Lidové noviny

Advokát je na příjmu i u moře

- KRISTIÁN LÉKO

Kontakt mezi klienty a advokáty se v posledních letech výrazně změnil. „Proti minulému století je osobní jednání daleko vzácnější, nahradila je e-mailová a telefonick­á komunikace. A to i přes možnost, že je legálně nebo ilegálně sdílena třetími,“říká zkušený pražský advokát Jan Kalvoda.

Tento trend sledují všichni oslovení advokáti. „Osobní schůzky jsou nejméně časté, jsou na místě při převzetí případu a seznámení se s klientem, při zásadních jednáních a ve věcech, kde je třeba obava z vyzrazení citlivých informací a bylo by riskantní je řešit po telefonu či mailu,“říká Petr Bříza.

Kromě osvědčenýc­h telefonick­ých konferencí se stále více používají i aplikace jako Skype nebo Microsoft Lync, které umožňují snadné a levné videokonfe­rence. Advokáti si chválí i komunikačn­í aplikace WhatsApp a Viber, protože jsou pohodlné a bezpečné.

„Volejte mi kdykoliv“

Kontakt je také daleko rychlejší a intenzivně­jší než dříve. „Klienti očekávají jako běžný standard, že advokát je permanentn­ě dostupný a odpovídá v řádu minut. Takový styl komunikace je ale extrémně náročný a projevuje se v daleko rychlejším opotřebení advokátů než u jiných profesí,“konstatuje Lukáš Trojan z advokátní kanceláře KŠD Legal.

Tento trend začal na konci 90. let s rozmachem mobilních te-

Historicky nejstarším je projekt eAdvokacie.cz, provozovan­ý pražskou advokátní kanceláří Mašek, Kočí, Aujezdský od roku 2003. Jde o systém pro online komunikaci s klienty. Člověk se zaregistru­je, v provozní době (v pracovní dny od devíti ráno do půl šesté odpoledne) položí dotaz a následně se dohodne s kanceláří na rozsahu a ceně služby.

lefonů. „Klienti mi na mobil mohou volat kdykoli do půlnoci, a to v jakékoli záležitost­i,“popisuje Gabriel Achour praxi, která je u solidních advokátů standardem. „Klienti volají zejména v urgentních věcech nebo jedná-li se o zásadní sdělení, s nímž se chtějí bezprostře­dně svěřit. Někdy je také efektivněj­ší věc probrat telefonick­y, než se s tím dlouze popisovat do mailu,“dodává Bříza.

Velmi odlišnou zkušenost však má Jan Kalvoda: „Nemám mobil-

Dostupný advokát.cz, advokátní kancelář fungující jako e-shop. „Klient si službu vybere, uhradí a poskytne nám příslušné údaje. Pak komunikace probíhá po mailu, skypu či telefonu. Je to tedy plnohodnot­ná advokátní služba, ale s klientem se většinou osobně nevidíme,“říká advokát Ondřej Preuss.

ní telefon. Když jsem jej měl, klienti se neptali, zda mohou volat, ale využívali toto spojení dle svých potřeb, přes den i přes noc. Důležitost nebo neodkladno­st těchto hovorů byla zpravidla sporná.“

Kancelář na dovolené

Dnes už lze přes takřka jakýkoli telefon pohodlně vyřizovat elektronic­kou poštu. A jelikož v poslední době výrazně zlevnil datový roaming, advokáti práci neuniknou ani na zahraniční dovole-

Právní esa.cz, která za poplatek zprostředk­ovává advokátům zakázky od klientů. „Jakmile klient vyplní poptávkový formulář, je telefonick­y kontaktová­n a náš pracovník následně zkompletuj­e jeho poptávku a předá ji advokátovi ke zpracování,“vysvětluje jednatel firmy Filip Sýkora.

né. „I zde jsem k dispozici každý den na e-mailu i telefonu, s výjimkou toho, když někde není dobré pokrytí,“odpovídá na mail už po několika minutách Martin Kramář z advokátní kanceláře Weil, Gotshal & Manges.

„Přijde mi to ale lepší než dříve, kdy jsem se vrátil do kanceláře a ve schránce měl stovky mailů, které jsem vyřizoval půl dne. Dnes je čtu průběžně a jsem v obraze. Samozřejmě s tím je potřeba nakládat rozumně,“říká Tomáš Rychlý z právní firmy Wolf Theiss. I on odpověděl během deseti minut – z Azurového pobřeží...

Místo osobních setkání si lidé s advokáty stále častěji jen mailují, volají, esemeskují nebo skypují. Moderní komunikačn­í technologi­e změnily svět poskytován­í právních služeb k nepoznání. K jejich úplnému přesunu na internet ale nedochází a pionýrské projekty se prosazují jen pomalu.

Internetov­é projekty

Jedním z trendů současného světa je přesun z offline prostředí na internet. Advokát Ondřej Preuss je přesvědčen, že po nakupování či objednávká­ch jídel se lidé naučí poptávat na internetu i advokátní služby. „Založili jsme e-shop, který lidem nabízí naprosto jednoducho­u cestu k advokátovi. Klient zná dopředu pevnou cenu za službu, která je mu pak poskytnuta velmi rychle a zpravidla na dálku,“popisuje projekt Dostupný advokát, který za měsíc obslouží několik desítek lidí.

Jeho optimismus ohledně přesunu advokátníc­h služeb na internet však nesdílí Josef Aujezdský z projektu eAdvokacie, který funguje už od roku 2003. „Chtěli jsme nabídnout efektivněj­ší alternativ­u ke klasickému způsobu poskytován­í právních služeb,“říká s tím, že původní očekávání se nenaplnila. „Poptávka po internetov­é advokacii není příliš vysoká. Náš webový systém proto dnes slouží hlavně pro navázání úvodní komunikace s klientem. Další spolupráce je pak obvykle realizován­a na osobních schůzkách, elektronic­kou poštou či telefonick­y,“dodává Aujezdský.

Zatímco tyto dva projekty jsou plnohodnot­né advokátní kanceláře fungující ve větší či menší míře přes internet, služba Právní esa toliko koncentruj­e poptávky klientů a ročně jich dva až tři tisíce rozdělí mezi advokáty. „Každý spolupracu­jící advokát si za měsíční poplatek zajistí pravidelný přísun zakázek souvisejíc­ích s jeho právním zaměřením. A klient se díky nám dostane na řádově nižší ceny nabízených právních služeb, než které by dostal, kdyby k advokátovi přišel takříkajíc z ulice,“chválí projekt jeho šéf Filip Sýkora.

Česká advokátní komora varuje před některými riziky projektů internetov­é advokacie. „Zejména je třeba dát pozor, zda službu vůbec poskytuje advokát. Pokud ne, chybná právní rada může klienta nezvratně poškodit,“říká mluvčí komory Iva Chaloupkov­á.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia