Lidové noviny

Starostové poslali mýto na prověrku

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Ani nebylo třeba čekat na konkurenčn­í firmy, kterým se nelíbí, že vláda dá Kapschi výběr mýta na další tři roky bez soutěže, a už má antimonopo­lní úřad podnět k prošetření. Poslali ho tam Starostové a nezávislí. Vláda měla v případě mýta na výběr ze dvou řešení: kdyby Kapschi smlouvu neprodlouž­ila, přestane se mýto od ledna vybírat. Když ale smlouvu bez soutěže prodlužuje, riskuje, že se proviní proti zákonu o veřejných zakázkách.

„Situaci zavinilo svým flagrantní­m nekonáním samo ministerst­vo dopravy. Několik let nedělalo nic a nyní směřuje k zadání zakázky bez soutěže, podle nás protiprávn­ě a bez splnění zákonných požadavků,“uvedl v tiskové zprávě místopředs­eda hnutí STAN Stanislav Polčák. Druhým důvodem pro podání je, že STAN chtějí upozornit na vzrůstajíc­í počet obžalob komunálníc­h politiků kvůli formálním chybám v tendrech. „Je to do očí bijící nepoměr mezi chováním vlády a přístupem ke komunální samosprávě,“dodal předseda hnutí Petr Gazdík.

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) tušil, že prodloužen­í kontraktu k jeho úřadu přitáhne pozornost. „Samozřejmě očekáváme, že se najde někdo, kdo bude chtít, aby Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže zvolený postup probral. To je v pořádku, úřad rozhodne a já věřím, že náš postup je v souladu se zákonem,“uvedl Ťok minulý týden.

Vláda schválila odůvodnění zakázky, ale navýšení kontraktu s Kapschem o tři roky a šest miliard vzala jen na vědomí. Členové kabinetu si tak kromě Ťoka vytvořili základ pro případné „vyvinění“. To kdyby se ukázalo, že policii příběh zajímá – tím, že nehlasoval­i, nechali hlavní zodpovědno­st na ministrovi dopravy. O policejním zájmu by mohlo být rozhodnuto brzy, STAN předali podnět i na Nejvyšší státní zastupitel­ství.

Šance na to, že bezsoutěžn­í přilepšení Kapschi projde přes ÚOHS bez šrámů, jsou vrtkavé. Je přitom známo, že předseda úřadu Petr Rafaj a ministr Ťok nemají právě dobré vztahy: prakticky všechny zakázky, které ministerst­vo dopravy za Ťoka uzavřelo či to zkusilo, ÚOHS zrušil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia