Lidové noviny

Hlas jako zvon, Havel se vrátí do Prahy

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Od Nového roku bude Prahou znovu znít hlas Václava Havla. U příležitos­ti jeho nedožitých osmdesátin totiž slavná rakouská dílna Grassmayr odlije zbrusu nový zvon pro kostel sv. Havla v Havelské ulici. Ponese jméno Václav a bude věnován jak zesnulé hlavě státu, tak patronu českých zemí – svatému Václavu.

Nápad realizuje Nadace Charty 77, která má u kostela kancelář a již někdejší hlava státu podporoval­a. „Usilujeme o to, aby na zvonu bylo uvedeno jméno Václava Havla, případně srdíčko, které patří k jeho typickým značkám,“řekla mluvčí Nadace Charty 77 Soňa Keppertová.

Rakouská zvonařská dílna Grassmayr nebyla vybrána náhodou.

Dílna jednak funguje nepřetržit­ě už 400 let a zásobuje kostely ve více než stovce zemí světa, hlavně ale sídlí v Innsbrucku. Tedy ve městě, kde Havel v roce 1998 podstoupil náročnou operaci prasklého tlustého střeva. „Nový zvon se proto zrodí tam, kde se Václav Havel po těžkém akutním zákroku v podstatě podruhé narodil,“zdůvodnila nadace.

Kvůli odlití zvonu před několika týdny zahájila veřejnou sbírku, kterou v posledních dnech doplnila billboardo­vá kampaň a prezentace na webové stránce www.zvonvaclav.cz. Nadace Charty 77 chce celkem vybrat pět milionů.

Na podobě zvonu pracuje studio Olgoj Chorchoj spolu s výtvarnicí Janou Bačovou Kroftovou a grafikem Alešem Najbrtem. Nadace Charty 77 zároveň pošle do světa 30 malých zvonečků, které budou putovat od člověka k člověku a jejich cestu zmapuje web sbírky.

Jako první je dostanou lidé blízcí Václavu Havlovi, třeba herečka Vlasta Chramostov­á, bývalá gymnastka Věra Čáslavská, herec Jan Tříska a samozřejmě také jeho druhá manželka Dagmar Havlová.

„Každý z nich se se zvonečkem vyfotí nebo nahraje vzkaz, který pak ukážeme na Facebooku. Budeme tím propagovat sbírku a zároveň každý z obdarovaný­ch, než zvonek pošle dál, může dobrovolně přispět libovolnou částkou,“popsala Soňa Keppertová.

Bývalý prezident by se 80. narozenin dožil na začátku října. Do té doby ještě zvon hotový nebude. Rakouští zvonaři ho ale stihnou odlít do prosince, takže do Vánoc by měl být v Praze. Další týden bude trvat, než bude usazen ve zvonici kostela svatého Havla.

Svatostáne­k zasvěcený pomocníku nemocných horečkou má dva zvony. Menší Marie je vůbec nejstarším zvonem v Praze. Neznámý autor ji odlil už v roce 1455.

Na většího Havla se zvoní ručně vždy v neděli ráno před mší. Za ním je ještě jedna prázdná zvonová stolice. Původní zvon byl roztaven na munici v první světové válce, jeho nástupce o válku později. Právě sem nově přibude zhruba metr vysoký Václav. S jeho osazením už souhlasil i pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka.

Kostel v Havelské ulici stojí od první poloviny 13. století. Kázali v něm Jan Hus i Jan Milíč. Později prošel barokní úpravou. Ve 20. století v něm působil katolický duchovní Jiří Reinsberg, který ho v době totality proměnil v centrum intelektuá­lů, disidentů i studentů.

V kostele je kaple svatého Kříže s dřevořezba­mi Ferdinanda Maximilián­a. Ve svatém Havlu je také pohřben zřejmě nejslavněj­ší český barokní malíř Karel Škréta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia