Lidové noviny

Kvůli zice vynecháme Rio

- ONDŘEJ NOVOTNÝ TŘINEC

Už i Češi se kvůli viru zika vzdávají olympiády. Tomáš Berdych a Karolína Plíšková odřekli účast.

Oba měli šanci na medaili. A oba se jí dobrovolně vzdali.

Český olympijský tým pro Rio je po víkendu chudší o dvě hvězdy: Tomáše Berdycha a Karolínu Plíškovou.

„Bylo to pro mě těžké rozhodnutí po dlouhé a složité diskusi s blízkými,“prohlásil Berdych.

„Omlouvám se ze stejných důvodů jako Tomáš Berdych,“vzkázala Karolína Plíšková.

Společná příčina zní: virus zika.

Kvůli němu už se z olympiády omluvila řada tenisových a golfových hvězd. O víkendu se k nim připojili i první dva Češi.

Jejich omluvenky znamenají výrazný zásah pro ambice a složení českého týmu. Nejen že zmizelo několik medailovýc­h šancí, vždyť kromě singlu uvažovali Berdych a Plíšková i o společném mixu; jejich rozhodnutí ovlivnilo i osudy dalších krajanů. Berdych měl tvořit společně s Radkem Štěpánkem silný deblový pár, odhlášením však nechal spoluhráče v nejistotě.

„V pátek jsem si zkoušel olympijsko­u kolekci a měl jsem husí kůži. A pak se zdálo, že se můj sen rozplynul,“zoufal si Štěpánek a nechtěl Berdychovo rozhodnutí šířeji komentovat.

Včera odpoledne však s úlevou zjistil, že do Ria přece jen pojede. Bude hrát debl s Lukášem Rosolem, s nímž v sobotu trápil světové deblové jedničky Mahuta s Herbertem. A rád by nastoupil i v mixu. O čtyřhru tím pádem přijde Jiří Veselý, původní Rosolův parťák.

S Plíškovou se počítalo do deblu po boku Lucie Šafářové, která místo toho utvořila dvojici s Barborou Strýcovou.

Větší hrozbou je vražda

Rio, pro spoustu sportovců tak vysněné, není pro tenisty vrcholným turnajem. Za olympijské klání nejsou body do žebříčku ani finanční odměny. I proto omluvenky přibývaly: nejprve Tomic, Isner, López či Thiem, nyní i Raonic, Halepová a Berdych – poslední čtyři jména patří do elitní desítky. Plíšková se nyní drží na žebříčku na šestnáctém místě.

Většina z nich uvádí jako důvod právě virus zika přenášený komáry egyptskými. Ale ne všichni pro tuto omluvenku mají pochopení. „Četl jsem si nějaké články, jenže bez komára ziku nechyt- nete a já tam za dva měsíce ještě žádného neviděl, takže proč se bát?“řekl vodní slalomář Jiří Prskavec.

Veslařský olympijský šampion Mahé Drysdale se divil: „Proč byste se vzdávali olympijské­ho snu kvůli tak nízké pravděpodo­bnosti! Když už, tak jako omluvu použijte obavu z vraždy,“napsal na Facebooku. „Šance chytit ziku během olympiády představuj­e pravděpodo­bnost 3,2:100 000, šance stát se obětí vraždy v Riu 35,7:100 000, šance zabít se na silnici na Novém Zélandu 7,3:100 000,“uvedl na sociálních sítích.

Preventivn­í opatření na potlačení rizik spojených s virem přijal například trenér volejbalov­ého týmu Spojených států John Speraw.

„Se ženou plánujeme ještě dítě, a tak si pro všechny případy – kdybych byl infikován komárem – nechám zmrazit sperma,“sdělil NY Times 44letý kouč. „Jsem opatrný, mám obavy, ale nechci přijít o olympiádu.“

Obavy kolem viru zika mírní i představit­elé Českého olympijské­ho výboru. „Nechápu, proč rozhodnutí sportovců přišlo teď, když se o riziku nákazy hovoří stále méně a méně,“podivuje se Martin Doktor, šéf české mise pro Rio. „V době konání olympij- ských her je v Brazílii zimní období, takže aktivita komárů, kteří virus přenášejí, je nižší,“uvedl šéflékař českého týmu Jiří Neumann.

Na omluvenky však lze nahlížet i z jiného hlediska. Stačí se po- dívat třeba na případ Berdycha, pro něhož má olympiáda vedle viru zika i další potenciáln­í nevýhody.

V září mu bude 31 let. Odráží nápor nastupujíc­í generace tenistů. Po nepříliš vydařeném jaru bojuje o to, aby se udržel v elitní desítce žebříčku ATP, což je pro jeho kariéru klíčové. Pokud by z ní vypadl, hrozí mu horší pozice z hlediska nasazování, složitější cesta turnajovým­i pavouky a další potenciáln­í pád.

Žádné Rio = více sil na turnaje

Vynecháním olympiády získá oproti konkurenci výhodu. Nebude muset absolvovat náročnou cestu do Brazílie, odpadne mu zátěž z turnaje, který by jeho pozici na žebříčku stejně nevylepšil. Na nadcházejí­cím grandslamu US Open bude odpočatějš­í než jeho konkurenti, čímž zlepší svou pozici na jednom z vrcholů sezony. „Může zase hrát o semifinále, finále,“říká daviscupov­ý kapitán Navrátil. Na olympijsko­u medaili si ale minimálně čtyři roky počká.

 ?? Pod pěti kruhy dosáhl Berdych největšího úspěchu hned při své první účasti. V roce 2004 postoupil do čtvrtfinál­e. FOTO ČTK/ AP ?? První rok bez olympiády.
Pod pěti kruhy dosáhl Berdych největšího úspěchu hned při své první účasti. V roce 2004 postoupil do čtvrtfinál­e. FOTO ČTK/ AP První rok bez olympiády.
 ?? Si mohla na olympiádě odbýt premiéru FOTO ČTK ?? Karolína Plíšková
Si mohla na olympiádě odbýt premiéru FOTO ČTK Karolína Plíšková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia