Lidové noviny

Bez Berdycha se tenisté trápí

Česko–Francie 1:3

- ONDŘEJ NOVOTNÝ TŘINEC

Čeští tenisté se rozloučili s Davis Cupem. S Francií prohráli 1:3.

Jiří Veselý seděl na lavičce, hlavu schovanou v ručníku. Vedle něj mezitím francouzšt­í tenisté poskakoval­i ve vítězném kolečku a slavili s fanoušky.

Letošní daviscupov­é tažení českého týmu právě skončilo. S Francií prohrál 1:3. Jiný výsledek by byl překvapení­m, ač i to se po úvodní Rosolově výhře nad Tsongou zdálo na dosah...

Následné tři prohry však český výběr z týmové soutěže vyřadily. V pátek večer nestačil Veselý na francouzsk­ého debutanta Lucase Pouilleho, v sobotu prohráli Rosol se Štěpánkem po pětisetové bitvě se světovými jedničkami Herbertem a Mahutem a včera desátý hráč světa Tsonga dokonal dílo výhrou nad Veselým.

Češi skončili v Davis Cupu lépe než loni, kdy se tým zachraňova­l v nevyzpytat­elné baráži, ale hůře než v předchozíc­h letech, kdy útočil na tituly.

„Nejsem spokojený, ale prohráli jsme se soupeřem, který má letos velkou šanci celý Davis Cup vyhrát,“hodnotil kapitán Jaroslav Navrátil.

„Potřebujem­e Berdycha“

Poslední daviscupov­é zápasy s Francií představov­aly pro Česko předěl. Výpověď o současné síle týmu.

Před dvěma lety při semifinále na Roland Garros končila nejsilnějš­í éra Berdycha se Štěpánkem. Zatímco francouzšt­í fanoušci nadšeně pěli hymnu Marseillai­su, dlouholetí čeští tahouni se loučili zlomení. Berdych se pral s rychlým přesunem z USA a přechodem z betonu na antuku, Štěpánka zase zklamalo vlastní tělo, kvůli němuž musel skrečovat sobotní čtyřhru.

Nastala nová doba. Po titulech z let 2012 a 2013 si Češi rázem zvykali na složitější časy. Loni nezvládli už první kolo s Austrálií a museli zachraňova­t Světovou skupinu v nevyzpytat­elné baráži v horké Indii, letos po úvodní výhře nad Německem nestačili na silnou Francii.

Berdych – největší hvězda – odehrál za poslední dva roky v Davis Cupu jediný zápas. Letos v březnu s Německem získal důležitý bod ve dvouhře a pomohl k výhře v deblu, nedělní zápas však musel skrečovat. Což pro něj bylo dalším varováním: v době, kdy potřebuje nutně získávat body na žebříčku a hájit pozici v elitní desítce, mu Davis Cup výrazně připomněl, jak velkou zátěž pro jeho tělo znamená.

Není vyloučené, že ještě v budoucnu nastoupí. Záležet bude na losu, jeho programu, zdraví a formě.

Třeba příště zase pomůže Česku na úvod, aby se vyhnulo hrozbě baráže. „Žádná dohoda zatím neexistuje. Jde čistě o jeho roz- hodnutí,“prohlásil kapitán Navrátil.

Ten dobře ví, že právě od účasti osmého hráče světa se budou odvíjet šance českého týmu. „Potřebujem­e, aby Tomáš klukům ještě pomohl. Pomohlo by, kdyby je jeden dva roky vedl, aby se mohli dostat na vyšší úroveň. Jestli to dopadne jinak... Vidíme, jak

Pátek ROSOL - Tsonga 6:4, 3:6, 4:6, 7:6 (10:8), 6:4, VESELÝ - Pouille 6:7 (2:7), 4:6, 5:7

Sobota ROSOL, ŠTĚPÁNEK - Herbert, Mahut 1:6, 6:3, 3:6, 6:4, 4:6

Neděle VESELÝ - Tsonga 6:4, 6:7 (3:7), 4:6, 5:7.

Tahoun Rosol. A co Veselý?

Ani to nemusí znamenat daviscupov­ou „dobu temna“. Debl tradičně zůstává silnou českou disciplíno­u. A singl? Rosol ukázal, že vyrostl v daviscupov­ého tahouna, když vyhrál těžké zápasy loni v Indii, letos v Německu či nyní s Tsongou.

„Zaznamenal obrovský vzestup. Nabral zkušenosti z turnajů i z Davis Cupu. Prošel si nějakou érou, taky se mu ze začátku zápasy nevydařily. Potřeboval odehrát těžká utkání, aby získal sebevědomí. Oporou určitě je a doufám, že zůstane.“

Veselého trápí v Davis Cupu ještě víc než jinde křehká psychika. S přibývajíc­ími zkušenostm­i by však i on mohl dorůst do vůdčí role.

„Udělal velký pokrok. Když bude pracovat a předvede výkon jako s Tsongou, tak je příslibem do příštího roku,“řekl Navrátil.

V únoru 2017 se cesta jeho výběru rozjede nanovo.

 ?? Jo-Wilfried Tsonga (vlevo) porazil Jiřího Veselého a zajistil Francii postup do semifinále Davisova poháru. FOTO ČTK ?? Rozhodla bitva jedniček.
Jo-Wilfried Tsonga (vlevo) porazil Jiřího Veselého a zajistil Francii postup do semifinále Davisova poháru. FOTO ČTK Rozhodla bitva jedniček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia