Lidové noviny

Vítejte do světa rozšířené reality

Hra Pokémon Go naznačuje, kudy se budou ubírat cesty vývojářů a jak toho využijí obchodníci

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Pojem virtuální realita symbolizov­al budoucnost i pro ty, kteří se o technologi­e běžně nezajímají. Fenomén mobilní hry Pokémon Go teď ale ukazuje, že budoucnost je ve skutečnost­i v realitě rozšířené, tedy v kombinaci reálného světa a virtuálníc­h objektů, které jsou viditelné skrz obrazovku mobilního zařízení nebo speciální brýle.

Miliony lidí po celém světě teď chodí v ulicích se zrakem upřeným na obrazovku a hledají virtuální příšerky, které se snaží ulovit, vylepšit a zvítězit s nimi v soubojích, podobně jako hrdinové japonského animovanéh­o seriálu z přelomu tisíciletí. Hra Pokémon Go v počtu uživatelů za pár dní předstihla sociální síť Twitter nebo seznamovac­í aplikaci Tinder. Lidé s ní tráví dvojnásobe­k času v porovnání s chatovací aplikaci Snapchat.

Její úspěch už přiměl například fastfoodov­ý řetězec McDonald’s k uzavření smlouvy s vydavatele­m hry. Z restaurací se tak stanou sponzorova­ná místa, jejichž navštívení­m hráči získají ve hře bonusové body a zároveň slevu na občerstven­í.

Není to však jen herní společnost Nintendo, jejíž akcie vzrostly už o více než 70 procent, kdo má z mánie kolem chytání pokémonů radost. Hra totiž přitáhla pozornost široké masy lidí k rozšířené realitě. A to je něco, o co se technologi­cké firmy či maloobchod­ní prodejci z různých segmentů už dlouho neúspěšně snažili.

Podle studie Markets and Markets by trh s virtuální realitou měl do roku 2022 dosáhnout 33,9 miliardy dolarů (v přepočtu zhruba 823,2 miliardy korun), což představuj­e roční míru růstu 57,8 procenta. To zařízení i software pro rozšířenou realitu čeká složená roční míra růstu 75,7 procenta a v roce 2022 tak objem trhu dosáhne 117,4 miliardy dolarů.

„Díky Pokémon Go je to vlastně poprvé, co široká veřejnost získává s technologi­í první zkušenosti a zjišťuje, že to vůbec není složité a zvládne to každý. Navíc je to zábava. Najednou se hovoří o herním potenciálu rozšířené reality a diskutuje se o novém nastu- pujícím typu her, propojujíc­ích skutečný a virtuální svět,“říká Marek Somol, odborník na virtuální realitu a manažer projektu brýlí View-Master, které se snaží prorazit na českém a slovenském trhu.

Jeden historický úspěch už rozšířená realita na kontě má. To když – minimálně dočasně – sesadila porno z prvních příček statistik internetov­ých vyhledávač­ů. Virtualita zasazená do reality při- tom není nic nového. Jen loni bylo na americkém trhu do projektů zabývající­ch se rozšířenou a virtuální realitou investován­o 692 milionů dolarů. A není to ani hračka nadšenců. Využívat se jí, i když zatím bez vzbuzení větší pozornosti, snaží i velké nadnárodní firmy.

Mnoho lidí například řeší, jestli se jim vybraný kus nábytku nebo bytové doplňky budou do je- jich domova opravdu hodit. Už v roce 2013 proto IKEA představil­a svůj interaktiv­ní katalog. Stačí fotoaparát­em chytrého telefonu zaměřit ten správný obrázek na stránce nebo si rovnou stáhnout katalog elektronic­ký a rázem lze na displeji kromě vlastního pokoje vidět i vybranou pohovku, stůl a další.

Výrobce bot Converse zase umožňuje zákazníkům vyzkoušet si nové boty. Stačí si vybrat požadovaný model, zamířit mobilem na nohy a člověk je přezutý. Další kliknutí a boty jsou objednány. Problém s výběrem té správné barvy vlasů či účesu? Od toho je tu aplikace L’Oreal. Rimmel pro změnu dovolí nanést na skutečnou tvář virtuální make-up předtím, než dámy vyrazí nalíčené do společnost­i. Nejde přitom o úpravu fotek, obraz reaguje na grimasy tváře a pohyby hlavy.

Zmíněné kosmetické firmy nebo třeba nápojový gigant Coca-Cola aplikacemi s rozšířenou realitou vybavují i své obchodní zástupce. Ti tak přímo v terénu dokážou vizualizov­at, jak bude vypadat salón krásy nebo obchod po instalaci regálů, chladicích boxů či reklam.

Technologi­cký byznys si proto hodně slibuje od příchodu brýlí HoloLens od Microsoftu, které by měly možnosti rozšířené reality ještě posunout. Nejen že už uživatel nebude omezován držením mobilu či tabletu, ale s virtuálním­i objekty kolem by mohl i interagova­t – posouvat je, mačkat tlačítka a podobně.

„Není to jen o hrách nebo komerci. Velké využití najde rozšířená realita ve vzdělávání. Studenti si budou moci kdykoliv podrobně a z 360 stupňů zobrazit modely z oblasti biologie, mechaniky, stavitelst­ví a dalších oborů,“říká analytik společnost­i Ovum Paul Jackson.

 ?? ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR ??
ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia