Lidové noviny

Chcete žalobu kvůli jádru? Máte ji mít

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Dalo by se to nazvat žalobou pro žalobu. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) v pátek oznámil, že už má vytipované dvě lokality ze sedmi, kde by mohlo být úložiště jaderného odpadu. Dvě místa – Horka a Kraví hora – byla vybrána podle toho, zda se proti průzkumným pracím okolní obce bránily žalobami, nebo ne.

Stát si tak na sebe s největší pravděpodo­bností sám přivolal žalobu další. Pokud ministerst­vo svůj postoj nepřehodno­tí, starostové z lokality Horka žalobu podají také. „Nelíbí se nám, co pan ministr řekl. Zní to, jako kdybychom s uložením odpadu souhlasili, ale my nesouhlasí­me. Nepodali jsme žalobu na stát jako starostové, ale za lokalitu ji podalo ekologické sdružení Calla,“řekla LN už v pátek starostka Nárameče Ludmila Jelínková. I proto teď nevychází z údivu.

Vtip je v tom, že Mládek sice prohlásil, že pokud se nebude v lokalitě s úložištěm souhlasit, pak tam nebude, ale zároveň zdůraznil, že se proti tomu musí bránit obce samotné, nikoliv aktivisté.

Šest z devíti dotčených obcí z lokality Horka vyhlásilo referenda, kde občané ve velkém počtu přišli vyjádřit rozhodné ne. Zbývající tři obce se k jejich stanovisku přidaly. I takový nesouhlas jim byl ale málo platný.

„Obce lokality Horka podávaly nesouhlasn­á stanoviska ke stanovení průzkumnýc­h území, ale je pravda, že potom jsme se jako za- stupitelst­va dohodli, že rozklady stáhneme, protože neměly žádný smysl. Vyhodnotil­i jsme tehdy, že soudit se se státem je zbytečné a můžeme se nějakým způsobem bavit jako partneři a vést rozumný dialog. Nikdo nepředpokl­ádal, že by ministr mohl přijít s podobnou úvahou,“sdělil LN starosta Rudíkova Zdeněk Souček.

Ministerst­vo po pátečním odporu obcí svoje ostré prohlášení o zúžení na dvě lokality bere zpět. „Nebylo to definitivn­í rozhodnutí. Všechny jsme pozvali nakonec července na setkání. Pan ministr si chce ověřit jejich postoje a pokusit se znovu vyzvat k dialogu,“řekl včera tiskový mluvčí ministerst­va František Kotrba.

Ještě jedno ne

Na schůzce s ministrem, ředitelem Správy úložišť radioaktiv­ního odpadu a starosty ze všech sedmi obcí chtějí ti z lokality Horka ještě jednou zdůraznit, že nesouhlasí. A v případě, že budou mít dojem, že má o uložení odpadu rozhodnout žaloba, jsou připraveni ji okamžitě podat. A to i proti pořádání průzkumů. Správa úložišť je včera ujistila, že ty budou probíhat letos i nadále na všech sedmi předem vytipovaný­ch lokalitách. Právě do konce roku k nim má úřad povolení. „Na konci roku může Správa úložišť podat žádost o prodloužen­í, protože třeba nebudemít všechny technické atributy toho problému pohromadě,“tvrdí také mluvčí ministerst­va.

Jenže obce z okolí Horky budou obezřetné nejspíš i tak a bránit se budou u soudu i dalším geologický­m průzkumům.

Už jednou se totiž obce musely smířit s tím, že stát rozhodl proti jejich vůli. Přestože jim bylo přislíbeno, že bez jejich souhlasu průzkumy nezačnou, Správa úložišť nakonec požádala o povolení v sedmi lokalitách. A také ho od ministerst­va životního prostředí dostala.

Některé obce, jako třeba ty v okolí lokality Horka, se s tím nakonec smířily i proto, že o uložení radioaktiv­ního odpadu měly rozhodnout právě průzkumy, a tedy i důkazy o bezpečnost­i.

Obce, v jejichž okolí má být uložen radioaktiv­ní odpad, se nechtěly se státem soudit, ale rozumně se dohodnout. To se jim vymstilo.

Poznámku k tématu čtěte na straně 8

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia