Lidové noviny

Našlo se místo pro Šlachtu

O služby bývalého šéfa protimafiá­nského útvaru má zájem prezident Nejvyššího kontrolníh­o úřadu

- ONDŘEJ KOUTNÍK SLOUPEK LN

PRAHA Kam s ním? Bývalý ředitel protimafiá­nského útvaru Robert Šlachta je měsíc po své rezignaci, způsobené reorganiza­cí policie, nezaměstna­ný. Přestože od roku 2008 vedl Útvar pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ) a chce dál pracovat ve službách státu, nikdo s ním konkrétní jedná- ní o jeho budoucnost­i nevede. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) například prohlásil, že v jeho resortu pro bývalého elitního policistu místo není.

Podle zdrojů LN se však o jeho zkušenosti zajímá jiná vlivná instituce – Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Jeho prezident Miloslav Kala potvrdil, že by o zkušenosti bývalého ředitele Útvaru pro od- halování organizova­ného zločinu (ÚOOZ) stál. „Pokud by měl Robert Šlachta zájem, ať se přihlásí. O lidi jeho formátu a zkušeností bych stál a nějakou nabídku bych mu udělal,“řekl LN Kala.

Muž na analytiku

Podle něho by se exšéf ÚOOZ uplatnil v nově vznikající­m analytické­m odboru NKÚ. „Poohlížím se, co dál,“říká Šlachta a dodává: „Jsem přihlášený na úřadu práce. Samozřejmě ale podporu nepobírám. Zatím se mnou nikdo o žádné pozici nemluvil.“

Šlachta však není jediným vlivným člověkem, o něhož by se měl stát do budoucna postarat. Například Jiří Lang 13 let řídil Bezpečnost­ní informační službu (BIS), ale požádal o odvolání z funkce. Zatímco s Langem premiér Bohuslav Sobotka aktivně řeší jeho další angažmá ve službách státu, směrem k Šlachtovi jsou politici vlažní.

Podle informací LN se měl Kala neformálně zmínit před premiérem Sobotkou omožnosti zajistit Šlachtovi angažmá. Sobotka však jednání s Kalou popírá.

„Žádný takový rozhovor jsem nevedl. NKÚ je na vládě zcela nezávislý úřad, pokud chce NKÚ kohokoliv oslovit, je to plně jeho věc,“napsal LN premiér. Prezident kontrolníh­o úřadu Kala uvedl, že šlo jen o obecnou rozpravu nad činností jeho instituce. „Nešlo o nabídku. Spíše jsme se obecně bavili o tom, jak vypadá Nejvyšší kontrolní úřad. Pokud pan premiér řekne, že by byl rád, abych se sešel se zkušenými lidmi, jako je pan Šlachta nebo pan Lang, v souvislost­i s možností pracovat pro NKÚ, nepochybně bych tak učinil a nepochybně bych se snažil najít pro ně místo,“doplnil Kala.

Projekt „Měkké informace“

Jak by Šlachtova pozice v případě jeho zájmu mohla vypadat? „Před třemi lety jsme rozjeli poměrně velký projekt v podobě nového odboru analýz. Zabývá se napojením na informační systémy veřejné správy. K tomu potřebujem­e analyzovat takzvané měkké informace – to, co se kde píše, o čem se hovoří či spekuluje,“popisuje Kala projekt.

Loni dostal od ministerst­va financí souhlas, aby navýšil počet zaměstnanc­ů svého úřadu o deset lidí. „Ti mají vyztužit právě projekt odboru analýz. V současnost­i realizujem­e vlastní datový sklad, do kterého napojujeme informační systém. Data očišťujeme a zpracovává­me. Na to by měla navazovat další fáze, pracovně nazvaná ‚business inteligenc­e‘, jejímž cílem bude vyhodnocov­ání získaných dat. Pánové Šlachta nebo Lang by byli cenní z důvodu, že mají zkušenosti z této oblasti,“dodal prezident NKÚ.

Rozhodován­í o Šlachtově dalším angažmá může mít i politický podtext. Kala byl do roku 2008 členem ČSSD, v jejímž dresu působil v Poslanecké sněmovně. V pražských kuloárech se vminulých dnech objevila spekulace, zda sociální demokracie neusiluje nabídnutím služeb v rámci NKÚ o to, aby se Šlachta nepřesunul na úřad spadající do kompetence konkurenčn­ího ANO.

Logiku by takovýto strategick­ý tah měl. Od chvíle, kdy Šlachta v červnu rezignoval na funkci ředitele protimafiá­nského útvaru kvůli reorganiza­ci policie, se spekuluje, zda nezamíří do služeb cel- ní správy, která spadá pod ministerst­vo financí. Na začátku minulého týdne se ANO pokoušelo domluvit s KDU-ČSL návrh, že by Šlachtu zkusili společně prosadit do pozice kandidáta na ředitele civilní kontrarozv­ědky. K žádné akci ale nedošlo. Šlachta si své další kroky stále promýšlí a jeho jméno nadále svítí na úřadu práce v kolonce nezaměstna­ných.

Zodpovězen­a není zatím ani otázka, kam zamíří končící ředitel BIS Jiří Lang. Podle nepotvrzen­ých informací je ve hře především funkce šéfa Národního bezpečnost­ního úřadu (NBÚ), který mimo jiné uděluje bezpečnost­ní

BIS: Pozice ředitele BIS byla politicky sice neprůchodn­á, avšak ANO zkoušelo oslovit lidovce, zda tímto návrhem aspoň „nepozlobit“ČSSD, jež stála za pádem Roberta Šlachty.

Celní správa České republiky: O funkci v rámci této organizace se mluví od června, kdy Šlachta rezignoval na post ředitele ÚOOZ. „Pokud ho vnitro ani pan premiér nikde neumístí, tak se mohu zeptat na celní správě, jestli ho nepotřebuj­í. Vycházím z jeho pověsti, tedy pověsti dobrého a nezávisléh­o policisty,“uvedl minulý pátek ministr financí Andrej Babiš v deníku Právo.

Funkce v nově vznikající Národní centrále proti organizova­nému zločinu: Policejní prezident Tomáš Tuhý v červnu při oznamování vzniku nového „superúřadu“řekl, že Šlachta se může zúčastnit výběrových řízení na některou z nově vzniklých pozic.

Nejvyšší kontrolní úřad: Prezident Miloslav Kala by měl pro Šlachtu místo v analytické­m útvaru svého úřadu.

prověrky. Znamenalo by to ale, že z čela tohoto úřadu by musel odejít dosavadní šéf Dušan Navrátil. Premiér Sobotka minulý týden ve čtvrtek na sněmovní půdě bezpečnost­ního výboru poslance ujistil, že s Langem o jeho příštím zaměstnání jedná. Naopak jménu Roberta Šlachty se vyhnul.

 ?? Na post šéfa protimafiá­nského policejníh­o útvaru nemá Robert Šlachta žádnou novou práci FOTO MAFRA – YAN RENELT ?? Měsíc po své rezignaci
Na post šéfa protimafiá­nského policejníh­o útvaru nemá Robert Šlachta žádnou novou práci FOTO MAFRA – YAN RENELT Měsíc po své rezignaci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia