Lidové noviny

Malý velký svět

-

v Istanbulu střílí a je povstání a pak po celý víkend pan ministr zahraničí varoval, aby nikdo do Istanbulu nejezdil. Istanbul, můj ty bože, vždyť je to kousek! Krásné město rozkročené na dvou kontinente­ch. Jeho Hagia Sofia mi teď připadá nedosažite­lně daleko. A co taková Nice, ta je vysloveně na dosah ruky! Nedaleko v Antibes je Musée Picasso, koupil jsem si tam picassovsk­ý hrneček na čaj, denně z něho piju. Bude se mi ještě chtít procházet se po Promenade des Anglais?

Asi ano a do Istanbulu se jistě taky budu chtít vrátit, posedět si v čajovně a dýmat šíšu, ale co je to platné, ta pohoda už nebude taková, jako když jsem tu byl se svou Ljubou před dvěma lety o Velikonocí­ch. Taky do rezervace v Nakuru v Keni bych se rád znovu podíval, ale vím, že bych nepře-

Putna

Středa Baldýnský stal myslet na to vraždění v sámošce v Nairobi, tam jsme si kupovali rýži do rýžových stativů – to jsou pytlíky, které si dáte do okna džípu a opřete o ně teleobjekt­iv svého fotoaparát­u.

Letecká doprava, internet, telekomuni­kace, GPS a aplikace jako je Maps.me, to všechno svět zmenšilo, pohybujete se z místa na místo jako na létajícím koberci. Jenže je tu faktor nenávisti, faktor fanatismu a ten dal té pohádce ránu z nemilosti. Rok od roku přituhuje. Kdykoli jdu kontrolním rámem – a ty budou brzy v kdejakém krámě, jako to mají třeba v Manile na Filipínách, moje kovové kloubní protézy vyvolají poplach, a to pak následuje tělesná prohlídka, rektoskopi­e to zatím není, ale ta přijde v úvahu po dalších výbuších. A přitom dobrotivý francouzsk­ý policajt pustí náklaďák do za-

Čtvrtek Rejžek kázané zóny na heslo „vezu zmrzlinu“.

Nejspíš si na to zvykneme. Je to všechno moc čerstvé a těžko předvídat na deset, dvacet let dopředu. Ta nenávist nezmizí a ponese smrtelné ovoce, to je jisté. Mohu také předpoklád­at, že budeme nostalgick­y vzpomínat na doby, kdy jsme mohli jít po ulici a nepřišla nám na mysl otázka – nerozmašír­uje mě auto? Nezastřelí mě někdo? Nevyhodí mě někdo do povětří, až vlezu do sámošky?

Možná je v tom nějaká krutá spravedlno­st. Ubylo bázně, přibylo pýchy a toto je odplata. ONDŘEJ NEFF

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia