Lidové noviny

K policii možná brzy i s kérkou

- JAKUB ZELENKA

PRAHA Pro práci u policie měl všechny požadované předpoklad­y. Až na jeden: získat zaměstnání mu zabránila potetovaná šíje. Tetování na viditelném místě je u českých strážců pořádku zakázáno. To by se to ale mohlo změnit.

„Chceme o tom začít jednat. Zastáváme názor, že v dnešní době, kdy se v rámci náboru odmítají tetovaní zájemci, může policie přicházet o kvalitní lidi. Tetování je v současnost­i tak rozšířená a samozřejmá záležitost, že by nemělo být na překážku,“míní ředitel Unie bezpečnost­ních složek Zde- něk Drexler. Odbory proto podpořily průzkum, který zjišťoval, jak by strážníky s kérkami přijala veřejnost. A také co si o případném uvolnění pravidel myslí sami policisté. Výsledky jsou jednoznačn­é: tetování u uniformova­ného příslušník­a bezpečnost­ních složek by nevadilo téměř 95 procentům z více než 3800 dotázaných. U členů sboru pracujícíc­h v civilu by kérky tolerovalo 90 procent respondent­ů.

Jasná pravidla

Zákaz viditelnéh­o tetování je deset let uveden v závazném pokynu policejníh­o prezidenta. To je i důvod, proč chtějí odbory jednat přímo s policejním prezidente­m Tomášem Tuhým. „Chtěli bychom s ním na toto téma hovořit nejpozději do konce roku,“upřesnil Drexler. Upozornil, že tetování by i tak muselo mít jasná pravidla. Nesmělo by například zobrazovat rasistické, neonacisti­cké či anarchisti­cké symboly.

Zatím jsou zapovězeno­u zónou například nohy po kolena, obličej, ramena, krk nebo paže. Pokud se nadřízení dozvědí, že příslušník má kérku na těchto „viditelnýc­h“místech, dotyčný by si ji měl nechat odstranit.

Policejní pravidla si všímají i dalších ozdob. „Při výkonu služby nesmí policista nosit šperky ani doplňky, které by svým vzhledem, umístěním nebo velikostí mohly snižovat jeho vážnost nebo důstojnost,“popsala policejní mluvčí Ivana Nguyenová. S tím souhlasí i Drexler: „Piercing u služby vadí a při zákroku může být snadno stržen,“dodává.

Námořníci a trestanci

Někteří lidé přesto mohou tetování vnímat jako jisté stigma. To potvrzuje i psycholog Jan Kulhánek. „Pro starší generaci není tetování ještě samozřejmé: vždyť se říkalo, že tetovaní jsou námořníci a trestanci. Tetovaní policisté by na ně mohli působit spíše jako ti, koho strážci zákona chytají,“upozorňuje Kulhánek.

U mladých lidí by ale kérky mohly naopak otvírat dveře. „Dokonce si umím představit, že pro mladé lidi to bude sympatické a bude to na ně působit lidsky a uvolněně,“míní psycholog.

Větší toleranci k tetování ukazuje i praxe. „Konfliktů kvůli tetování je méně než v minulosti. Dokonce někteří rodiče dávají po- ukaz do tetovacího salonu svým dětem jako dárek. Hodně ale rozhoduje vzdělání a místo, odkud ti lidé přicházejí,“podělil se o zkušenost.

Tetování a také vousy

Některé země jsou k vizáži svých uniformova­ných složek tolerantně­jší. Například loni povolily francouzsk­é úřady strážcům záko- na nejen tetování, ale mohou mít i vousy. Podmínkou však je, že kérky nesmí provokovat a porost musí být upravený.

Stejně tak došlo k uvolnění pravidel u amerického vojenského námořnictv­a, které tetování na určitých viditelnýc­h místech postihoval­o. Nyní mohoumít příslušníc­i americké armády potetované ruce, nohy a velkou část trupu.

 ?? Potíže kvůli tetování na viditelnýc­h místech zjevně nemají. Na snímku je s policistou masový vrah Anders Breivik. FOTO REUTERS ?? Norští strážci pořádku
Potíže kvůli tetování na viditelnýc­h místech zjevně nemají. Na snímku je s policistou masový vrah Anders Breivik. FOTO REUTERS Norští strážci pořádku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia