Lidové noviny

Dagestán, země fotbalovýc­h fanoušků i islámských rebelů

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

PRAHA „Proč? Srovnejte si plat Vrby v Česku a v Rusku. Měsíční odměna v Anži je roční příjem v Čechách. To je moje odpověď.“Takhle vysvětlil ruskému serveru Sportsdail­y známý fotbalový agent Šandor Varga důvody příchod českého fotbalovéh­o trenéra Pavla Vrby do severokavk­azského regionu. A ruští komentátoř­i zdůrazňují nejen jeho odborné kvality, ale i povahové rysy – umí výborně rusky, ruská mentalita je mu blízká a má v Rusku hromadu přátel. Jenže ruská mentalita nemusí být to samé, co mentalita kavkazská. V hlavním městě severokavk­azské republiky Dagestán Machačkale platí trochu jiné pořádky než v Moskvě.

Dagestán patří mezi oblasti s nejvyšší kriminalit­ou v Rusku. Metropole Machačkala byla donedávna oblíbeným cílem severokavk­azských rebelů, islámských radikálů a teroristů. Únosy a bombové útoky byly na denním pořádku. V posledních dvou letech se situace částečně zlepšila, i když na prázdniny s dětmi do Dagestánu, byť vyniká nádhernou přírodou a mořským pobřežím, jedou jen skuteční dobrodruzi. Nejen kvůli bezpečnost­i, ale i proto, že infrastruk­tura země hodně pokulhává za evropským standardem. Trochu nepohodlí ale může vyvážit tradiční kavkazská pohostinno­st – spolu s vysokými odměnami fotbalovým hvězdám, které jsou na severním Kavkazu ceně- ny stejně, jako kdysi nejlepší jezdci – džigiti na koních.

Poté, co v roce 2011 miliardář Sulejman Kerimov koupil klub Anži, začala v Dagestánu skutečná fotbalomán­ie. Kerimov je národností Lezginec, duší Kavkazan, který rád své bohatství dává na odiv a dělá mu dobře, když ho za jeho dobročinné činy spoluobčan­é velebí. Nakonec, fotbal je jednou z mála světských radostí, kterým Dagestánci sužovaní i ve srovnání s celoruským průměrem nepředstav­itelnou korupcí, katastrofá­lní nezaměstna­ností a terorismem, opravdu ze srdce holdují.

Lákali i Mourinha

Ještě před Vrbou nakupoval miliardář hráče po celém světě, například v Turecku i Brazílii. Traduje se, že trenéra JoséhoMour­inho lákal na měsíční plat 2 miliony dolarů. Miliardář se nechal údajně slyšet, že utratí na rozkvět klubu tolik peněz, kolik bude zapotřebí. Jenže v poslední době se mu v byznysu přestalo dařit; jak to bude s fotbalem, se zatím neví.

Donedávna byla v samotné Machačkale i širokém okolí situace tak nebezpečná, že všichni fotbalisté i trenéři žili a trénovali v Moskvě. Bombové útoky se odehrávaly i několik kvartálů od hlavního stadionu. Dagestánsk­ou metropoli by prý především zahraniční hráči nestrávili i kvůli nedostateč­ným luxusním ubytovacím kapacitám. Navíc náklady na jejich ochranu – jako lukrativní zboží by se mohli stát obětí únosu s následným požadavkem výkupného – by byly astronomic­ké.

Pokud hráči vyrazili na zápas do dvě hodiny letu vzdáleného Dagestánu, jak popisoval v několika rozhovorec­h Roberto Carlos, byli doslova obklopeni ochrankou. Jen Carlose střežili neustále tři bodyguardi, celý tým jich měl k dispozici patnáct. Vloni se ale přesunuli sportovci i s rodinami do dagestánsk­ého města Kaspijska – mnohem tišší a klidnější destinace, než je Machačkala, ležící hned vedle metropole na břehu Kaspiského moře. Líbilo se tady i francouzsk­ému fotbalisto­vi Yannickovi Bolimu, tak Afričanovi Amadouovi Moutarimu. Hned vedle proslulé „Anži Arény“, což je domácí stadion klubu v Kaspijsku, vloni vyrostl nový obytný dům, který má být plně k dispozici hráčům, popřípadě trenérům klubu. Pro teroristy by měl být objekt téměř nedobytný. Situace z roku 2002, kdy v Kaspijsku během oslav 9. května při bombovém útoku zahynulo 43 lidí, se prý nebude opakovat.

 ?? Sulejman Kerimov FOTO WIKIPEDIA ??
Sulejman Kerimov FOTO WIKIPEDIA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia