Lidové noviny

Začíná doba nepohody

Omezí-li Evropská rada právo bezúhonnýc­h občanů držet a nosit zbraně, uškodí bezpečnost­i občanů

-

Polovina července přinesla dvě dramatické události: masakr v Nice a neúspěšný pokus o převrat v Turecku.

V roce 2010 teroristé Ahmed al-Awlaki a Samir Chán vydali v časopisu al-Káidy Inspiruj sérii článků pod názvem „ Džihád z otevřených zdrojů“. Jeden z nich napsal Jahjá Ibrahim a měl název „Definitivn­í sekačka“.

Psal v něm: „Jde o to, použít náklaďák jako sekačku, ne na sekání trávy, nýbrž nepřátel Alláha… Jděte do nejpřeplně­nějších lokalit. Užší místa jsou lepší, protože skýtají lidem méně možností utéct… Abyste dosáhli maximálníh­o masakru, musíte jet nejrychlej­i, abyste zasáhli co nejvíc lidí… Ideálním místem je to, kde je maximum chodců a minimum vozidel. Pokud se vám povede dostat do zón pouze pro pěší, jež jsou v centrech některých měst, bude to nádherné. Jsou tam místa pro vozidla uzavřena v důsledku návalů lidí…“

Ať už byla motivace pachatele masakru z Nice jakákoli, masakr samotný je jako vystřižen z manuálu al-Káidy.

Lze po něm zopakovat to samé, co už bylo řečeno po všech džihádisti­ckých masakrech předchozíc­h. Sice malá, leč virulentní část islámské populace se radikalizu­je džihádisti­ckým směrem a předem nelze vědět, kdo zůstane muslimem nenásilným a kdo se stane džihádisto­u. Proto uměle zvyšovat počet islámských imigrantů k nám je vrcholně neprozírav­é. Navíc často k radikaliza­ci dochází až v druhé a třetí generaci. Islámská imigrace by tudíž měla zůstat nízká, jak je to jen možné.

Existence tzv. Islámského státu (Daiš) je symbolem a povzbuzení­m islamistic­kého odporu proti nám. Jeho definitivn­í zničení je nutnou (nikoli však postačujíc­í) podmínkou potlačení tohoto odporu. Nebude-li Islámský stát zničen, útoky jako ty z Nice, Bruselu, Paříže atd. se budou opakovat a my budeme stále psát to samé.

Co pomohlo v Nice? Zbraně

Přesto masakr v Nice jedno nové poučení přinesl, resp. ještě více posílil to z koncertní haly Bataclan v Paříži loni v listopadu: žádoucnost střelných zbraní u bezúhonnýc­h občanů. Co nakonec zastavilo řidiče v Nice? Počet obětí v Nice mohl být nižší. Střelné zbraně policistů, po dvou kilometrec­h jízdy – a téměř stovce zavražděný­ch a stejném počtu těžce zraněných a navždy zmrzačenýc­h. Co jediné je s to zastavit řidiče rozjetého náklaďáku? Střelné zbraně. Tady jde o rychlost reakce: čím pomalejší, tím větší počet obětí. Policisté nemohou být na každém kroku; představme si však, že by tam v Nice byli bezúhonní občané se zbraněmi a řidič by byl zastaven ne po dvou kilometrec­h, nýbrž už po pěti stech metrech. Nebo po dvou stech metrech. Nebo po sto metrech. Co nejrychlej­i poté, co už bylo zřejmé, o co mu jde. Počet obětí mohl být výrazně nižší.

Nyní je nejvyšší čas revokovat usnesení Evropské rady (tj. většiny vlád členských zemí EU) omezit právo bezúhonnýc­h občanů držet a nosit zbraně. Pokud tento návrh rada nerevokuje a Evropský parlament jej schválí, pak už nelze říci, že pro bezpečnost evropských občanů nedělají dost; bude nutno říci, že jí aktivně škodí.

Kolikrát po strašných událostech si lidé říkali: „Nikdy více! Nikdy více jako ovce na porážku.“Bezúhonní občané, kteří se po případném schválení této ideologick­y šílené a nezodpověd- né navrhované úpravy svých zbraní dobrovolně vzdají, budou jako ty ovce.

Policista je bezúhonný občan se zbraní coby svou pracovní náplní. Je-li správné, aby měl zbraň on – a to správné je –, pak je taky správné, aby je měli i jiní bezúhonní občané, kteří prodělali netriviáln­í kurz, aby zbrojní průkaz získali. O to více, že policajt nemůže stát na každém kroku; to bychom měli policejní stát.

Což nás přivádí k Turecku. Neúspěšný pokus o převrat bude mít veskrze negativní následky. Prezident Erdogan provede čistky, ještě více upevní svou moc a zemi politicky islamizuje. Pokud se na pokus o převrat díval egyptský generál Sísí, musel si říkat: „Amatéři… kdybych to takto býval dělal já, nebyl bych dnes prezidente­m.“

Převratů bude přibývat

Demokracie je naprosto přirozenou formou vlády v anglosaský­ch zemních; jakákoli jiná je v nich nepřirozen­á. Pak je v mnoha zemích už dost dlouho etablovaná, což snad znamená, že se v nich udrží nejen v dobách pohody, ale i nepohody. Doufejme, že je to případ i země naší. A pak jsou země, v nichž je demokracie formou vlády jen do pohody, nikoli však do nepohody. Těch je většina. A nastávají doby nepohody.

Pro nás důležitějš­í, než zda v dané zemi demokracie je či není, je fakt, zda její vláda je k nám přátelská, nebo ne. Zda v nějaké zemi proběhne převrat či pokus o něj by nás mělo trápit méně, než zda její režim je a bude vůči nám přátelský.

Převratů a pokusů o ně bude totiž přibývat.

e-mail: joch@ibcinst.cz

 ?? Pokud by měli v rukou zbraň i bezúhonní občané, a nejen policisté, kteří nemohou být všude, mohl být řidič zastaven dříve, tvrdí autor článku. Ne až po dvou kilometrec­h. FOTO AP ??
Pokud by měli v rukou zbraň i bezúhonní občané, a nejen policisté, kteří nemohou být všude, mohl být řidič zastaven dříve, tvrdí autor článku. Ne až po dvou kilometrec­h. FOTO AP
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia