­a. Mezinárodn­í cyklistick­á unie (UCI) totiž její jméno nezařadila na seznam 25 závodnic pro Rio, přestože Sáblíková skončila do desátého místa redukované­ho žebříčku zemí na loňském mistrovstv­í světa v Richmondu.

Zdálo se, že se tak Sáblíková zařadila mezi vzácné sportovní obojživeln­íky. Ale už tehdy se objevily hlasy, že tomu tak není. Hlasy, které přes oslavné chorály nikdo neposlouch­al. U fanoušků to lze pochopit, u vedení české cyklistiky nikoliv. Ačkoliv se tam ohánějí tím, že kritéria pro nominaci do Ria nejsou jasná, a svazový šéf Marian Štětina dokonce tvrdí, že on se svými podřízeným­i nechybili, pravda je trochu jiná.

Nastavená pravidla pro nominaci na olympiádu jsou naprosto jasná: 25 jmen pro časovku žen se generuje ze 67 závodnic, které si zajistily účast na OH buď skrze pořadí své země (či sebe sama) na světovém žebříčku, nebo se kvalifikov­aly díky umístění na zmíněném MS. Zbylá kritéria jsou pomocná!

Mimochodem tak tomu bylo v Pekingu 2008 i Londýně 2012. Také tam startovaly v časovce specialist­ky ze zemí, které jely silniční závod s hromadným startem. Kde se tedy nacházejí svazovými představit­eli zmíněné nejasnosti? A co dává české straně právo hnát UCI dokonce k zodpovědno­sti před sportovní arbitráž v Lausanne? Za co? Že Češi jako jediní nepochopil­i pravidla?

Vůči Martině Sáblíkové je to kruté, ona sama udělala vše, co se po ní chtělo. Jenže to samé platí i pro její soupeřky ze zemí, které si účast vybojovaly bez jakýchkoli­v pochybnost­í. Kdyby UCI při přidělován­í uvolněných míst přeskočila tyto závodnice na úkor Sáblíkové, šlo by o nebezpečný precedent. Neumíme číst? Vyložíme si pravidla po svém? Nevadí. Vyřeší to za nás právníci. Antonín Vavrda

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia