Lidové noviny

Nejlepší je jíst jako místní

-

Kdo v Itálii strávil o něco více než čtrnáct dní, během kterých se nestravova­l jen v hotelové restauraci, ten se bude chtít vždy vracet. „I kdyby kvůli ničemu jinému, tak kvůli jídlu,“tvrdí Eva Pondělíčko­vá, která v Itálii strávila rok studií na vysoké škole v toskánské Pise.

Podle Pondělíčko­vé každý český návštěvník Itálie, který se rozhodne, že se sám postará o to, co bude jíst, nutně prožije malý šok – v dobrém slova smyslu. „V jídelně, kterou jsme měli u školy, jsem si zpočátku při každém obědě připadala jako v té nejlepší italské restauraci v Praze. Chutě vlastně všeho byly totiž mnohem výraznější. Bylo jedno, jestli to byl zeleninový salát nebo některý ze sýrů, který byl součástí těstovin,“vzpomíná Pondělíčko­vá.

Trattorie: levně, ale chutně

Podobné to prý bylo i v supermarke­tech, kam s ostatními studenty chodila na nákup: „Samozřejmě jsme koukali na to, kolik co stojí, a snažili jsme se nekupovat drahé věci, ale i tak byl výsledek vždy o několik řádů lepší, než když zajdete třeba mozzarellu nebo i obyčejné těstoviny koupit do obchodu doma v Česku.“

Mezi studenty jsou hodně oblí- bené takzvané trattorie, které Eva Pondělíčko­vá doporučuje také turistům. Jejich hlavní výhodou je, že jde o levnější podniky, kde Italové vaří pro Italy. V zájmu majitele je, aby se zákazníci vraceli, takže nabízí to nejlepší, co umí. Navíc je jídlo rychle hotové a za rozumné peníze. Přitom na osobu k zasycení prý postačí 5–8 eur, zatímco v restauraci je třeba počítat s útratou minimálně 15 eur na každého.

„Oblíbila jsem si piadini, což je pšeničná placka ze severního regionu Emilia-Romagna,“říká Eva Pondělíčko­vá. „Tu vám naplní samými dobrotami: grilovanou i čerstvou zeleninou, sýrem, parmskou šunkou, ale dělá se i na sladko, kdy vám do ní dají marmeládu. Jedla jsem ji na mnoha místech a pokaždé jsem si pochutnala.“

Eva Pondělíčko­vá ještě přidává jeden sladký tip: „Jedna moje spolužačka byla ze Sicílie, a když jsme společně vařily, jako dezert připravila pro její region typickou sladkost, které říkají cannoli. Pokud na ni narazíte, nesmíte ji vynechat,“radí česká studentka. Cannoli popisuje jako smaženou trubičku ze sladkého těsta, která se plní sýrem ricotta, lehce povařeným pomerančem a nasekanými kousky pistácií.

 ?? Stačí pár eur, ale na chuti to nepoznáte FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Na piadinu
Stačí pár eur, ale na chuti to nepoznáte FOTO SHUTTERSTO­CK Na piadinu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia