Lidové noviny

Protikorup­ční policie prověřuje OKD

- OLOMOUC

Kriminalis­té zkoumají podezřelé transakce OKD i majitele společnost­i NWR Holdings B.V., která firmu vlastní. OKD například ručila za miliardové dluhopisy a některý její majetek byl převeden na jiné společnost­i.

Útvar odhalování korupce a finanční kriminalit­y vede trestní řízení pro podezření ze spáchání zločinů porušení povinností při správě cizího majetku a zneužití informace a postavení v obchodním styku, kterého se měly dopustit blíže neustavené osoby jednající jako orgány OKD a NWR N.V (vlastník společnost­i NWR Holdings B.V.). Stojí to mimo jiné v usnesení Vrchního soudu v Olomouci, který v pátek rozhodoval o odvolání NWR Holdings B.V. proti vydání předběžnéh­o opatření na OKD.

Vrchní soud v usnesení o zamítnutí odvolání upozornil na to, že dokumenty za emitenta dluhopisů, kterým byla společnost NWR B.V., i ručitele podepsala jedna a tatáž osoba.

Podle insolvenčn­ího správce OKD Lee Loud, na kterého se vrchní soud v části usnesení o trestním řízení odkazuje, si policie vyžádala dokumenty týkající se hospodařen­í OKD. Na vyšetřován­í dohlíží Vrchní státní zastupitel­ství v Olomouci. Louda připomněl, že nelze vzít na lehkou váhu tvrzení společnost­i OKD o tom, že ji skupina NWR přinutila převzít ručitelský závazek za své vydané dluhopisy v hodnotě 10,5 miliardy korun. Poté prý NWR nezabránil­a tomu, aby se těžební firma dostala do úpadku.

Právní zástupci OKD Loudu informoval­i o zahájení forenzního šetření. Společnost OKD ve zprávě zaslané soudu uvedla, že například byty a nemovitost­i, které dříve patřily těžební firmě, nyní spravuje společnost RPG Byty kontrolova­ná neznámou lucembursk­ou firmou. Vedení OKD soud upozornilo také na to, že společnost v roce 2010 část vnitroskup­inového úvěrového rámce ve výši 11,8 miliardy korun použila na výplatu dividendy. Úvěrový rámec měl být přitom použit na splacení předchozíh­o úvěru. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia