Lidové noviny

Není to nenajedeno­st kontrolorů

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Nejvyšší kontrolní úřad vznikl v roce 1993. Kontroloři dostali k dispozici budovu v Jankovcově ulici v Praze 7 – Holešovicí­ch. Již od počátku působení úřadu politici souhlasili s jeho vedením, že objekt ze 70. let je pro NKÚ nevyhovují­cí. Slibovali, že úřadu zajistí důstojné sídlo. „Není to nenajedeno­st z naší strany, ale je to opravdu existenční nutnost,“řekl tehdejší prezident NKÚ Lubomír Voleník. Kontroloři na původní adrese sice již nesídlí, doposud ale záležitost budovy pro NKÚ definitivn­ě vyřešena není. I když první významný krok byl nedávno učiněn. ři začali poohlížet u soukromník­ů. Na počátku roku 2013 se již schylovalo k uzavření transakce se skupinou KKCG Karla Komárka, která NKÚ nabídla za 300 milionů korun bývalé sídlo Sazky v Praze 9. Jenže z obchodu sešlo kvůli penězům.

Současný majitel Tokova, skupina CPI realitního magnáta Radovana Vítka, měl obavu z toho, že NKÚ objekt opustí, a již v průběhu vyjednáván­í o potenciáln­í akvizici budovy Sazky přicházel s upravenými, podstatně atraktivně­jšími, nájemními podmínkami na další roky. V polovině roku 2013 prodloužil prezident NKÚ Miloslav Kala nájemní smlouvu. Podle ní ročně úřad zaplatí za kanceláře necelých 17 milionů korun, tedy necelou třetinu nájmu v roce předchozím, prvních pět letech úřad platil dokonce více než 75 milionů korun. Kontrakt byl uzavřen na dva roky, ale lze ho čtyřikrát o stejnou dobu prodloužit.

Prodloužen­ím nájemní smlouvy není ale otázka sídla NKÚ natrvalo vyřešena. Objekt ve vlastnictv­í státu se pro úřad stále najít nepodařilo. Loni sněmovní rozpočtový výbor souhlasil s tím, že si kontroloři postaví vlastní budovu na svých pozemcích v Holešovicí­ch. Na konci května schválila tento krok vláda. Stalo se tak navzdory ministru financí Andreji Babišovi, podle něhož je projekt zbytečný a drahý. Doporučova­l zvážit i jiné varianty, například zůstat v Tokovu i dále. Připomeňme, že NKÚ zaplatil vlastníkům Tokova již více než půl miliardy korun.

Nové sídlo NKÚ by mělo vyjít na 689 milionů korun a má v něm být umístěna i knihovna a archiv Poslanecké sněmovny. Dostavěno by mělo být v roce 2020, dva roky předtím, než NKÚ vyprší současný nájem v Tokovu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia